Quantcast
Channel: Huffington Post Greece Athena
Viewing all 145222 articles
Browse latest View live

Σκακιέρα: Tο δημοφιλέστερο πεδίο διανοητικών μαχών

$
0
0
Ναι! Το σκάκι για μένα είναι η πιο γοητευτική και η πιο μινιμαλιστική αναπαράσταση μάχης που έχει επινοηθεί ποτέ. Μια τετράγωνη βάση 64 άσπρων και μαύρων τετραγώνων, δύο παίκτες (με τις δικές τους αρετές και αδυναμίες ο καθένας), 16 πιόνια για τον καθένα. Είναι μια μάχη όπου επιστρατεύεται η ύψιστη λογική, η μελετημένη στρατηγική, η φαντασία, η οξυδέρκεια. Η ακριβής πρόβλεψη πρυτανεύει και με πρωτοφανή αποτελεσματικότητα εξοβελίζει τον παράγοντα της τύχης, σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι έχει εφεύρει ο ανθρώπινος νους. 

Να τι χρειάζεται, λοιπόν, να λαμβάνουμε υπόψη ως βασικά ζητήματα σκακιστικής στρατηγικής, την οποία οι 2 αντίπαλοι διαφοροποιούν ανάλογα με τις συνθήκες, καθιστώντας και το χαρακτήρα του παιχνιδιού ασταθή, όπου έχουμε τις εξής επιλογές: 

1: Επιθετική στρατηγική, 2: Αμυντική και 3: Επιφυλακτική. Μέσα από τη συγκρουσιακή σχέση στο «πεδίο μάχης» προσωπικά έρχομαι πάντα μπροστά σε δύο ενδεχόμενα: α). Να ακολουθώ όμοια στρατηγική ή β ) διαφορετική. Όποτε ισχύει το δεύτερο η παρτίδα αργά ή γρήγορα ξεκαθαρίζει με τη μια πλευρά να υπερέχει και την άλλη να προσπαθεί να ανταποκριθεί στην πίεση.


Τότε εμπλέκομαι σε εμφανείς καταστάσεις ανισορροπίας, οι οποίες, ακριβώς επειδή είναι ανισόρροπες, συχνά, δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η ανισορροπία προοικονομεί το αποτέλεσμα, αν η ανατροπή δεν συντελεστεί. 

Αντίθετα, οι πιο ενδιαφέρουσες καταστάσεις κατά τη γνώμη μου είναι εκείνες που προκύπτουν στην περίπτωση της όμοιας στρατηγικής. Έτσι, όταν παίζουνε οι δυο αντίπαλοι επιθετικά, η σκακιέρα γίνεται ένα φαντασμαγορικό πεδίο μάχης με οξείες επιθέσεις και αντεπιθέσεις αμφοτέρων των πλευρών σε όλο το σκακιστικό μέτωπο. Αν πάλι ακολουθήσουν αμυντική ή επιφυλακτική στρατηγική, η σκακιέρα είναι φαινομενικά «γαλήνια». Και οι δυο επιδιώκουν να πάρουν τις κατάλληλες θέσεις με «ήρεμες» κινήσεις, χωρίς να βιάζονται ή να εκβιάζουν τα πράγματα, υιοθετώντας τη φιλοσοφία του «ποζισιονέλ» παιχνιδιού, που χωρίς «επιταχύνσεις» αποβλέπει κυρίως στη σταδιακή απόκτηση του στρατηγικού αποφασιστικού πλεονεκτήματος. 

Η διάκριση που έκανα για τις στρατηγικές ισχύει και για τις μεμονωμένες κινήσεις: υπάρχουν κινήσεις επιθετικές, αμυντικές, ή, επιφυλακτικές (αναμονής). Οι τελευταίες είναι αυτές που αποσκοπούν απλώς και μόνο στη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης. Όταν κάνω μια τέτοια κίνηση, είναι γιατί έχω να αντιμετωπίσω κάποια επικείμενη απειλή, αλλά και γιατί ενδέχεται οι συνθήκες να μου αφήνουν περιθώρια να αναλάβω κάποια πρωτοβουλία. Έτσι, επιλέγω να αναμένω την κατάλληλη στιγμή με κινήσεις που δεν έχουν ουσιαστική σημασία.

Χθες επέλεξα να μοιραστώ μετά από πολύ πολύ καιρό μια ατέρμονη κυριολεκτικά παρτίδα σκάκι με τον πολυαγαπημένο μου μπαμπά που ακόμα είναι σε εξέλιξη. Επέλεξα τα λευκά πιόνια. Το λευκό μου τάγμα ξεκίνησε «επιθετικά». Οι Μαύροι, μετά το πρώτο σάστισμα, άρχισαν σταδιακά να οργανώνουν την άμυνά τους. Στην αρχή, όντας αιφνιδιασμένοι, η άμυνα που αντέταξαν ήταν παθητική. Σταδιακά πέρασαν σε όλο και πιο ενεργητική, ιδίως κατά τη διάρκεια τού δεύτερου χρόνου της παρτίδας, οργανώνοντας ακόμα και ένα-δυο ισχυρές αντεπιθέσεις που έφτασαν στο σημείο να κλονίσουν τους Λευκούς μου, χωρίς όμως να επέλθει η ήττα.

Σύντομα, ωστόσο, η σκακιέρα έγινε και πάλι άνω-κάτω. Ούσα υπό πίεση, αναγκάστηκα να αποδεχθώ τη μορφή την οποία επεδίωκε να προσδώσει στη σύγκρουση ο μπαμπάς μου: Εκεί, υπέστην μία μεγάλη ήττα. Οι προσπάθειες μου να απεμπλακώ δεν τελεσφόρησαν και η κατάσταση στη σκακιέρα πλέον χαρακτηρίζεται από μία εξαιρετικά εύθραυστη ισορροπία, όπου η όποια αλλαγή μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά που θα ανατρέψει τη σκακιστική συνθήκη υπέρ μου ή του μπαμπά μου.

Ποια θα ναι η τελική έκβαση της παρτίδας μας, δεν μπορώ να ξέρω! Και ποιος μπορεί να γνωρίζει, όταν το ματ είναι προσδιορισμένο σε ν+1 κινήσεις χωρίς μάλιστα να είναι δυνατόν να προσδιοριστεί εκ των προτέρων ποιος θα είναι ο νικητής;

Η εκλογική νίκη του Μακρόν και η επόμενη ημέρα

$
0
0
macron win



Οι πρόσφατες εκλογές στην Γαλλία έδωσαν αποτελέσματα λιγότερο ή περισσότερο αναμενόμενα και προσφέρουν την ευκαιρία χρήσιμου προβληματισμού και ενημέρωσης.

Τo στοιχείo που αξίζει να συγκρατήσουμε από τον πρώτο γύρο των εκλογών είναι η πρωτοφανής αποτυχία των υποψηφίων των δύο παραδοσιακών κομμάτων της Γαλλίας, των Σοσιαλιστών και των Ρεπουμπλικανών, να περάσουν στον δεύτερο γύρο, ενώ οι πολίτες υπερψήφισαν μαζικά ανεξάρτητους υποψήφιους, όπως τον Μακρόν και τον Μελανσόν.

  • Το Σοσιαλιστικό κόμμα πλήρωσε την δυσκολία του απερχόμενου Προέδρου Ολάντ να διαχειριστεί τα πραγματικά προβλήματα της Γαλλίας (την ανεργία, την τρομοκρατία και την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική). Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του Ολάντ, που είτε πέτυχαν (όπως η ποινικοποίηση του αγοραίου έρωτα και η δυνατότητα γάμου ατόμων του ιδίου φύλου) είτε εγκαταλείφθηκαν τελικά (όπως η επιβολή υπέρμετρης φορολογίας (75%) στα υψηλά εισοδήματα και η δυνατότητα αφαίρεσης της γαλλικής υπηκοότητας από τρομοκράτες), φανερώνουν, ενδεχομένως, μια λανθασμένη ιεράρχηση προτεραιοτήτων, ενώ η αμφισβήτησή του, σταδιακά επεκτάθηκε και στον πολιτικό χώρο που εκπροσωπούσε.


  • Σε ό,τι αφορά την παραδοσιακή δεξιά, ο επιλεγείς, από τις εσωκομματικές διαδικασίες, Φιγιόν, αντιμετώπισε ιδιαίτερες δυσκολίες στην εκλογική αναμέτρηση, λόγω του σκανδάλου των αμοιβών της συζύγου του και άλλων μελών της οικογένειάς του, θέμα που δεν κατάφερε να διαχειριστεί σωστά, στα μάτια των συντηρητικών υποστηρικτών του. Σε επικοινωνιακό επίπεδο, σημειώνουμε ότι το πλεονέκτημα του Φιγιόν έναντι των ανθυποψηφίων του για το χρίσμα, ότι προσφέρει δηλαδή κάτι καινούργιο στην πολιτική ζωή, δεν απέδωσε στις Προεδρικές εκλογές, απέναντι σε αντιπάλους πιο πειστικούς, σε αυτό ακριβώς το σημείο.


Στον δεύτερο γύρο των εκλογών, η εντυπωσιακή νίκη του Μακρόν επισκίασε την έλλειψη συντονισμού και κινητοποίησης εναντίον της υποψηφιότητας της Μαρίν Λεπέν, σε αντίθεση με το 2002, όταν ο πατέρας της, Ζαν Μαρί Λεπέν, απέναντι σε έναν δεξιό υποψήφιο, συγκέντρωσε στον δεύτερο γύρο μόλις το 18% των ψήφων.

Έχει βέβαια μεσολαβήσει η προσπάθεια της Λεπέν να απομονωθούν τα ακραία στοιχεία του Εθνικού Μετώπου, γεγονός που οδήγησε στη διαγραφή ακόμα και του πατέρα της, από το κόμμα που ο ίδιος είχε ιδρύσει, αλλά και η πρωτιά στον πρώτο γύρο των πιο πρόσφατων Περιφερειακών εκλογών, που όμως δεν είχε συνέχεια, με το Εθνικό Μέτωπο να μην καταφέρνει να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο σε καμία Περιφέρεια.

Η πιθανολογούμενη αποτυχία της Λεπέν, στην πρόθεσή της να αναζωογονήσει το κόμμα, δεν αποκλείεται να ανοίξει τον δρόμο της διαδοχής σε πρόσωπα της δεξιάς πτέρυγας του Εθνικού Μετώπου, όπως η δημοφιλής στις τάξεις του κόμματος 27χρονη ανεψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, η οποία προς το παρόν δήλωσε την αναστολή της ενασχόλησής της με την πολιτική.

Εν όψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών (θυμίζουμε ότι στην Γαλλία ισχύει ένα εκλογικό σύστημα που προσομοιάζει με το δικό μας σύστημα των δημοτικών εκλογών, με δύο γύρους, μονοεδρικές βουλευτικές περιφέρειες και έναν υποψήφιο να ορίζεται από κάθε πολιτικό κόμμα), οι διεκδικητές της εξουσίας μετρούν τις δυνάμεις τους.

  1. Οι Σοσιαλιστές, λόγω των συνεχιζόμενων προσχωρήσεων αξιόλογων στελεχών τους στο νέο κόμμα που ίδρυσε προ έτους ο Μακρόν, αλλά και η ευρύτερη αριστερά, αναμένεται να είναι οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών. Ο Μελανσόν, αφού κατάφερε να επιτύχει ένα εντυπωσιακό ποσοστό στον πρώτο γύρο, στην συνέχεια δέχθηκε κριτική για την άρνησή του να υποστηρίξει σαφώς την υπερψήφιση του Μακρόν, ενώ πλέον τηρεί σκληρή στάση σε ενδεχόμενες συμμαχίες με τους οικολόγους και το κομμουνιστικό κόμμα. Από την μεριά τους, οι Σοσιαλιστές, για να περιορίσουν, κατά το δυνατόν, τις προβλεπόμενες μεγάλες απώλειές τους στις επερχόμενες Βουλευτικές εκλογές, προσπαθούν να προσεγγίσουν πολιτικά το πρόγραμμα του Μακρόν.


  2. Οι Ρεπουμπλικανοί, το κόμμα της παραδοσιακής δεξιάς, έχασαν λίγα σχετικά στελέχη προς τον Μακρόν, και επιχειρούν να συγκρατήσουν τις δυνάμεις τους, κάτι που ο Φιγιόν δεν κατάφερε να επιτύχει σε μεγάλες εκλογικές ομάδες, όπως οι ψηφοφόροι στις μεγάλες πόλεις και το εξωτερικό, τα φτωχά στρώματα και τη νεολαία.


  3. Το Εθνικό Μέτωπο, εξ αιτίας του προαναφερθέντος εκλογικού συστήματος αλλά και της απουσίας συμμάχων, εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσει να αυξήσει σημαντικά τις δύο σημερινές βουλευτικές του έδρες.


  4. Ο θριαμβευτής Μακρόν, από την θέση του Προέδρου πλέον, επιθυμεί την απόκτηση πλειοψηφίας στην Βουλή, κάτι που κατά την γνώμη μας είναι αρκετά δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Επισημαίνοντας την τήρηση της υπόσχεσής του, ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος που ίδρυσε, θα προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών (και όχι από πολιτικούς χώρους) και ότι γυναίκες και άντρες υποψήφιοι θα είναι ίσοι σε αριθμό, καθώς και την δυναμική που δημιούργησε η νίκη του, δεν αποκλείουμε να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο του για τον έλεγχο της Βουλής. Αλλά ακόμα και εάν αυτό δεν συμβεί, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, δεν θα δυσκολευτεί στην ανεύρεση συμμάχων από βουλευτές των παραδοσιακών κομμάτων.


Το κρίσιμο λοιπόν ερώτημα είναι τι μπορεί να καταφέρει ο νέος Πρόεδρος, ερώτημα που σχετίζεται κατ' αρχήν με τις ικανότητές του αλλά και την σημερινή πολιτική συγκυρία.

Σε προσωπικό επίπεδο, ο Μακρόν αποτελεί ένα κορυφαίο παράδειγμα της Γαλλικής πολιτικής ελίτ, η οποία σε πολλές περιπτώσεις επιλέγεται με κριτήριο την αποφοίτησή της από ένα από τα εκλεκτά Γαλλικά Πανεπιστήμια (Grandes Ecoles). Αυτή η ευεξήγητη (λόγω της παραδοσιακής αγάπης των Γάλλων προς την λογική) προσέγγιση, δεν κατάφερε μέχρι τώρα να αποδώσει πολιτικά, αφού δεν αρκεί η ευφυΐα για να είναι κάποιος κατάλληλος να ηγηθεί στον πολιτικό ή τον επιχειρηματικό τομέα. Ο Μακρόν διαθέτει ουσιαστικά προσόντα, ενώ έχει δείξει θάρρος και τόλμη, ιδιότητες που τον έχουν βοηθήσει στην μέχρι τώρα πορεία του. Από την άλλη, δεν είναι εντελώς απαλλαγμένος από την αδυναμία της εποχής μας, την πολιτική ορθότητα, όπως φάνηκε από τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για τις αποικίες της Γαλλίας. Για να επιτύχει στους στόχους του, θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι εξίσου ικανός για συμμαχίες αλλά (αν χρειαστεί) και για αντιπαραθέσεις και κυρίως ότι είναι συναισθηματικά προετοιμασμένος και για τις αναπόφευκτες αποτυχίες.

Σε πολιτικό επίπεδο, το πρόγραμμα του Μακρόν βασίζεται σε έξι άξονες:

  • την παιδεία και τον πολιτισμό

  • τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία,

  • την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας

  • την αναζωογόνηση των δημοκρατικών θεσμών

  • τις διεθνείς σχέσεις


Κάποιες από τις ιδέες του κρίνονται ως ασαφείς ή δύσκολο να εφαρμοστούν, οι περισσότερες όμως εκτιμάται ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

Η Γαλλία βρίσκεται σήμερα σε μια κρίσιμη εποχή. Αναμφίβολα, παρά τα προβλήματά της, παραμένει μια ισχυρή οικονομικά χώρα, με υψηλό δείκτη γεννήσεων και απαραβίαστες δημοκρατικές αρχές. Από την άλλη, η απόστασή της από την Γερμανία, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαπενταετία, συνεχώς αυξάνει. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η Γερμανία έχει καταφέρει να επιβάλει την πολιτική της ατζέντα και φρόντισε από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών να το υπενθυμίσει στον νέο Πρόεδρο.


Στο εσωτερικό μέτωπο, η συγκέντρωση 2.000 περίπου διαδηλωτών στο Παρίσι, επίσης την επόμενη ημέρα των εκλογών, έδειξε πως δεν θα είναι εύκολες οι μεταρρυθμίσεις με τελικό σκοπό την αναβάθμιση της αίγλης, καθώς και της πολιτικής και οικονομικής ισχύος της Γαλλίας.

Σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα που αναλαμβάνει ο νέος Γάλλος Πρόεδρος, με τις πιθανότητες να φαίνονται μάλλον εναντίον του, υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας, ο Γαλλικός λαός και με ενδιαφέρον και αντικειμενικότητα θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των προσπαθειών του.

Όλα όσα μου έμαθε το πρόγραμμα «Δεσμός για τους Νέους»

$
0
0
Στην «Ένωση Κυριών Δράμας», ήρθα το καλοκαίρι του 2015, για να κάνω την πρακτική μου άσκηση, καθώς συμμετείχα σε ένα πρόγραμμα voucher και η επικεφαλής του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης, γνωρίζοντας τις ανάγκες της Ένωσης Κυριών μου πρότεινε να κάνω την πρακτική μου στον συγκεκριμένο Φορέα. Ήδη, από την πρώτη εβδομάδα συνειδητοποίησα το πολύπλευρο έργο, το οποίο επιτελεί η Ένωση, καθώς κάθε μέρα μάθαινα και κάτι διαφορετικό. Αυτό το φιλανθρωπικό σωματείο, το οποίο ιδρύθηκε επίσημα το 1929 είχε και έχει ως βασικό στόχο την υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Μέσα από την πολύχρονη λειτουργία του, το επιστημονικό προσωπικό μπορεί να αντιληφθεί αμέσως τις ανάγκες της κοινωνίας. Μία τέτοια ανάγκη ήταν και η ενασχόληση με τον τομέα της εκπαίδευσης.

Η λήξη της πρακτικής μου συνέπεσε με την έναρξη του Προγράμματος «Δεσμός για τους Νέους». Από κοινού με την Πρόεδρο της Ένωσης Κυριών αποφασίσαμε να καταθέσουμε την πρόταση με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα οργανωμένο Κοινωνικό Φροντιστήριο, αλλά να ξεκινήσουμε και τις πρώτες επαφές με τον Βέλγικο Οργανισμό Mobile School για την απόκτηση του κινητού σχολείου.

Όταν έλαβα το τηλεφώνημα με την θετική απάντηση, ενθουσιάστηκα, καθώς δεν είχα συνειδητοποιήσει ακόμη ότι ένα μέρος των επιθυμιών μου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Αρχικά, ως υπεύθυνη του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με αυτό το οποίο είχα σπουδάσει, αλλά κυρίως να βοηθήσω παιδιά, παιδιά τα οποία χρήζουν άμεσης βοήθειας και υποστήριξης. Βέβαια, αυτό που ένιωσα με το Κοινωνικό Φροντιστήριο δεν συγκρίνεται με τον ενθουσιασμό μου, όταν ξεκινήσαμε τις ενέργειες για το mobile school-κινητό σχολείο. Όταν έφτασε στην Δράμα η συντονίστρια των προγραμμάτων του Βέλγικου Οργανισμού για να πραγματοποιήσει την πενθήμερη εκπαίδευση κατάλαβα πόσο σπουδαίο είναι να είσαι εκπαιδευτικός ακόμη κι αν δεν κάνεις μάθημα μέσα σε μία αίθουσα.

Για έναν ολόκληρο χρόνο βίωσα τον τομέα της εκπαίδευσης από δύο διαφορετικές όψεις, είδα από κοντά την τυπική εκπαίδευση με την παρακολούθηση των παιδιών του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, είδα όμως και την πλευρά της μη τυπικής εκπαίδευσης. Μπαίνοντας σε καταυλισμούς των Ρομά ήρθα σε επαφή με παιδιά, τα οποία το μόνο που γνώριζαν είναι το μικρό τους όνομα. Με καπάκια, χαρτιά και μολύβια , με τραγούδια και διάφορα παιχνίδια προσπαθήσαμε να μάθουμε τα στοιχειώδη. Ήταν και είναι τόσο πολύτιμη αυτή η εμπειρία γιατί συνειδητοποιείς πως ένα νόμισμα έχει πάντα δυο όψεις. Ήταν ένας χρόνος γεμάτος εμπειρίες και πολλή δουλειά. Είδα μέσα σε αυτόν τον χρόνο τα παιδιά μου να εξελίσσονται και ως μαθητές και ως άνθρωποι, να χαμογελάνε και να ξέρουν πως εδώ υπάρχει ένας άνθρωπος για να ακούει τους προβληματισμούς τους. Ένα ευχαριστώ, ένα χαμόγελο και μία αγκαλιά είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως κάτι έχεις πετύχει. Και σίγουρα πετύχαμε πολλά μέσα σε αυτό το διάστημα, όταν βλέπεις τα παιδιά σου να σε περιμένουν πως και πώς να πας στον καταυλισμό, όταν τρέχουν για να σε αγκαλιάσουν κι όταν μετράνε με τα δάχτυλά τους πόσες μέρες θα κάνουμε να ξαναπάμε.

Όλα αυτά που αποκόμισα μέσα σε ένα χρόνο από το Πρόγραμμα του ΔΕΣΜΟΥ δεν περιγράφονται με λόγια. Μου έδωσε την ευκαιρία να εργαστώ πάνω στον τομέα μου και να αποκτήσω επαγγελματική εμπειρία, καθώς στα 23 σου και έχοντας ήδη τελειώσει το Πανεπιστήμιο είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις μια δουλειά, αφού όλοι ζητάνε επαγγελματική εμπειρία, την οποία σαφώς και δεν διαθέτεις. Μέσω του Προγράμματος όχι μόνο απέκτησα επαγγελματική εμπειρία αλλά εξελίχθηκα, εξελίχθηκα κυρίως σαν άνθρωπος. Και ναι, οφείλω να ομολογήσω πως έγινα ένας καλύτερος άνθρωπος.

Επιπρόσθετα, ανέπτυξα τις επικοινωνιακές, οργανωτικές και επαγγελματικές μου δεξιότητες. Έμαθα να είμαι οικονομικά ανεξάρτητη και να στηρίζομαι στα πόδια μου. Το κυριότερο είναι όμως πως ο ΔΕΣΜΟΣ μου έδωσε την ευκαιρία να εργαστώ σε έναν Φορέα, που με αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή και έγινα πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι του. Είναι σημαντικό να ξέρεις πως υπάρχουν άνθρωποι που σε στηρίζουν και πιστεύουν σε σένα, όπως πίστεψε σε έμενα η ομάδα του ΔΕΣΜΟΥ και μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω πραγματικότητα τα θέλω μου και τα όνειρά μου. Γιατί στα 23 σου χρόνια το μόνο που επιθυμείς είναι να ανοίξεις τα φτερά σου και να σου δοθεί μία ευκαιρία. Και μένα μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία.

Μια ευκαιρία που δεν δόθηκε μόνο σε μένα, αλλά και στον Οργανισμό, ανοίγοντας τον δρόμο για μια στενή συνεργασία. Έδωσε στον Φορέα την δυνατότητα να στηρίξει και άλλες δράσεις και προγράμματα από τη στιγμή που είχε εντάξει στο δυναμικό του ένα άτομο πλήρους απασχόλησης, το οποίο γνώριζε κάθε δράση της Ένωσης. Έτσι πετύχαμε ένα σωστό συντονισμό και προγραμματισμό όλων των δραστηριοτήτων και την επίβλεψη αυτών με σκοπό την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Τον Ιούλιο του 2017, θα κλείσω στην Ένωση δύο χρόνια, δύο χρόνια γεμάτα εμπειρίες, στιγμές συγκίνησης και χαράς. Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι τα καταφέραμε... καταφέραμε μετά από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς να αποκτήσουμε το mobile school-κινητό σχολείο αλλά και να συνεχίσουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Κοινωνικό Φροντιστήριο. Και τα καταφέραμε μαζί, μαζί με την ομάδα του ΔΕΣΜΟΥ που πίστεψε σε εμάς και μας εμπιστεύτηκε. Ευχαριστούμε πολύ για όλα.







Η ιστορία της Ελένης είναι μία από τις πολλές ιστορίες αλλαγής του προγράμματος «Δεσμός για τους Νέους». Ο Δεσμός θα δώσει και πάλι την ίδια ευκαιρία σε άνεργους νέους της χώρας μας και μας χρειάζεται όλους δίπλα του! Μάθετε περισσότερα και στηρίξετε την εκστρατεία GREECE WORKS!, γιατί... η Ελλάδα δουλεύει!

Οι δύο όψεις της πράσινης ενέργειας: Ευχή ή κατάρα;

$
0
0
Στις αρχές του τρέχοντος έτους ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ η δημιουργία της μεγαλύτερης offshore εγκατάστασης ανεμογεννητριών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 2.4 Gigawatts.

Αν υποθέσουμε πως θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες των 2MW τότε θα πρόκειται για ένα θαλάσσιο πάρκο 1400 ανεμογεννητριών . Κάθε ανεμογεννήτρια των 2MW περιέχει περίπου 800 λίβρες (pounds) νεοδύμιο και 130 λίβρες (pounds) δυσπρόσιο. Βέβαια οι ανεμογεννήτριες περιέχουν και άλλα ορυκτά πέραν των δύο προαναφερόμενων σπάνιων γαιών. Αν κάνουμε τον πολλαπλασιασμό επί τις 1400 ανεμογεννήτριες τότε προκύπτουν 508 τόνοι νεοδύμιου και 82 τόνοι δυσπρόσιου.

Έχει υπολογισθεί πως για κάθε 1 τόνο σπάνιων γαιών παράγεται περίπoυ 1 τόνος αποβλήτων (wastes) τα οποία χρήζουν ειδικής μεταχείρισης ώστε αυτά να μην βλάψουν το περιβάλλον. Για να αντιληφθούν οι αναγνώστες το μέγεθος των ποσοτήτων ας αναφερθούν ως παράδειγμα οι ΗΠΑ στις οποίες η εκτιμούμενη παραγόμενη ηλεκτρική ισχύς το 2012 η οποία παράχθηκε από ανεμογεννήτριες ήταν της τάξης περίπου των 13 χιλιάδων Megawatts. Ως εκ τούτου, οι συνολικές εκτιμούμενες ποσότητες των αποβλήτων σπάνιων γαιών οι οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή των σχετικών ανεμογεννήτριων κυμαίνονταν μεταξύ των 2450 και 3050 τόνων.


Ας δοθεί ακόμη ένα παράδειγμα: αυτό της πράσινης Δανίας. Στη Δανία το 2015 υπήρχαν εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 5070 MW. Αν υποθέσουμε πως είναι όλες ανεμογεννήτριες των 2MW (οι ανεμογεννήτριες των 3 MW περιέχουν ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα σπάνιων γαιών: περίπου 2 τόνους ανά ανεμογεννήτρια) τότε λογικά υπάρχουν περίπου 2535 ανεμογεννήτριες οι οποίες περιέχουν συνολικά 1014 τόνους νεοδύμιου και 164 τόνους δυσπρόσιου. Ως εκ τούτου, κάπου, σε κάποιο ορυχείο της Κίνας(;) προέκυψαν αντίστοιχα 1178 τόνοι αποβλήτων εξαιτίας των ανεμογεννητριών της Δανίας.


Τέλος ας δοθεί το παράδειγμα της πραγματικά πανέμορφης Κόστα Ρίκα, η οποία στηρίζεται πλέον εξ'ολοκλήρου στην παραγωγή της πράσινης ενέργειας. Η Κόστα Ρίκα αναμένεται το 2017 να διπλασιάσει την παραγωγή ενέργειας προερχόμενη από ανεμογεννήτριες στα 393 MW. Αν γίνουν οι προηγούμενες υποθέσεις τότε προκύπτει πως θα χρειασθούν τουλάχιστον 79 τόνοι νεοδύμιου και 12 τόνοι δυσπρόσιου. Με λίγα λόγια, οι ανεμογεννήτριες της «καταπράσινης» Κόστα Ρίκα κάπου, σε κάποιο ορυχείο του πλανήτη έχουν συμβάλλει στην παραγωγή τουλάχιστον 91 τόνων αποβλήτων.


Ας επισημανθεί σε αυτό το σημείο το αξιοπρόσεκτο γεγονός πως η Νορβηγική κυβέρνηση πολύ πρόσφατα αποφάσισε να ενισχύσει σχετική επιστημονική έρευνα για την αναζήτηση σπάνιων γαιών στη Νορβηγία. Ποιος θα τολμήσει να αμφισβητήσει την ευαισθησία των Νορβηγών (αλλά και των Σουηδών οι οποίοι και αυτοί το 2013 αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τα δικά τους αποθέματα σπάνιων γαιών) όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής τους; Ας σημειωθεί πως το 90% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών παράγεται στην Κίνα και πως οι σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται επίσης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ύστερα από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό το γεγονός πως μπορεί μεν να επιτυγχάνεται μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον τόπο όπου πραγματοποιείται η τελική χρήση ενός «πράσινου» προϊόντος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλοι εγγενείς κίνδυνοι (συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα) στον τόπο εξόρυξης των ορυκτών από τα οποία κατασκευάζονται τα ίδια «πράσινα» προϊόντα. Μπορεί δηλαδή το πρόβλημα να μην παρουσιάζεται στην «αυλή» μας, αλλά να είμαστε σίγουροι πως σε κάποια άλλη «αυλή» του πλανήτη υπάρχει.

Η πράσινη ενέργεια λοιπόν έχει δύο όψεις (όπως όλα στη ζωή) και θα πρέπει κανείς να κοιτάζει ολόκληρο τον κύκλο ζωής των ορυκτών και της πράσινης ενέργειας. Η αξιοποίηση όλων των ορυκτών πόρων ανεξαιρέτως έχει και αυτή δύο όψεις: αν διαχειρισθούν/αξιοποιηθούν με ορθό περιβαλλοντικά τρόπο (πράγμα το οποίο μπορεί να γίνει) μπορούν να συμβάλλουν στην πράσινη ενέργεια και στη βελτίωση του τρόπου ζωής μας με θετικό ισοζύγιο καθόλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Αυτή είναι η ευχή. Αν όμως δεν αξιοποιηθούν με ορθό περιβαλλοντικά τρόπο, τότε, ακόμη και η πράσινη ενέργεια θα αποτελεί κατάρα. Οπως αντιλαμβάνονται οι αναγνώστες, η «ευχή ή κατάρα» δεν αφορά ίσως μόνο τους υδρογονάνθρακες αλλά και την πράσινη ενέργεια. Παρόμοιες καταστάσεις πολύ πιθανό να επικρατούν και στα ορυκτά που περιέχονται στα φωτοβολταϊκά.

Αλλά και στην καθημερινότητά μας διαρκώς «χρησιμοποιούμε» τις σπάνιες γαίες χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε: στον τομέα της ιατρικής πχ. ο μαγνήτης ενός μαγνητικού τομογράφου μπορεί να ζυγίζει από 680 κιλά εώς 1 τόνο. Το μεγαλύτερο βάρος ενός τέτοιου μαγνήτη οφείλεται στην παρουσία των σπάνιων γαιών. Η οθόνη μίας τηλεόρασης flat screen περιέχει περίπου 10 γραμμάρια σπάνιων γαιών. Κάθε notebook περιέχει επίσης περίπου 10 γραμμάρια σπάνιων γαιών. Ο μαγνήτης NdFeB ενός κινητού τηλεφώνου (ο οποίος κάνει το κινητό να δονείται) περιέχει 0.1 γραμμάριο νεοδύμιου.


Εκτιμήσεις αναφέρουν πως το 2014 ο αριθμός συσκευών των κινητών τηλεφώνων ξεπέρασε τον παγκόσμιο πληθυσμό και έφτασε περίπου στις 7.3 δισ. συσκευές. Αυτό αντιστοιχεί σε μία ποσότητα 730 τόνων νεοδύμιου/έτος (κάθε κινητό περιέχει και άλλες σπάνιες γαίες). Αλλά και στα γυαλιά ηλίου περιέχονται σπάνιες γαίες καθώς αυτές συμβάλλουν στην απορρόφηση της UV ακτινοβολίας ενώ ταυτόχρονα τους προσδίδουν όμορφα χρώματα πχ. τα ροζ γυαλιά περιέχουν έρβιο ενώ τα κίτρινα γυαλιά περιέχουν δημήτριο κλπ.

Ας κατανοήσουν λοιπόν οι αναγνώστες πως οποιοδήποτε αντικείμενο χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους, σε κάποιο στάδιο του κύκλου ζωής/παραγωγής τους έμμεσα ή άμεσα απαιτούν τη χρήση ορυκτών πόρων οι οποίοι έχουν εξορυχθεί από κάπου. Μέχρι και πριν από 100 χρόνια, λιγότερα από μια ντουζίνα υλικά ήταν σε ευρεία χρήση για την κάλυψη των τότε βασικών ανθρώπινων αναγκών: ξύλο, τούβλο, ασήμι, χρυσός, χαλκός, σίδηρος και ορισμένα πλαστικά. Σήμερα, το μικροτσίπ ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή περιέχει 60 περίπου διαφορετικά ορυκτά. Αυτά τα ορυκτά δεν προέρχονται με ένα μαγικό ραβδάκι από κάποια μαύρη τρύπα. Δεν θα πρέπει λοιπόν να επικρατεί η αντίληψη πως ο,τιδήποτε «πράσινο» είναι και ασφαλές. Ας σημειωθεί πως στην Ελλάδα ίσως υπάρχουν τόσο αξιοποιήσιμα αποθέματα σπάνιων γαιών όσο και υδρογονανθράκων. Στο χέρι μας είναι ως κοινωνία να τα αξιοποιήσουμε με το βέλτιστο δυνατό τρόπο προς όφελος όλων αλλά με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.

Εν κατακλείδι, αν προσπαθήσουμε να μεταλλάξουμε λίγο τους νόμους της Θερμοδυναμικής, χωρίς αυτό να αποτελέσει Ύβρι προς την επιστήμη τότε θα μπορούσαμε ίσως να ισχυριστούμε τα κάτωθι αξιώματα:

- Όλες οι ενέργειες σε κάποιο στάδιο του κύκλου ζωής/παραγωγής τους είναι «βρώμικες».
- Δεν υπάρχει 100% «πράσινη» ενέργεια.
- Η «πράσινη» ενέργεια δεν μπορεί να δημιουργηθεί από το μηδέν.
- Οι κίνδυνοι από την παραγωγή της «πράσινης» ενέργειας δεν μηδενίζονται, δεν χάνονται. Απλώς αλλάζουν μορφή και τόπο.


Οι σοφοί μας πρόγονοι ωστόσο όλα τα παραπάνω τα περιέγραψαν μόνο με δύο φράσεις: «ουδέν κακόν αμιγές καλού» και «παν μέτρον άριστον».

Κάνοντας πράξη την ανανέωση στα κόμματα

$
0
0
Είχα την τύχη να παρευρεθώ το περασμένο Σάββατο σε μία συνάντηση γνωριμίας όσων έστειλαν βιογραφικό στο πρόσφατα δημιουργηθέν Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Η αλήθεια είναι ότι, από όταν έμαθα για το ενδιαφέρον αυτό project, κάποιους μήνες νωρίτερα, αισθάνθηκα κάπως περίεργα: ανάδειξη (πολιτικών) στελεχών από την κοινωνία και διαδικασία αξιολόγησής τους; Και δη από ένα παραδοσιακό κόμμα; Πολύ φιλόδοξο, είχα σκεφτεί. Και σίγουρα εκτός των ελληνικών δεδομένων. Άρα -μοιραία- θνησιγενές το πόνημα είχα καταλήξει και το είχα καταχωνιάσει ως ένα προορισμένο να «ξεφουσκώσει» project στο μυαλό μου.

Μήνες αργότερα, εντούτοις, γινόμουν μάρτυρας ενός πρωτόγνωρου σκηνικού: εκατοντάδες πολίτες, άγνωστα στους κομματικούς πρόσωπα στη συντριπτική τους πλειοψηφία, με μοναδικό συνεκτικό στοιχείο το γεγονός ότι είδαν σαν πρόκληση τη συμμετοχή τους στο Μητρώο Στελεχών ενός κόμματος (το οποίο -εικάζω- πολλοί εξ αυτών ούτε καν υποστηρίζουν) και αφιέρωσαν κάποιο χρόνο στο να παρουσιάσουν ποιοι είναι και τι φιλοδοξούν μέσα από αυτή τη συμμετοχή τους. Την πρώτη έκπληξή μου (από το αθρόο της συμμετοχής) διαδέχθηκε μια δεύτερη, όταν έμαθα ότι έχουν ήδη περάσει από κανονική διαδικασία αξιολόγησης κοντά στους 1.000 αποστολείς βιογραφικών!

Μια διαδικασία χρονοβόρα και απαιτητική, διενεργούμενη από ειδικούς στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, η οποία στόχο έχει αφενός να ξεχωρίσει εκείνους που έχουν το απαιτούμενο κράμα δυνατοτήτων, δεξιοτήτων και στοχοπροσήλωσης, προκειμένου να αξιοποιηθούν όπου κριθεί καταλληλότερο και αφετέρου να εμφυσήσει σε αμέτοχους -μέχρι πρότινος- πολίτες το αίσθημα της συνευθύνης και την ικανοποίηση της συνδιαμόρφωσης του μέλλοντος της χώρας (κυρίως, όμως, του μέλλοντος αυτών των ίδιων!).

Φεύγοντας από τη συνάντηση είχα ένα απροσδιόριστο αίσθημα ευφορίας. Κυρίως διότι «είδα» -μέσα από αυτή τη διαδικασία- δεκάδες φίλους μου, οι οποίοι αισθάνονται αποκλεισμένοι από οτιδήποτε δημιουργικό, «άκουσα» αμέτρητες συζητήσεις μου με συναδέλφους περί του αν αξίζει να συμμετέχουμε -καθ' οιονδήποτε τρόπο- σε ένα «στημένο παιχνίδι», όπου οι θέσεις ευθύνης και τα οφίκια είναι apriori προορισμένα για τους «ημέτερους» και τους «βυσματίες», ξόρκισα το αίσθημα παραίτησης και εγκατάλειψης, που με κατακλύζει, κάθε φορά που αφουγκράζομαι τις καθημερινές ανησυχίες γνωστών και πελατών μου. Και κατάλαβα ότι -επιτέλους- ανακαλύψαμε τον τροχό.

Δεν γίνεται να μην υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες ανάδειξης στελεχών από την ίδια την κοινωνία. Απαγορεύεται δραστήριοι επαγγελματίες, άνθρωποι του μόχθου και ικανοί πολίτες συλλήβδην να αισθάνονται αποκλεισμένοι από τα κοινά, μην διαβλέποντας χαραμάδα -έστω- ανάμειξής τους στη συνδιαμόρφωση των ζωών τους. Τούτο, δε, διότι ο ικανός ελεύθερος επαγγελματίας, ο άοκνος εργάτης ή αγρότης, ο ευσυνείδητος δημόσιος υπάλληλος, οι οποίοι αγωνίζονται σκληρά για την επιβίωση, στέκονται στις ουρές για να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους τους και «βάζουν πλάτη» για να ορθοποδήσει η χώρα στην κρίση επιβάλλεται να αισθάνονται ότι η δημόσια ζωή αυτής είναι ελεύθερα προσβάσιμη.

Πολύ απλά γιατί η Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς αξίζει να έχει το προνόμιο της συνευθύνης. Αλλά και αντίστοιχα, δεν γίνεται να θεωρούμε απαραίτητη την αξιολόγηση επάρκειας π.χ. στους γιατρούς και στους δικηγόρους και να μην υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες αξιολόγησης ανθρώπων, που φιλοδοξούν να διαδραματίσουν ρόλο στη δημόσια ζωή. Απαιτείται από τα κόμματα, ως θεμελιώδεις φορείς οργάνωσης και έκφρασης συλλογικοτήτων, να προσφέρουν τη δυνατότητα στους πολίτες να έρχονται απρόσκοπτα σε επαφή με κέντρα λήψης αποφάσεων και διαδικασίες εμπλοκής στα κοινά, να κρίνουν αλλά -κυρίως- να κρίνονται και να αξιολογούνται. Όχι -φυσικά- για τις ιδέες και τις αντιλήψεις τους, αλλά για τις δυνατότητές και τις ικανότητές τους να συνεισφέρουν από θέσεις ευθύνης.

Στόχος τέτοιων πονημάτων δεν (πρέπει να) είναι - αποκλειστικά- η εύρεση νέων υποψηφίων ή -ακραιφνώς- η ανάδειξη πολιτών ικανών να στελεχώσουν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα από θέσεις ευθύνης. Δεν είμαστε (προφανώς) όλοι ικανοί να γίνουμε Βουλευτές, Δήμαρχοι ή Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων. Σκοπός είναι να αισθανθεί ο οιοσδήποτε ότι μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στο μέλλον της χώρας, με τις ιδέες, τις ικανότητες και τη διάθεση προσφοράς του, να πάψει να θεωρεί τη μετανάστευση ως πανάκεια. Και -φυσικά- οι ικανότεροι να αποκτήσουν -εάν το επιθυμούν- πρόσβαση στα ψηφοδέλτια των κομμάτων και να κατέλθουν στον πολιτικό στίβο, εκεί που οι πάντες κρίνονται από τον κυρίαρχο λαό.

Ίσως με αυτόν τον τρόπο απαλείψουμε τον κίνδυνο που είχε εντοπίσει ο Πλάτωνας, όταν έλεγε ότι όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται από ανθρώπους λιγότερο άξιους. Και, πάντως, σίγουρα θα κάνουμε πράξη αυτό που -πολύ εύστοχα- έθεσε ως κατακλείδα της πρόσφατης εν Ελλάδι ομιλίας του ο τέως Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα: «το σημαντικότερο αξίωμα είναι αυτό του πολίτη». Του άξιου και του έχοντος τη δυνατότητα να αναδειχθεί, θα προσέθετα.

Συνάντηση της Αστάνα: Η ρωσική πρόταση για την επίλυση της συριακής κρίσης

$
0
0
Η συνάντηση της περασμένης Τετάρτης στην Αστάνα διαφέρει από την προηγούμενη. Η διεθνής ατμόσφαιρα έχει αλλάξει δραματικά μετά τον βομβαρδισμό από τις ΗΠΑ στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Shayrat του καθεστώτος Άσαντ. Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ άφησε το συριακό έδαφος στο έλεος της Ρωσίας, η οποία βρήκε τη στρατιωτική επέμβαση ως τον καταλληλότερο τρόπο για να επιβάλει την επιρροή της και να προωθήσει στην αγορά τα οπλικά της συστήματα. Από την άλλη, η αμερικανική πλευρά έριξε όλο το βάρος στην εξάλειψη της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS και στην υποστήριξη των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βόρεια Συρία. Ωστόσο, το πρόσφατο αμερικανικό χτύπημα ήταν τόσο ισχυρό που οδήγησε την ρωσική κυβέρνηση να αναδιατάξει τα χαρτιά της και να αρχίσει να αναζητά μια πολιτική λύση ώστε να διατηρήσει ό, τι έχει επιτύχει έως σήμερα.

Η τελευταία συνάντηση της Αστάνα έρχεται μετά από τρεις προηγούμενες που δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Αυτή τη φορά όμως, η νέα ρωσική πρόταση που ετοιμάστηκε μετά από σειρά επισκέψεων Ρώσων αξιωματούχων σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, με πιο σημαντικές την επίσκεψη της επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Συνέλευσης Βαλεντίνας Ματβιένκο στην Σαουδική Αραβία και την επίσκεψη Λαβρόφ στο Κατάρ, τις οποίες ακολούθησε η επίσκεψη του Ιορδανού Υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα.

Η ρωσική πρόταση συνοψίζεται στα ακόλουθα σημεία: δημιουργία τεσσάρων ασφαλών περιοχών («περιοχών απεμπλοκής» όπως χαρακτηρίζονται) στο Ιντλίμπ, βόρεια της Χομς, βόρεια και ανατολικά της Δαμασκού και στη νότια Συρία, έτσι ώστε να υπάρξει ολική κατάπαυση του πυρός. Εάν το πρώτο αυτό βήμα επιτύχει, η Ρωσία σε συνεργασία με τους υπόλοιπους διεθνείς παίκτες, θα αποστείλει δυνάμεις στις οποίες θα συμμετέχουν αραβικές χώρες και δυτικές χώρες. «Η Αίγυπτος και η Αλγερία είναι οι επικρατέστερες να στείλουν στρατεύματα απεμπλοκής» για να αποφευχθεί πλήρως η σύγκρουση μεταξύ της συριακής ένοπλης αντιπολίτευσης και των δυνάμεων του καθεστώτος. Κατόπιν, θα οργανωθούν διμερείς συναντήσεις για την επίτευξη οριστικής πολιτικής.


Η ιδέα των ασφαλών περιοχών προέρχεται αρχικά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όταν εκπρόσωπος του Προέδρου Τραμπ ανακοίνωσε σχεδόν πριν από δύο μήνες, ότι προτίθεται να δημιουργήσει ασφαλείς περιοχές στη Συρία για τον περιορισμό της κρίσης των προσφύγων, τη μείωση της έντασης των συγκρούσεων μεταξύ των διαφόρων μερών και την επικέντρωση των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού στην εξάλειψη του ISIS. Όταν έγινε αυτή η πρόταση από τους Αμερικανούς, συνάντησε την αντίδραση της Ρωσίας η οποία πιέστηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ να την απορρίψει ως πολύπλοκη και ότι δεν μπορεί να εφαρμοσθεί χωρίς τη συγκατάθεση του συριακού καθεστώτος. Το αμερικανικό χτύπημα, όμως, απέδωσε.

Η συμφωνία υπεγράφη ήδη από την Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν, η εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε στις 6 αυτού του μήνα, αλλά μόλις λίγα λεπτά μετά την έναρξη ισχύος της, οι συγκρούσεις επέστρεψαν τόσο στην βόρεια ύπαιθρο της επαρχίας Χάμα, όσο και ανατολικά της πρωτεύουσας Δαμασκού, σε μια προσπάθεια των δυνάμεων του Άσαντ, υποστηριζόμενου από την ρωσική αεροπορία να ελέγξει νέες περιοχές που βρίσκονται στα χέρια της συριακής ένοπλης αντιπολίτευσης. Η εφαρμογή της πρότασης αυτής συνδέεται κυρίως με τη σοβαρότητα της ρωσικής πλευράς και την ικανότητά της να αναγκάσει τόσο το Ιράν όσο και τον Άσαντ να την εφαρμόσουν.

Το πλεονέκτημα της πρότασης που όλα τα μέρη δεσμεύθηκαν για την υλοποίησή της, είναι η μείωση των χωρίς διάκριση ρωσικών και καθεστωτικών βομβαρδισμών σε περιοχές αμάχων που ελέγχει η συριακή αντιπολίτευση, άρα και των απωλειών τους και μπορεί να αποτελέσει πραγματική αρχή για να επιτευχθεί μια πολιτική λύση για τον τερματισμό της συριακής κρίσης. Δεδομένου, επίσης, ότι η πρόταση αυτή αποκαθιστά την ασφάλεια του συριακού λαού, η επιλογή της μετανάστευσης θα πάψει να είναι στο μυαλό του. Μεγάλο μειονέκτημα αυτής της πρότασης αποτελεί η πιθανότητα της διαίρεσης της Συρίας σε ξεχωριστά καντόνια επιρροής, οπότε διακυβεύεται το μέλλον της χώρας ως ενιαίο κράτος.

Την Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος είχε 30λεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, με κύριο θέμα τη συριακή κρίση και την ρωσική πρόταση. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος κατ΄αρχήν υποστήριξε την πρόταση αυτή. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προετοιμάζει μια ολοκληρωμένη λύση για την επίλυση της συριακής κρίσης μακριά από την Αστάνα. Η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία, στο τέλος αυτού του μήνα, είναι μεγάλης σημασίας για την αναδιάταξη της τράπουλας και την ανάπτυξη λύσεων που θα περιλαμβάνουν ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και κυρίως τη Συρία που θα είναι η επικεφαλίδα αυτής της επίσκεψης. Η λύση θα προέλθει μόνο μέσω της Ουάσιγκτον. Όσο και εάν η Ρωσία προσπαθεί, σε αυτό το παιχνίδι δεν είναι παρά ένας κομπάρσος.

Οι Έλληνες των Βρυξελλών

$
0
0
Λίγες στάσεις από το κέντρο των Βρυξελλών, καθώς το τραμ ανηφορίζει, βρίσκεται η γειτονιά του St. Gilles με το πολύ ιδιαίτερο χρώμα της, τα art deco οικήματα του Horta, τα καφενεία των Ιβήρων μεταναστών, τα Πολωνικά delicatessen και την περίφημη πλατεία του Parvis de St. Gilles, σημείο αναφοράς μποέμηδων, φοιτητών, αλκοολικών και ενίοτε τοξικομανών.

Τηρουμένων των αναλογιών θα μπορούσε να παραλληλιστεί με τα Εξάρχεια, με τη διαφορά ότι εδώ λείπει η προσποίηση, τα πάντα συμβαίνουν από μόνα τους, αργοκυλούν με τους δικούς τους μποέμ και ανεπιτήδευτους ρυθμούς. Στο «Union» Σάββατο μεσημεράκι θα ακούσεις τζαζ κομπανίες να αυτοσχεδιάζουν, στο Libraire «απέναντι» παππούδες να παίζουν αγνό ροκαμπίλι και λίγο πιο πέρα στο καφενείο του Γιώτη ρεμπέτικες βραδιές από Έλληνες μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, όχι κάθε βδομάδα, όποτε τους καπνίσει, όταν τους κάνει κέφι...

Ανηφορίζοντας λίγο ακόμα βγαίνεις στο Forest εκεί μέσα στο δάσος βρίσκεται το γηπεδάκι της Union St. Gilles, άλλοτε κραταιάς ομάδας του Βελγικού Πρωταθλήματος, νυν παραπαίουσας στην τρίτη εθνική. Βγάζουμε εισιτήριο με τον Κυριάκο και μπαίνουμε, με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, να ψάξουμε το Marco στις κερκίδες, η μοναδική του εξέδρα σχεδόν γεμάτη από ανθρώπους κάθε ηλικίας, φάτσες ως επί το πλείστον ταλαιπωρημένες αλλά εύθυμες, οι περισσότεροι ντυμένοι με τα απαραίτητα διακριτικά στα χρώματα της ομάδας, αν δεν μας έκανε ο Marco νεύμα δύσκολα θα τον βρίσκαμε, παίζεται άλλωστε η άνοδος στη δεύτερη εθνική.

Στο πίσω μέρος της φανέλας των γηπεδούχων διακρίνω τον σπόνσορα, Chez Νicolas, Έλληνας ιδιοκτήτης εστιατορίου στο κέντρο της πόλης, όπως θα με πληροφορήσει ο Κυριάκος. «Κάποτε αυτή η ομάδα σάρωνε τα πρωταθλήματα και τώρα κοίτα που κατάντησε, να παίρνει χορηγίες από τα σουβλατζίδικα», το σχόλιό του. Δεν περνάει πολύ ώρα και το πρώτο γκολ μπαίνει, τα πλαστικά κυπελλάκια με τη μπύρα που οι περισσότεροι κρατάνε εκτοξεύονται στον αέρα και προσγειώνονται στα κεφάλια των από κάτω. «Θυμάμαι το θείο μου που με έφερνε πιτσιρικά, απέναντι υπήρχε μια ακόμα εξέδρα, τώρα τη βγάλανε». Γνωρίζοντας την ηλικία του αφαιρώ σαράντα χρόνια, προσπαθώ να φανταστώ τις Βρυξέλλες τότε, για κάποιον που ζει εδώ λίγα μονάχα χρόνια μόνο μέσα από τις διηγήσεις τους μπορεί να ταξιδέψει στο παρελθόν της και τις τόσο διαφορετικές ζωές τους, τις ζωές των παιδιών των «Γκαστερμπάιντερ».

Πρώτα είχα γνωρίσει τον Λεωνίδα και τον Θόδωρο, ο πρώτος με σιελ ανοιγμένο πουκάμισο και κόκκινο φουλάρι στο λαιμό αλα Παπάζογλου, κοντά στα πενήντα, δύσκολα θα υπέθετα ότι εκτός από το να κερνάει σφηνάκια τα βράδια το πρωί δούλευε και ως αρχιτέκτονας. Ο Θόδωρος πιο μαζεμένος, με μαύρη δερμάτινη τραγιάσκα, λίγο μεγαλύτερος, μαθηματικός. Ο ένας Βορειοελλαδίτης ο άλλος Πειραιώτης. Ο ένας ΠΑΟΚ, ο άλλος Ολυμπιακός. Ο τρίτος, o Marco, από τη Σικελία. Όλοι τους «παλιοροκάδες», όλοι τους παιδιά μεταναστών. Από εκείνους που ήρθαν για να εργαστούν στα ορυχεία του Σαρλερουά. Η σκληρή και απάνθρωπη ζωή τους αποτυπώθηκε στις αμέτρητες μαντινάδες, τα ποιήματα και τα τραγούδια που γράφτηκαν, και που αναπαράγονται μέχρι και σήμερα στα ξεχασμένα καφενεία, την πιο χαρακτηριστική ιστορία μου θα μου την διηγηθεί ο Θόδωρος. «Είχα πάει μια φορά σε έναν γέρο Ιταλό μπαρμπέρη, μόλις του είπα ότι ήμουν Έλληνας η πρώτη λέξη που μου είπε στη γλώσσα μου ήταν «συμφορά». Ούτε «γεια», ούτε «καλημέρα», ούτε «μαλάκας». Αυτή μόνο τη λέξη άκουγε να λένε μεταξύ τους οι Έλληνες πριν μπουν στις στοές. Αυτή του είχε μείνει»...

Η πρώτη γενιά των μεταναστών φτάνει σχεδόν πάντα σε μια χώρα με την ελπίδα να φτιάξει την τύχη της δεύτερης. Από αυτή την άποψη τα παιδιά την πήραν απλά στα χέρια τους. Προσαρμόστηκαν, σπούδασαν, αφομοιώθηκαν, αποτινάξανε την προκατάληψη και γνώρισαν τις Βρυξέλλες απ' την καλή και απ' την ανάποδη. Φοιτητικά χρόνια και αλητεία. Τους ρωτάω πώς ήταν η πόλη το '80. Πιο άγρια με την καλή έννοια θα μου πούνε, τα στέκια τότε λιγοστά αλλά σταθερά σημεία αναφοράς για ιδεολογικές και καλλιτεχνικές ζυμώσεις. Συναυλίες σε τρύπες και καταγώγια και ύστερα πρωινό στο αριστοκρατικό τότε Falstaf, κάτι σαν τον παλιό, καλό δικό μας Zonar's, που κάθε κυριακάτικο ξημέρωμα έπρεπε να υποστεί τους περίεργους τύπους με τις μοϊκάνες και τα πέτσινα...

Ταξιδεύω στο παρελθόν τους και κατά μια έννοια τους ζηλεύω που ακόμα και στα δεύτερα -άντα δείχνουν αυθεντικοί και αναλλοίωτοι, με τους ορίζοντες ανοιχτούς και τις ζωές τους χορτασμένες. Κατηφορίζουμε στο κέντρο για να βρούμε τους υπόλοιπους, και η κουβέντα αρχίζει να ρέει ξανά. Σε κάθε συνοικία των Βρυξελλών από όπου άφησαν το στίγμα τους μετανάστες μπορείς να μπεις ακόμα σε κάποιο παλιό καφενείο και να ακούσεις ιστορίες.

Ο χρόνος δείχνει να έχει σταματήσει σε κάποια ακαθόριστη ημερομηνία, καμία σχέση με το νεανικό ελαφρώς τυποποιημένο μπαράκι όπου απολαμβάνουμε τα ποτά μας και αναπολούν τα παλιά. «Άντε να σε πάρω και στο γήπεδο της Standard στη Λιέγη να δεις εκεί ατμόσφαιρα», με τσιγκλάει ο Λεωνίδας. «Καλά εσύ δεν μεγάλωσες στο Anderlecht», του αποκρίνομαι, «Ναι», μου λέει. «Και πως έγινες Standard;», «Έτσι ρε φίλε, από αντίδραση»...

Sundae: Παγωτά μιας άλλης εποχής!

$
0
0
Θυμάστε εκείνα τα υπέροχα παγωτά υπερπαραγωγή που σερβίρονταν κάποτε στα ζαχαροπλαστεία; Τι κι αν ξεπερνούσαν τις 500 θερμίδες ανά μερίδα, τι κι αν τότε δεν είχαμε ιδέα περί gluten free και social media... Μα για ποιο φρόζεν γιόγκουρτ και ποια στέβια μου μιλάς; Γλυκό θα φας!

Οι Αμερικάνοι τα λένε "Sundae", που στην Ελλάδα το «Σάντεη» ήταν κάτι σαν το κοκτέιλ «Zombie» των παγωτών, δηλαδή μια από όλα. Οι υποκατηγορίες των αμερικάνικών Sundae έγιναν γνωστά με τα ονόματα «Σικάγο», «Μπανάνα Σπλιτ» κ.α. Τα παγωτογλυκά ήταν η απόλυτη Κυριακάτικη γουρουνιά για όλες τις ώρες της ημέρας και λόγω των διαστάσεων, μια γλυκιά αφορμή να μοιραστείς το πιάτο σου στα «πρώτα ραντεβού». Ας θυμηθούμε κάποια από αυτά όμως, με την ανάγνωση δεν πάχυνε κανείς άλλωστε!

Chicago

Έκρηξη από σοκολάτα, σερβιρισμένη σε χαμηλό μπολ παγωτού, κατά προτίμηση μεταλλικό, με το χαρακτηριστικό μπισκότο καρφωμένο στην μπάλα. Στην πιο λατρεμένη εκδοχή του, σερβίρεται με παγωτό βανίλια (αμερικανικό black & white), ή παρφέ βανίλια, ωστόσο οι λάτρεις της σοκολάτας δεν λιγώνονται ούτε από τον χείμαρρο της σος σοκολάτας που ξεχειλίζει και τολμούν να το παραγγείλουν με παγωτό παρφέ σοκολάτα. Το υπερθεαματικό σικάγο στολίζεται με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς ή τριμμένα αμύγδαλα.

Banana split

Το υπέροχο banana split σερβίρεται σε μακρόστενο μπολ που μοιάζει με βαρκούλα. Δεξιά κι αριστερά έχει μπανάνα κομμένη στη μέση κατά μήκος. Κατά παράδοση με καμία έκπτωση- σερβίρεται με 3 μπάλες παγωτού, όπου τα αθώα εκείνα χρόνια, ήταν βανίλια, σοκολάτα και φράουλα, κάτι που θα ακολουθούσα και σήμερα, γιατί η ομορφιά βρίσκεται στα απλά πράγματα και στις απλές και παραδοσιακές γεύσεις κατά τη γνώμη μου. Τι απλά δηλαδή, που από πάνω, και νά σου η σαντυγί, τα καρύδια πεκάν, η σπιτική σος σοκολάτας, οι σταφίδες ποτισμένες με ρούμι, η πολύχρωμη τρούφα, το κερασάκι πάνω από όλα (ακόμη και τα ομπρελίνια από οδοντογλυφίδα που διακοσμούσαν το γλυκό, έδιναν το κάτι παραπάνω!).


Ice cream - Soda

Εντάξει, αυτό είναι πιο light, αλλά είχε γούστο. Αυτό που αγαπώ πιο πολύ σε αυτή την επιλογή παγωτού είναι το ψηλό ποτήρι με το αντίστοιχα μακρύ κουτάλι και φυσικά οι διασκεδαστική αίσθηση του ανθρακικού στο στόμα. Νομίζω ότι η πιο ταιριαστή επιλογή για αυτό το παγωτό είναι η γεύση βανίλια με σιρόπι βύσσινο, ή απλά ό,τι προτιμάτε εσείς σαν milk shake. Γεμίζεις το ποτήρι σου με 2 μπάλες παγωτό και τα 2/3 του με σόδα, αν είσαι μερακλής μην ξεχνάς τη σαντιγί από πάνω, κι έτοιμο το ice-cream soda!


Pêche Melba


Λιγότερο μπουκωτικό από τα άλλα, φρουτώδες, με ευγενική καταγωγή... Το «πες μελμπά» έχει ως βάση το παγωτό βανίλια, το οποίο καπελώνει μια κομπόστα ροδάκινο. Συνηθίζεται να συνοδεύεται με σος από σμέουρα που δίνουν ένα απαλό ροζ χρώμα. Και όπως έχεις καταλάβει, σε αυτά τα παλιά παγωτογλυκά η σαντιγί - της οποίας εγώ δεν είμαι μεγάλη φαν, αλλά δεν πάω κόντρα στην παράδοση- δεν λείπει ποτέ.

Αυτά ήταν αληθινά εντυπωσιακά παγωτά κι ας μην υπήρχαν smartphones να τα απαθανατίσεις. Η εικόνα-χίλιες-λέξεις και η γεύση μένουν ανεξίτηλες στις αναμνήσεις μας...




To άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο A Zed Story blog.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του The European Cyprus Society

$
0
0
Η ιδέα δημιουργίας ενός οργανισμού υπήρχε στο μυαλό μου από την περίοδο των σπουδών μου στο London School of Economics. Παρ'όλα αυτά, η εμπλοκή μου στα κοινά και σε διάφορα προγράμματα και οργανισμούς νέων από τότε, δεν μου άφηναν τον απαιτούμενο χρόνο να αφοσιωθώ σε κάτι τέτοιο νωρίτερα. Μετά το τέλος των σπουδών μου, είχα την μεγάλη τιμή να εκπροσωπήσω τους νέους της Κύπρου σε διάφορες συνόδους νεολαίας, όπως την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νεολαίας, το Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας και το Συνέδριο Νεαρών Ηγετών της Κοινοπολιτείας, και να συμμετέχω σε πολλές μελέτες και ανακηρύξεις για τα δικαιώματα των νέων διεθνώς.

Τελειώνοντας όλα αυτά, πήρα την πρωτοβουλία και μαζί με άλλους Κύπριους νέους δημιουργήσαμε κάτι ξεχωριστό, κάτι που μας έλειπε ως νέοι της Κύπρου. Έτσι, ξεκινήσαμε με όλη μας την ενέργεια και ενθουσιασμό να δημιουργούμε σιγά σιγά το «The European Cyprus Society», ένα μη-κερδοσκοπικό οργανισμό από τους νέους για τους νέους.

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 ως μια ομάδα νέων εθελοντών, με κύριο στόχο μας να ακουστεί η φωνή της νεολαίας του νησιού μας σε θέματα που αφορούν κάθε έκφανση της ζωής τους. Κυρίως όμως, στον τομέα της εκπαίδευσης, της πολιτικής (χωρίς κομματικές χροιές) και των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων.



pho
Συνάντηση με τον Πρέσβη της Γαλλίας

Έχουμε ήδη υλοποιήσει τις αρχικές μας δράσεις με μεγάλη επιτυχία, ενώ αυτή την περίοδο σχεδιάζουμε τις επόμενες. Στην εναρκτήρια μας εκδήλωση, παρουσιάσαμε την ιδέα μας στο κοινό, και παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να εμπνευστούμε από αξιότιμους ομιλητές όπως τους πρέσβεις της Γαλλίας και της Βενεζουέλας στη Κύπρο, καθώς και τον Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι μας μίλησαν για το τι μπορούν να κάνουν οι Κύπριοι νέοι σήμερα για να πάρουν την χώρα μας ένα βήμα παραπέρα.

Επιπλέον, επιθυμώντας να ακουστούν οι σκέψεις, οι προβληματισμοί και οι προσδοκίες μας στα αρμόδια άτομα, καθιερώσαμε τα «Youth CYcles», ή αλλιώς κύκλοι νεολαίας. Το 1ο μας «Youth CYcle» έδωσε την ευκαιρία σε νέους να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με τον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη, ενώ το 2ο «Youth CYcle» μας έδωσε την ευκαιρία σε νέους να γνωρίσουν και να εμπνευστούν απο τον νεαρό επιχειρηματία κ. Στυλιανό Λάμπρου.

pho
Συνάντηση με τον Έλληνα Πρέσβη στην Κύπρο

Επίσης, διοργανώσαμε Ανοικτή Συζήτηση με τον Έλληνα Πρέσβη στην Κύπρο κ. Ηλία Φωτόπουλο γύρω από το θέμα «Το μέλλον της Ε.Ε.», και Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με τον Γερμανό Πρέσβη στην Κύπρο κ. Nikolai Von Schoepff στο θέμα σχέσεων Κύπρου - Γερμανίας.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι είναι ότι ο οργανισμός μας είναι ανοικτός προς όλους τους νέους, και καλωσορίζει νέες προτάσεις και συνεργασίες με οργανισμούς και νέους από όλη την Ευρώπη. Ακόμη, καλεί τους νέους της Κύπρου από 18 έως 35 που επιθυμούν να βάλουν και αυτοί το δικό τους λιθαράκι στην εξέλιξη της χώρας μας, να επικοινωνήσουν μαζί μας, να γίνουν μέλη και να μας μεταφέρουν τις ιδέες τους για δράσεις που θα ήθελαν να δουν να πραγματοποιούνται από εμάς.

Και μην ξεχνάτε, όπως είπε και ο καθηγητής Muhammad Yunus, «οι νέοι είναι ικανοί να κάνουν πολύ περισσότερα σήμερα, παρά από κάθε άλλη στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Είκοσι και μία ταξιδιωτικές συμβουλές για να κάνεις το γύρο του κόσμου

$
0
0
Κάθε ταξίδι που κάνεις, εκτός από την απόλαυση του ταξιδιού, σου προσφέρει και αμέτρητες εμπειρίες που, αν χειριστείς σωστά και κρατήσεις σε μια άκρη του μυαλού σου, θα κάνουν τα επόμενα ταξίδια σου καλύτερα και χωρίς απρόοπτα. Να ποιες είναι οι μικρές λεπτομέρειες που, σύμφωνα με έμπειρους ταξιδευτές, κάνουν τη διαφορά και το ταξίδι... όνειρο!



Ασφαλίσου. Βεβαιώσου ότι έχεις κάλυψη για έκτακτα ιατρικά περιστατικά και περίθαλψη. Επιβεβαίωσε ότι ο προορισμός που θα ταξιδέψεις καλύπτεται από την ασφαλιστική σου. Σκέψου ακόμα αν κάνεις ασφάλεια για απώλεια ή κλοπή αποσκευών και ακυρώσεις ταξιδιών.

Ρώτα τι είναι όλα αυτά τα άγνωστα που διαβάζεις στο μενού του εστιατορίου και προετοίμασε το στομάχι σου για μια γαστρονομική περιπέτεια.

Μην απογοητεύεσαι αν δεν βρεις τραπέζι στο «hot» εστιατόριο. Μπορείς πάντα να κάτσεις στο μπαρ και ν' απολαύσεις εκεί το μενού. Άσε που έτσι θα ρωτήσεις και τους ντόπιους bartenders πληροφορίες για τον προορισμό!

Έλεγξε τις ώρες λειτουργίες μουσείων και εστιατορίων πριν τα επισκεφτείς. Για παράδειγμα, πολλά μουσεία είναι κλειστά τις Δευτέρες, μην τινάξεις το πρόγραμμά σου στον αέρα επειδή δεν το τσέκαρες!

Να είσαι προετοιμασμένος ότι κάτι μπορεί να στραβώσει. Ακόμα και το πιο καλοοργανωμένο ταξίδι μπορεί να τιναχτεί στον αέρα από μια κακοκαιρία ή από μια απεργία. Να έχεις έτοιμο ένα backup plan και να θυμάσαι ότι οι αναποδιές δημιουργούν τις καλύτερες ιστορίες.

Αν προγραμματίζεις ένα εξωτικό περιπετειώδες ταξίδι, φρόντισε να έχεις μαζί ένα φίλτρο νερού που να ταιριάζει σε όλες τις βρύσες και τα μπουκάλια. Σε αντίθεση με τις ταμπλέτες ιωδίου, το φίλτρο λειτουργεί άμεσα και δεν επηρεάζει τη γεύση του νερού.

Αποχωρήσου για λίγο την συντροφιά σου και κάνε κάτι μόνος σου. Έτσι θα έχεις λίγο προσωπικό χρόνο και ταυτόχρονα θα αποκτήσεις νέο «υλικό» για να μοιραστείς αργότερα με την παρέα σου.

Να έχεις πάντα επάνω σου ένα μικρό πακέτο με τα βασικά φαρμακευτικά προϊόντα: από αντισταμινικά και ασπιρίνες μέχρι αντηλιακό και έμπλαστρα.

Ακολούθησε τα προγράμματα επιβράβευσης των ξενοδοχείων και τα loyal customer προγράμματα. Μακροπρόθεσμα θα ανταμειφθείς με δωρέαν διαμονές ή με αναβάθμιση δωματίου.

Έχε μαζί σου μια φορητή μπαταρία για να φορτίζεις στη διάρκεια της ημέρας το κινητό σου, ειδικά αν χρησιμοποιείς την φωτογραφική του κάμερα!

Εφάρμοσε την τεχνική του layering στα ρούχα σου. Εκτός κι αν ταξιδεύεις προς την Αλάσκα οπότε μάλλον θα χρειαστείς χοντρά πανωφόρια, πάρε καλύτερα περισσότερα και πιο λεπτά ρούχα τα οποία θα φοράς το ένα πάνω απ' τ' άλλο.

Στείλε ένα μήνυμα σε φίλους και αγαπημένους, ειδικά αν ετοιμάζεσαι για επικίνδυνα ταξίδια και εξερευνήσεις μοναχικές!

Παζάρεψε την τιμή του δωματίου σε ένα ξενοδοχείο, όταν κάνεις κράτηση μέσω τηλεφώνου ή δια ζώσης. Το πιθανότερο είναι ότι θα πάρεις καλύτερη τιμή ή θα μάθεις για τυχόν προσφορές.

Απόφυγε να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου: συνήθως στις μεγάλες πόλεις το κόστος μπορεί να ανεβάσει κατά 20% την τιμή του δωματίου.

Μην παραφορτώνεις το πρόγραμμά σου. Θα αγχωθείς γιατί έμεινες πίσω και δεν πρόλαβες να δεις όλα τα αξιοθέατα. Ε, και τι έγινε;

Κάνε ρολό τα ρούχα σου όταν πακετάρεις. Κερδίζεις πολύ παραπάνω χώρο στη βαλίτσα σου και αποφεύγεις τις ζάρες.

Δέσε ένα φουλάρι πάνω στη βαλίτσα σου ή στο backpack σου για να το ξεχωρίζεις ανάμεσα στις άλλες αποσκευές.

Διάβασε για τα έθιμα του τόπου που θα επισκεφτείς. Μάθε τα πάντα γύρω από τα ρούχα, τις φωτογραφίες, τις χειρονομίες - όλα όσα θα χρειαστείς για να μην είσαι προκλητικός και παράταιρος.

Φρόντισε το διαβατήριο και η βίζα σου να είναι έγκυρες πριν ταξιδέψεις. Μερικές χώρες απαιτούν να ταξιδέψεις τουλάχιστον έξι μήνες πριν τη λήξη του διαβατηρίου σου.

Κράτα σημειώσεις ή ακόμα καλύτερα, ημερολόγιο. Γράψε τις λεπτομέρειες και τα highlights του ταξιδιού, τους παράξενους ανθρώπους που συνάντησες, τα αγαπημένα σου μέρη. Είναι απίστευτο το πόσα θα ξεχάσεις λίγες μόλις μέρες αργότερα.

Φωτοτύπησε το διαβατήριο και τα ασφαλιστικά σου έγγραφα και φύλαξε τα αντίγραφα σε άλλο σημείο από τα πρωτότυπα. Έξτρα δικλείδα ασφαλείας; σκάναρε τα έγγραφα, στείλ' τα στον εαυτό σου, και αποθήκευσέ τα offline.




Δείτε περισσότερα στη σελίδα reniagoes.com

Σταμάτησα να χρησιμοποιώ το WhatsApp: Να τι έγινε

$
0
0
-Ντριν.

-«Μπαρ απόψε;»

-Ντριν.

-Φωτογραφία από το φαγητό ενός φίλου.


-Ντριν. Ντριν. Ντριν. Ντριν.

-Κοινό chat φίλων συζητά για το Brexit.

Έτσι είναι η ζωή με το WhatsApp.


Όταν ανακάλυψα την εφαρμογή με το πράσινο logo πριν τέσσερα χρόνια, έμοιαζε να είναι η καλύτερη λύση για επικοινωνία. Πιο άμεσο από τα μηνύματα -χωρίς τις διαφημίσεις και τις περιττές ανοησίες που γεμίζουν τα social media- προσέφερε έναν άμεσο τρόπο επικοινωνίας με διάφορους φίλους ταυτόχρονα, οπουδήποτε στον κόσμο.

Από τη μια είναι απίστευα βολικό, από την άλλη σπαταλάς τεράστια πνευματική ενέργεια ξυπνώντας πάνω στο τηλέφωνο.

Οπότε αφού αποφάσισα να αφήσω το facebook πέρσι τη Σαρακοστή - κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να εκτοξευθεί η παραγωγικότητά μου, η σκέψη και η αντίληψή μου- φέτος αποφάσισα να ανεβάσω λίγο τον πήχη.

Εκτός από το Facebook, έκοψα και το WhatsApp. Να τι συνέβη.

Στην αρχή ήταν απίθανα.

Την πρώτη Τετάρτη της Σαρακοστής, ξύπνησα ανακαλύπτοντας ότι δεν υπήρχε λόγος να τσεκάρω το κινητό μου. Δεν υπήρχαν μηνύματα από ομαδικές συνομιλίες να με βομβαρδίζουν και αναφορές ότι διαβάστηκε το μήνυμα, αναγκάζοντάς με να απαντήσω.


Τι γλυκιά αίσθηση ανακούφισης και ελευθερίας.

Αντιθέτως, πέρασα λίγη ώρα σκεπτόμενη πόσο πλάκα θα είχε να είμαι ιδιοκτήτρια ενός θεματικού πάρκου και ύστερα μπήκα για ένα ντους.

Όσο περνούσαν οι μέρες, αυτός ο συνεχής ήχος του κινητού, έγινε μακρινή ανάμνηση.

Μέχρι που ερχόταν η ώρα να οργανώσω κάτι.

Όλα ήταν μια χαρά. Μέχρι που ήθελα να προτείνω να βγούμε όλοι παρέα. Ή να κανονίσω να με πάρει κάποιος με φίλος με το αυτοκίνητο. Ή να με καθυσηχάσουν ότι όλα θα πάνε καλά στη μέση της εγκυμοσύνης μου.

Αυτό που μέχρι πριν ήταν μια άσκηση τριών δευτερολέπτων, έγινε ένα πολυσύνθετο, χρονοβόρο κυνήγι του να τηλεφωνώ κόσμο. Ή όπως λέμε, κακός μπελάς.

Και άρχισαν να μου λείπουν πράγματα που θεωρούσα δεδομένα.

Η αποχή από το WhatsApp μου χτύπησε πολύ άσχημα σε ένα συγκεκριμένο θέμα: δεν ενημερωνόμουν για το τι κάνουν τα μωρά ανίψια μου.


Πριν κόψω το WhatsApp, η αδερφή μου μου έστελνε συχνά βίντεο με το μικρό αγοράκι της να ουρλιάζει, έχοντας σούπα σε όλο του το πρόσωπο. Όταν πλέον δε λάμβανα αυτές τις στιγμές ξεκαρδιστικού μακελειού, ειλικρινά ήταν χάλια.

Όπως και το γεγονός ότι δεν είχα εύκολο τρόπο να επικοινωνήσω με τους φίλους μου και την οικογένειά μου στο εξωτερικό. Όπως τη φίλη μου τη Rosie, που δουλεύει μακρυά. Μάλιστα, από κει που επικοινωνούσαμε σε καθημερινή βάση μέσω WhatsApp, πλέον δεν επικοινωνούσαμε καθόλου. Ήταν απαίσιο.

Αυτό με οδηγεί στην επόμενη σκέψη μου. Δεν ξεβόλεψε μόνο εμένα, αλλά και τους φίλους μου.

Πολλοί από τους φίλους μου δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί έκοβα το WhatsApp και το Facebook. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς τσαντίστηκαν μαζί μου.

Το είδα σαν προσωπική πρόκληση. Όχι σαν μια απόφαση να κλείσω να τα κοινωνικά μου δίκτυα και να αποκόψω από τους ανθρώπους τη δυνατότητά τους να επικοινωνήσουν μαζί μου.

Δυστυχώς όμως, αυτό ακριβώς έγινε. Ήταν κάτι που δεν είχα προβλέψει ότι θα συμβεί πριν το κάνω (μάλλον γιατί μου έτρωγε όλο το χρόνο το να συνομιλώ στο WhatsApp).

Την περίοδο της Σαρακοστής, έλαβα αρκετά εξαγριωμένα τηλεφωνήματα. Κατά κύριο λόγο ξεκινούσαν ως εξής: «Εμμ, προσπάθησα να σου στείλω στο WhatsApp και μετά θυμήθηκα ότι δε θα το έβλεπες... Είσαι η χειρότερη».

Ευτυχώς, το ξεπέρασαν και χάρηκα που το έκαναν. Πλέον είναι οριστικό και ευτυχώς, φαίνεται ότι δεν υπέφερε κανένας φίλος μου. Μπορεί κάποιες φορές να ήταν άβολο και ενοχλητικό, είμαι όμως χαρούμενη που το έκανα.

Ήταν μια εμπειρία που μου άνοιξε τα μάτια, δείχνοντάς μου πώς να εγκαταλείψω κάτι που μόλις τέσσερα χρόνια πριν, δεν ήξερα καν πως υπήρχε.

Θα το ξανάκανα όμως;

Το να αφήσω το WhatsApp ήταν ιδιαιτέρως αναζωογονητικό και μου έδωσε αρκετό χρόνο να σκεφτώ, κάτι που είχε να συμβεί πολύ καιρό. Κατάφερα να επικεντρωθώ πιο πολύ στον πραγματικό κόσμο, αντί να χάνω χρόνο σε ατελείωτες, ανούσιες συναλλαγές.

Επίσης, αν οι άνθρωποι ήθελαν όντως να επικοινωνήσουν μαζί μου, θα με έπαιρναν τηλέφωνο ή θα μου έστελναν sms. Οπότε δεν ήταν ότι έχανα τα πάντα. Μάλιστα, είχα την πολυτέλεια της απαραίτητης πληροφορίας συγκεντρωμένης σε ένα σημείο (πχ. Ένα τηλεφώνημα ήταν αρκετό για να μου πουν «πάμε στο μπαρ στις 8», αντί για δύο ώρες συνομιλιών γεμάτων emojis).


Πάντως, με κάθε ειλικρίνεια, δεν είναι κάτι που θα ήθελα να ξανακάνω. Τουλάχιστον όχι με τόσο ακραίο τρόπο.

Θα κάνω ό,τι μπορώ να αποφύγω το χάσιμο χρόνου σε ανούσιες συζητήσεις στο WhatsApp, ή να το χρησιμοποιώ σαν μέσο για να ξοδεύω λίγο το χρόνο μου. Παρά τους κινδύνους του όμως, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας.

Συνεπώς, όσο μπορώ να κρατήσω υπό έλεγχο τις συνήθειές μου σαν χρήστης, είμαι απολύτως ικανοποιημένη με το να αφήνω το WhatsApp να συνεχίσει να χτυπάει.




Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη HuffPost UK και μεταφράστηκε στα ελληνικά.

Ελλάδα και η ύπαρξη ισλαμιστικών πυρήνων στη χώρα

$
0
0
Σε αντίθεση με τα άρθρα που φανερώνουν αναλύσεις και εστιάζουν στις σκέψεις του ειδικού, το παρόν άρθρο έχει ως μόνο σκοπό να επισημάνει κάποια δεδομένα πριν φτάσει σε συμπέρασμα (και όχι προτάσεις/σκέψεις)

Ενδεικτικές αναφορές σχετικά με Ισλαμική τρομοκρατία σε Ελλάδα.

1. (28.11.2015) Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, πηγή: Valeurs Actuelles: Περνούσε τα σύνορα της Ελλάδος για να κινηθεί από και προς Συρία. Τζιχαντιστής που έδρασε στο Παρίσι και σχεδίασε τις επιθέσεις εκεί. Συνελήφθη στην Γαλλία.

2. (21.12.2016) Ρεντουάν Σ., πηγή: Reuters: Νοίκιαζε σπίτια σε διερχόμενους τρομοκράτες της Τζιχάντ ενώ παράλληλα θεωρείται ότι στρατολογούσε εντός της κοινότητας προσφύγων και μεταναστών στην χώρα μας και στην Γερμανία όπου και τελικά συνελήφθη.

3. (4.12.2016) Ρασίντ Κασίμ., πηγή: Ελεύθερος Τύπος: Αρχηγός πυρήνων και αξιωματικός του DAESH, σεσημασμένος από τις Γαλλικές Αρχές, κυκλοφορούσε ελεύθερα μέσα και έξω από τα Ελληνικά σύνορα προς την Συρία και αντίστροφα. Ευθύνεται για τον σχεδιασμό και εκτέλεση δεκάδων επιθέσεων σε Γαλλία. Συνελήφθη στη Γαλλία.

4. (15.1.2015) Ζαίντ Κουλίς, πηγή: Καθημερινή: 10 στελέχη τζιχαντιστικού πυρήνα στην Αθήνα εξαρθρώθηκαν από την αντιτρομοκρατική στο Παγκράτι. Το διαμέρισμα τους είχε μετατραπεί σε κόμβο ελέγχου πληροφοριών και υποστήριξης. Το όνομα του ήταν «Πυρήνας Αθήνας» Ο αναφερόμενος αρχηγός του πυρήνα ήταν μέρος του εκτελεστικού σχεδίου στα χτυπήματα στο Παρίσι. Όλα τα στελέχη ήταν σεσημασμένα σε ΕΥΠ και αντιτρομοκρατική με σήμα που έδωσαν οι Γαλλικές και Βελγικές Αρχές.

5. (8.2.2016) Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς «Μάξιμος». Πηγή: e-Evros.gr: Ενεργός και σεσημασμένος αξιωματικός του DAESH. Υπεύθυνος για λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών και στρατολόγηση νέων μελών. Συνελήφθη με συντονισμένη προσπάθεια στην Αλεξανδρούπολη.

6. (3.11.2015) Ραφτί Σάχ. Πηγή: Combating Terrorism Center: Αρχηγός ομάδας φίλιας προς DAESH με έδρα σε Νορβηγία, μετά την σύλληψη του ανέφερε πώς στρατολογούσαν από Ελλάδα.

Στο παραπάνω τώρα πρέπει να προστεθεί η αυξανόμενη δράση αλλοδαπών στοιχείων σε συνεργασία με ακραία στοιχεία στην χώρα. Οι αλλοδαποί λειτουργούν οργανωμένα και σε εκτελεστικές ομάδες αναλόγως το σχέδιο των ταραξιών.

Το δεύτερο σημείο αναφοράς είναι η αύξηση του εγκληματικού στοιχείου κυρίως με αλλοδαπή συμμετοχή (στατιστικά ΕΛΑΣ για το 2016. Διαθέσιμα σε σελίδα τους) και ειδικότερα σε εγκλήματα με ένοπλη δράση.

Τρίτο σημείο αναφοράς είναι η αυξημένη δράση Ισλαμιστικών στοιχείων εντός φυλακών που λειτουργούν ως στελέχη στρατολόγησης αλλά και επαφής με διάφορα τοπικά κυκλώματα εγκλήματος και ίσως και τρομοκρατών. Παράλληλα αναλαμβάνουν και κάποιες δράσεις όταν υπάρξει ενόχληση προς την επιρροή τους. (RealNews 2016)




Συγκεντρώνοντας τα παραπάνω στοιχεία και έχοντας σε συνδυαστική τοποθέτηση ιστορικές αναφορές αλλά και αστυνομικές εκθέσεις που έδειχναν την εξάπλωση και γρήγορη αφομοίωση εγκληματικών στοιχείων σε χώρες υπό κρίση και με σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισης μεταναστών προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα.

1. Η πρόσκαιρη εικόνα της Ελλάδος που δεν βιώνει τρομοκρατικές ενέργειες με Ισλαμιστικό χαρακτήρα οφείλεται κυρίως στην πρόθεση των τρομοκρατών και όχι στην ικανή αντιμετώπιση του φαινομένου.

2. Η περίπτωση μιας οργανωμένης επίθεσης ισλαμιστών τρομοκρατών είναι θέμα χρόνου και όχι πιθανότητας. Η υπερ-συγκέντρωση μιας «δεξαμενής» στρατολόγησης αλλοδαπών στοιχείων λόγω μεταναστευτικού δίνει την ικανότητα δημιουργίας περισσότερων πυρήνων και δυσκολότερα, ίσως, ελεγχόμενων πράξεων.

3. Οι τρομοκράτες του DAESH που εισήρθαν στην χώρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα συνεργασίας με άλλα εγκληματικά και ακραία στοιχεία προς απόκτηση χρηματοδότησης και πρόσβασης σε πόρους κάθε φύσης. Από όσο φαίνεται το ίδιο ισχύει και για τις τοπικές ακραίες ομάδες, κάτι που συνιστά μια εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση προς αντιμετώπιση. Η ιδιομορφία αυτή υφίσταται μόνο στην Τουρκία και τώρα εμφανίζεται και στην Ελλάδα.

4. Η χρήση οικογενειών μεταναστών ή ακόμα και παιδιών για ενέργειες που θα έχουν εγκληματικό ή και τρομοκρατικό χαρακτήρα, δεν είναι κάτι καινούριο για τις ομάδες των Ισλαμιστών. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και εδώ μια τέτοια κατάσταση , αν και εφόσον διακρίνουν μεγάλες ανοχές (σε σημείο αδυναμίας) από τις Αρχές και την ελληνική κοινωνία.

5. Η δράση τρομοκρατών είναι ήδη υπαρκτή σε hot spots και έχει εντοπιστεί από τις διεθνείς Αρχές. Παρόλα αυτά όμως, δεν υπάρχει ουδεμία πρόνοια για γειτονιές που ήδη φαίνεται να παίρνουν Ισλαμικό χρώμα λόγω της μετοίκησής τους. Παράλληλα οι δημιουργίες παράνομων λατρευτικών χώρων θεωρείται σίγουρο πώς θα αποτελέσουν και πόλο έλξης ριζοσπαστικών κυκλωμάτων του Ισλάμ.

6. Η τουριστική βιομηχανία της χώρας είναι θεωρητικά ο νο1 στόχος για επίδοξους τρομοκράτες, αφού το πλήθος επισκεπτών προέρχεται κυρίως από Δυτική Ευρώπη και Ρωσία. Ειδικά αν οι επισκέπτες ανήκουν σε ανώτερα οικονομικά και κοινωνικά επίπεδα της χώρας τους.

7. Η μετάβαση τρομοκρατών του DAESH στην Ελλάδα και η δημιουργία πυρήνων από βετεράνους τζιχαντιστές δεν αποκλείεται, ειδικά στην διαμόρφωση κατοικιών-γκέτο.

Στο παραπάνω κείμενο σκόπιμα δεν γίνεται αναφορά σε πολιτικά ή άλλα κοινωνικό-οικονομικά αίτια καθώς σκοπός είναι η παράθεση δεδομένων και στοιχείων που αποδίδουν μια πιθανή σειρά εικόνων, για την ύπαρξη διεθνούς τρομοκρατίας στη χώρα.

Σίγουρα η συγκέντρωση στοιχείων που έχουν να δείξουν την πολιτική αντιμετώπιση του φαινομένου είναι εξίσου σημαντική και αποτελεί μια πολύ σοβαρή εργασία που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό προστασίας και ασφάλειας.




Αναδημοσίευση από gepolitics.com.gr

Χρόνια πολλά σε όλες της ζωής τις αγωνίστριες

$
0
0
Σήμερα θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες! Αυτές που θα ξυπνήσουν με γλυκές φωνούλες, που θα κρυφτούν στην αγκαλιά τους όμορφα μουτράκια, θα τους χαρίσουν δώρα λουλουδάκια και άλλα αυτοσχέδια μπιζουδάκια και θα δακρύσουν με τρυφερές καρδούλες ζωγραφισμένες πάνω στο χαρτί. Αυτές που όταν προσεύχονταν είχαν την τύχη να 'ναι ανοιχτοί οι ουρανοί. Και μπόρεσαν να πάρουν ευλογία και μπόρεσαν να ζήσουν δυνατές στιγμές, μοναδικές κι ανεπανάληπτες. Τέτοιες που μόνο στη γυναίκα ανήκουν. Είναι οι ώρες που ο άντρας στέκεται αμήχανος κοιτώντας τη με δέος. Ίσως γιατί μια μακρινή φωνή από τα βάθη της ψυχής του καταφτάνει να του θυμίσει και το δικό του ερχομό στη γη. Είναι άξια για σεβασμό ο ρόλος και το έργο της γυναίκας, αφού την ίδια τη ζωή κλήθηκε να γεννήσει.

Όμως ο κήπος μας έχει και άλλα άνθη με αλλιώτικα, μα ευωδιαστά αρώματα. Μιλώ για όσες άκουσαν το θρόισμα του χρόνου που έφευγε πετώντας κι εκείνες έμειναν να τον κοιτούν από μακριά να τους χαμογελά. Όχι, δεν είναι ειρωνικό ετούτο το χαμόγελο. Είναι το γνέψιμο της ίδιας της ζωής που τις καλεί να τη γευτούν, καθώς με νάζια διαλαλεί την ομορφιά της.

Μα δεν τελειώνει ο κατάλογος ούτε κι εδώ. Υπάρχουν και οι γυναίκες που αγωνίζονται με κάθε τρόπο το θαύμα να βιώσουν κι ακόμα δεν το έχουν καταφέρει. Αυτές που κάθε χρόνο τέτοια μέρα πονούν βουβά και νιώθουν «άχρηστες», μα δεν τολμούν κάπου να ακουμπήσουν τον καημό τους... μη και χαλάσουν τη γιορτή και τη χαρά της μέρας. Αυτές που βασανίζουν το κορμί και την ψυχή τους, που τη ζωή τους συντροφεύουν τα αμέτρητα γιατί, που το δικό τους ανηφόρι παίρνουν να βαδίσουν και στο κοντοσταμάτημα βλέμματα συμπονετικά αντικρίζουν. Ή άλλοτε την κριτική στα χείλη των ανθρώπων που δε ρωτούν, δε νοιάζονται πώς έφτασαν εκεί παρά μονάχα κρίνουν. Ψάχνουνε ολοένα μια αφορμή να κρίνουν. Μα τι τα θες... γεμάτος ήταν πάντα ο κόσμος από σταυρωτήδες...

Παίρνω, λοιπόν, την ευκαιρία αυτή τη μέρα χρόνια πολλά σε όλες να ευχηθώ. Γιατί όλες τους τα δικαιούνται της ζωής τα δώρα. Κι εκείνες που στολίζουν τα πρωινά τους όμορφα ξυπνήματα γεμάτα γέλια και γαργαλητά σε τρυφερές πατούσες, και οι άλλες που ρεμβάζοντας απολαμβάνουν τον καφέ τους στην ησυχία της γλυκιάς αυγής, μα και εκείνες που τον αγώνα το δικό τους συνεχίζουν παρά τα αγκάθια που τις μέρες τους τρυπούν. Και είναι δύσβατο και σκοτεινό αυτό το μονοπάτι... είναι γεμάτο με σκιές που απειλούν σε κάθε βήμα να πεταχτούν και να τα βάλουν με το φως.

Θέλω σήμερα, μέρα που είναι, σε όλες τους το χέρι να τους σφίξω αληθινά. Στις πρώτες γιατί κουβαλούν στις πλάτες τους βάρη ασήκωτα κι είναι ο αγώνας τους τεράστιος, μα καρπερός και να τους πω, θέλω, να χαίρονται κάθε ξημέρωμα για όσα απόκτησαν. Στις δεύτερες να ευχηθώ πάντα να ξεδιψούν με τις δροσοσταλίδες της ζωής, και για τις τελευταίες, θα 'θελα να πω πως ο κόπος τους το δέντρο της ελπίδας να ποτίσουν για ένα φτερούγισμα ζωής, αξίζει όσο τα λούλουδα του κόσμου όλου!

Βόλτα στο Ηραίο και τη λίμνη Βουλιαγμένης

$
0
0
Η απόφαση πάρθηκε στη στιγμή: πάμε βόλτα; Και έτσι, χωρίς προγραμματισμό, φορτωθήκαμε στο αυτοκίνητο, λίγο μετά τις 3 και «βγάλαμε δρομολόγιο» κυριολεκτικά στον δρόμο. Σχεδόν με κλήρωση καταλήξαμε να βγούμε στην εθνική οδό με κατεύθυνση στην Κόρινθο, αυτή τη φορά όμως πήρα την πρωτοβουλία: θα προσπεράσουμε τον Ισθμό και τον πειρασμό των σουβλακίων και θα κατευθυνθούμε σε μια από τις πιο μαγευτικές γωνιές του Λουτρακίου: στη λίμνη της Βουλιαγμένης, με τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου - κυριολεκτικά χτισμένο πάνω στη θάλασσα - και τον φάρο Μελαγκάβι. Όλες οι αγάπες μου μαζεμένες σε ένα μέρος!

'Ετσι στα γρήγορα, φτάσαμε και προσπεράσαμε το Λουτράκι (γεμάτο από κόσμο που κολυμπούσε στις χιλιομέτρων ακτές του) και μετά από 18 χιλιόμετρα με κατεύθυνση στην Περαχώρα, φτάσαμε στην λίμνη της Βουλιαγμένης.

photo

Πρόκειται για μια λιμνοθάλασσα στην πραγματικότητα, με αλμυρό νερό που ανανεώνεται μέσω ενός στενού διαύλου στην άκρη της και που διατηρείται πολύ ζεστό ακόμα και τους φθινοπωρινούς μήνες, επιτρέποντας στους φίλους της περιοχής να απολαμβάνουν το μπάνιο τους μέχρι πολύ αργά.

pho

Δεκάδες οικογένειες με παιδάκια που παίζουν ανέμελα στα ρηχά νερά (στις ακτές δηλαδή, γιατί στη συνέχεια η λίμνη βαθαίνει απότομα), νεαρές παρέες διασκεδάζουν κάνοντας θαλάσσιο κανό ή θαλάσσιο σκι (υπάρχει και διαμορφωμένη πίστα στη λίμνη) ενώ όλοι κάνουν τις βόλτες τους προς το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου ή στον δίαυλο που απελευθερώνει το νερό προς τον Κορινθιακό κόλπο. Και βέβαια, όπως φαντάζεσαι, αυθεντικά ταβερνάκια με πλαστικές καρέκλες και χταπόδια να λιάζονται κρεμασμένα στα σύρματα είναι ο προορισμός σου για μια παγωμένη μπύρα.

pho

Αυτή ήταν η κατάληξη της δικής μας διαδρομής. Πριν όμως, ακολουθώντας τις ταμπέλες που μας οδηγούσαν προς το Ηραίο, απολαύσαμε τα υπόλοιπα μέτρα της βόλτας μας μέσα στην οργιώδη φύση, μέχρι που βρεθήκαμε στο ξέφωτο: στο ακρωτήρι Μελαγκάβι, στα πόδια του οποίου απλώνεται αυτός ο πανέμορφος αρχαιολογικός χώρος.

pho

Το Ηραίο, όπως λέει και το όνομά του, ήταν αφιερωμένο στη λατρεία της θεάς Ήρας, προς τιμήν της οποίας οικοδομήθηκαν ναοί, βωμοί, αγορά, όπως καταδεικνύουν τα ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο. Η μικρή παραλία στην αρχαιότητα ήταν μέρος ενός λιμανιού το οποίο προσέγγιζαν στην αρχαιότητα οι Κορίνθιοι, οι οποίοι δύο φορές τον χρόνο κατέφταναν για να τιμήσουν την Ήρα με τελετές και αφιερώματα. Όλη την οικοδόμηση θα την διαπιστώσεις κατηφορίζοντας αργά στο χωμάτινο μονοπάτι, ανάμεσα στο υδραγωγείο και το... εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη που επίσης βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο.

pho

Την πρώτη φορά που είχα επισκεφτεί το Ηραίο, πριν από λίγα χρόνια, είχα μείνει έκπληκτη αντικρύζοντας το θέαμα: ένας αρχαίος ναός πάνω στην αμμουδιά (όπως συμβαίνει και με την Καρθαία στη Τζιά) κι εμείς, οι σύγχρονοι θνητοί, να έχουμε την πολυτέλεια να κινούμαστε ελεύθεροι, να κολυμπάμε, να ξαποσταίνουμε δίπλα σ' αυτόν τον φυσικό και αρχαιολογικό θησαυρό. Πού, αλήθεια, αλλού στον κόσμο έχεις αυτή την ευκαιρία; Ειλικρινά, δεν θυμάμαι. Σκέφτομαι μόνο ότι αυτό το δώρο, επισείει ταυτόχρονα τεράστια ευθύνη για την προστασία του στον καθένα μας.

pho

Και έπειτα, η συγκίνηση συνεχίζεται όταν ακολουθείς το μονοπάτι που σε οδηγεί στον φάρο του Μελαγκάβι. Ο φάρος λειτούργησε πρώτη φορά το 1897 με πετρέλαιο και, με μόνο μια μικρή διακοπή στη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, λειτουργεί αδιάλειπτα, ενώ από το 1982 και έπειτα έγινε κι αυτός ηλεκτροδοτούμενος. Ο φάρος, που ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό, ήταν κλειστός, αυτό όμως δεν μας εμπόδισε να απολαύσουμε την πανοραμική θέα στον Κορινθιακό, αλλά και τα τερτίπια του ανέμου, που απ' τη μια πλευρά αντάριαζε τη θάλασσα κι απ' την άλλη έκανε καλοσύνη για τις ψαρόβαρκες που μάζευαν πια τα δίχτυα τους.

Αν έχεις διάθεση ρομαντική (κι έναν φακό για ασφάλεια) μπορείς να κάτσεις στον φάρο μέχρι το σούρουπο και ν' απολαύσεις το φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα. Ή μπορείς πάλι, να επιστρέψεις στη λίμνη και να δοκιμάσεις εκείνη την παγωμένη μπύρα που λέγαμε...




Δείτε περισσότερα στη σελίδα reniagoes.com

Συνταγή για κέικ λεμόνι χωρίς ζάχαρη με μυρωδάτη κρέμα

$
0
0
Έχουμε την τύχη να έχουμε στον κήπο μας μία λεμονιά και τώρα είναι η εποχή που μαζεύουμε τα λεμόνια. Όσες σακούλες με λεμόνια κι αν έχω δώσει σε φίλους και γνωστούς το απόθεμα είναι πολύ μεγάλο, οπότε δεν έχω άλλη επιλογή από το να τα καταναλώσω. Τι καλύτερο, λοιπόν, από ένα κέικ λεμόνι με επικάλυψη από αυτή την δροσερή, μυρωδάτη και πανεύκολη κρέμα;


Υλικά:

Για το κέικ:

3/4 φλιτζ. αλεύρι καρύδας

1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

8 αβγά

1/2 φλιτζ. λάδι καρύδας (ή ελαιόλαδο)

1/2 φλιτζ. μέλι

1 κουτ. σούπας βανίλια

ξύσμα από ένα λεμόνι

Για την κρέμα λεμόνι:

400ml κρέμα καρύδα (που έχει μείνει 24 ώρες στο ψυγείο)

ξύσμα από μισό λεμόνι

1 κουτ. σούπας μέλι

pho

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ή στο μίξερ χτυπάμε τα αβγά, το μέλι, το λάδι και την βανίλια. Σιγά σιγά, προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι καρύδας, το ξύσμα λεμονιού και την μαγειρική σόδα. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, λαδώνουμε μία φόρμα με αποσπώμενο πάτο (23 εκατοστά) και το βάζουμε μέσα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά. Μόλις ψηθεί, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Με ένα μαχαίρι κόβουμε μία λεπτή φλούδα από το πάνω κομμάτι από το κέικ ώστε να απορροφήσει καλύτερα την κρέμα όταν την βάλουμε.

Σε ένα μπολ χτυπάμε την κρέμα καρύδας (παίρνουμε από το κουτί μόνο το πάνω πηχτό μέρος), το μέλι και το ξύσμα από λεμόνι. Απλώνουμε την μυρωδάτη κρέμα λεμόνι πάνω στο κέικ ομοιόμορφα και σερβίρουμε.




Δείτε περισσότερα στη σελίδα του bubbles & avocados.

Μια Σοσιαλδημοκρατία που μπορεί να νικήσει

$
0
0
Σε ένα κλίμα πολιτικής απραξίας με την κυβέρνηση να εφαρμόζει μία αλλοπρόσαλλη και αναποτελεσματική πολιτική και την αξιωματική αντιπολίτευση να συμβιβάζεται με μία τακτική «ώριμου φρούτου», κρύβοντας τον συντηρητισμό της στον δρόμο προς την εξουσία, ο χώρος της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας ψάχνει μία ακόμη φορά τον εαυτό του. Αυτή τη φορά, όμως, βρισκόμαστε σε μία συγκυρία όπου ο συγκεκριμένος χώρος διαγράφει μία ανοδική πορεία σε σχέση με το κλίμα που επικρατούσε στα προηγούμενα εγχειρήματα.

Με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα να βρίσκεται τελευταίο από όσα κόμματα εισήλθαν στη Βουλή μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο χώρος έμοιαζε να απειλείται με εξαφάνιση και οι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία να προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν το περιορισμένο πλέον ακροατήριό του. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, με την Φώφη Γεννηματά «στο τιμόνι» και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να «κάνει πρεμιέρα» σε εκλογές ο χώρος κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να αυξήσει τα ποσοστά του κατά 34% σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση και να κινείται ανοδικά με κάποιες διακυμάνσεις.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν πως το κλίμα για τον χώρο έχει αλλάξει. Σε όσες συγκεντρώσεις διοργανώνουν οι οργανώσεις βάσης του κόμματος είτε μόνες τους, είτε σε συνεργασία με τα άλλα κόμματα και τις κινήσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κόσμος έχει επιστρέψει και γεμίζει τις αίθουσες σε σχέση με την εικόνα απογοήτευσης που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια.

Σε μία τέτοια κατάσταση δεν έχουν λείψει οι εσωτερικές τριβές. Αρχικά, υπήρξαν ορισμένες αποχωρήσεις που μιλούσαν για μία μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» και εξέφραζαν ανοιχτά την αντίθεσή τους στην ηγεσία, επειδή η τελευταία δεν δήλωνε ρητά τη μετεκλογική συμπόρευσή της σε ένα μέτωπο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ». Στη συνέχεια, με αφορμή το επικείμενο πολιτικό και προγραμματικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εκφράστηκε ξανά μία αποδοκιμασία προς την ηγεσία με το επιχείρημα πως το συνέδριο θα έπρεπε να είναι οργανωτικό και να οδηγήσει σε όργανα που θα προέλθουν από την ψήφο εκλεγμένων συνέδρων.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε χρήση του άρθρου 35 του καταστατικού, όπως είχε πράξει και ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος, αποδεχόμενη ουσιαστικά το αίτημα της εσωκομματικής κριτικής για μία διαδικασία με συνέδρους από τη βάση που θα οδηγήσει σε νέα όργανα για πρώτη φορά μετά την εκλογή της από τη βάση της παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ και κατ' επέκταση η Δημοκρατική Συμπαράταξη, λοιπόν, βρίσκονται για πρώτη φορά σε μία κατάσταση επανεκκίνησης, όπου τα μηνύματα που λαμβάνουν από την κοινωνία είναι θετικά.

Πλέον το στοίχημα για τον συγκεκριμένο χώρο είναι η διατύπωση μίας εφαρμόσιμης εναλλακτικής πρότασης που θα θέσει επί τάπητος τα προαπαιτούμενα μίας μετεκλογικής πορείας προς την πραγματική νίκη, μία νίκη που θα αφορά τη χώρα η οποία δεν αντέχει να βρίσκεται στάσιμη μέσα στην Κρίση και τον ίδιο τον χώρο που θα έχει μία σαφή θέση όχι σε υπουργικές καρέκλες, αλλά στον ήλιο που θα ανατείλει μετά την έξοδο από την Κρίση.


Η Σοσιαλδημοκρατία της επόμενης μέρας δεν μπορεί να χάσει και δεν έχει την πολυτέλεια να αποτελέσει συμπλήρωμα σε πολιτικές που θα χαράξουν οι χώροι που «ορέγονται» τη βάση της. Η χώρα χρειάζεται μία Σοσιαλδημοκρατία που θα καταλάβει τους πολίτες, που θα χαράξει και θα εφαρμόσει με επιτυχία μία νέα πολιτική. Η Σοσιαλδημοκρατία δεν χρειάζεται πια να επιβιώσει, αλλά να νικήσει και πλέον μπορεί να νικήσει.

Γυναίκες στην πολιτική. Η περίπτωση της Ευρώπης

$
0
0
Τα δικαιώματα των γυναικών δεν μπορούν να θεωρηθούν ως κάτι δεδομένο και αυτονόητο. Δόθηκαν αγώνες σε βάθος χρόνου για τη χειραφέτηση και το σεβασμό των γυναικών, ενώ διαμορφώθηκε το κοινωνικό κίνημα του φεμινισμού με στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων και την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών στην κοινωνία. Ακόμα και σήμερα, σε διάφορες χώρες, οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως κατώτερα όντα και σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καν σε θέση να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Πρόκειται για ακραίες περιπτώσεις, που δεν ταιριάζουν στον πολιτισμένο κόσμο, και φυσικά δεν αποτελούν κανόνα αλλά δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν.

Οι διεθνείς συνθήκες και δράσεις στοχεύουν στην προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε επίπεδο πολιτικής, είναι η κατοχύρωση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για τις γυναίκες, αλλά και η πρόσφατη ποσόστωση στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Ωστόσο, οι προσπάθειες δεν σημαίνουν την πλήρη εξάλειψη των διακρίσεων, τουλάχιστον όσον αφορά την ισότιμη αντιμετώπιση και συμμετοχή τους στη δημόσια σφαίρα. Τα στερεότυπα των φύλων παρά τις όποιες εξελίξεις, φαίνεται να είναι βαθιά ριζωμένα και στα δύο φύλα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προασπιζόμενη την θεμελιώδη αξία της ισότητας των φύλων, εργάστηκε και νομοθέτησε σημειώνοντας χαρακτηριστική πρόοδο σε βάθος χρόνου. Από το 1957 και την τότε ΕΟΚ, με την αρχή της ίσης αμοιβής, την οποία και συμπεριέλαβε στη Συνθήκη της Ρώμης, μέχρι πιο πρόσφατα τη θέσπιση νομοθεσίας για ίση μεταχείριση, την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου και τα ειδικά μέτρα για την πρόοδο των γυναικών, η ΕΕ υπερασπίζεται κι ενθαρρύνει την ισότητα.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή αποτελεί κεκτημένο για το δυτικό κόσμο. Η ανέλιξή τους όμως σε ιεραρχικά υψηλές θέσεις, είναι ένα γεγονός που εξακολουθεί να προκαλεί «άγχος» στους άνδρες και πολλές φορές αμφισβήτηση και από τα δύο φύλα.

Τι συμβαίνει όμως όταν οι γυναίκες αποφασίζουν να μπουν στην πολιτική;
Η διάσταση του φύλου στην έρευνα, αποτελεί έναν αστάθμητο παράγοντα. Εξετάζοντας τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων ευρωεκλογών, αυτών του 2014, τα αποτελέσματα ανά χώρα φαίνεται να διαφέρουν αρκετά.

2017-05-12-1494619387-7748466-1.png

Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ της εκλογής ανδρών και γυναικών (κάτω από το μισό), παρουσιάζονται σε χώρες όπως Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Ελλάδα, Κύπρος, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχική Δημοκρατία. Τα χαμηλότερα μάλιστα ποσοστά συγκεντρώνει η Λιθουανία αλλά και η γειτονική Κύπρος. Οι χώρες που συγκεντρώνουν ποσοστά εκπροσώπησης γυναικών άνω του 50%, είναι η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Σουηδία και η Φινλανδία. Στον ακόλουθο χάρτη της Ευρώπης απεικονίζονται με σκούρο μπλε οι χώρες που συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά, ενώ με γαλάζιο οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά.

2017-05-12-1494619455-4312573-2.png

Συγκεντρώνοντας τα αντίστοιχα ποσοστά, συνολικά, των εκλεγμένων γυναικών στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν μετά το 2000 (δηλαδή 2004, 2009 και 2014), η γενική τάση της γυναικείας εκπροσώπησης στο ευρωκοινοβούλιο διαμορφώνεται ως εξής.

2017-05-12-1494619514-1317506-3.png

Όπως αποτυπώνεται στην καμπύλη, το ποσοστό των εκλεγμένων γυναικών αυξάνει οριακά ανά ευρωεκλογές. Παρατηρείται η διακύμανση από 35% σε 37% μεταξύ των ευρωεκλογών του 2004 και του 2009, ενώ κατά μία ποσοστιαία μονάδα αυξάνει μεταξύ των ευρωεκλογών του 2009 και αυτών του 2014.

Σταθερά ανοδική πορεία στην εκλογή γυναικών στο ευρωκοινοβούλιο (ανεξαρτήτως ποσοστού) ακολουθούν χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Λετονία, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Σουηδία. Σχετική ομοιογένεια παρουσιάζει το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία, η Ελλάδα, η Εσθονία, οι Κάτω Χώρες, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σουηδία.


Τι συμβαίνει όμως σε επίπεδο εθνικών εκλογών στις ευρωπαϊκές χώρες; Υπάρχει αντίστοιχη εκπροσώπηση γυναικών; Η αυξημένη ή μειωμένη εκπροσώπηση γυναικών στο κοινοβούλιο ή στο ευρωκοινοβούλιο ανά χώρα, αποτελεί τάση ή ένα τυχαίο γεγονός;

Σε τυχαίο δείγμα έντεκα ευρωπαϊκών χωρών, η εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου στις πιο πρόσφατες εκλογές, αποτυπώνεται ως ακολούθως.

2017-05-12-1494619593-6789512-4.png

Όπως αποτυπώνεται στο παραπάνω γράφημα, οι αποκλίσεις μεταξύ συνολικών εδρών και εδρών που έλαβαν οι γυναίκες σε εθνικές εκλογές είναι αρκετά σημαντικές.

Στη συνέχεια απεικονίζεται συγκριτικά, στο ίδιο δείγμα χωρών, η γυναικεία εκπροσώπηση στις πρόσφατες εθνικές αλλά και στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Όπως αποτυπώνεται, για χώρες όπως η Ισπανία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Κύπρος, η εκπροσώπηση των γυναικών, τείνει να αποτελεί τάση, δεδομένης της ομοιογένειας των αποτελεσμάτων. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο με χώρες όπως η Σουηδία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ιρλανδία. Μικρές διαφοροποιήσεις παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα και το Λουξεμβούργο.

2017-05-12-1494619661-632147-5.png

Παρατηρώντας τα αποτελέσματα, μπορεί κανείς να διακρίνει την αυξημένη εκπροσώπηση των γυναικών στις ευρωεκλογές για τις περισσότερες χώρες, έναντι των εθνικών εκλογών.

Το αποτέλεσμα αυτό ενδεχομένως θα μπορούσε να εξηγηθεί λαμβάνοντας υπόψιν τον χαρακτήρα των ευρωεκλογών και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού των πολιτών της εκάστοτε χώρας. Η αυξημένη βαρύτητα των εθνικών εκλογών στη συνείδηση των πολιτών, ως καθοριστικού παράγοντα για το μέλλον της εκάστοτε χώρας και την ποιότητα ζωής, μπορεί να θεωρηθεί μια επεξήγηση της ψήφου. Από την άλλη πλευρά, οι ευρωεκλογές συμβάλλουν στη διαμόρφωση του θεωρητικού υποβάθρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ναι μεν επηρεάζει το κάθε κράτος-μέλος, αλλά δεν καθορίζει άμεσα το μέλλον του, τουλάχιστον στη συνείδηση των πολιτών.


Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, έναν πιο «χαλαρό» πολίτη όταν προσέρχεται στην κάλπη για τις ευρωεκλογές, ο οποίος απομακρύνεται από τα στερεότυπα που τον κατακλύζουν και κρίνει με βάση την προσωπικότητα του υποψηφίου και όχι το φύλο. Ίσως λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αποτελέσει έναν παράγοντα ισότητας.

Όσα προαναφέρθηκαν, σε συνδυασμό με την «αμφιβολία» που εξακολουθούν να έχουν οι πολίτες για τις γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, μπορεί να αποτελέσει μια επεξήγηση της αυξημένης προτίμησής τους σε άνδρες βουλευτές σε επίπεδο εθνικών εκλογών. Οι εθνικές εκλογές δημιουργούν μία πίεση στον ψηφοφόρο που δεν του επιτρέπει πολλές φορές να απαλλαγεί από τις στερεοτυπικές αντιλήψεις.

Παρά τα όσα «βήματα» γίνονται απέναντι στην ισότιμη αντιμετώπιση των δύο φύλων, οι γυναίκες καλούνται συχνά να αποδείξουν περισσότερα για τις ικανότητες και την αξία τους, ώστε να κερδίσουν την απαιτούμενη εμπιστοσύνη εντός κοινωνικού συνόλου. Το γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες κατορθώνουν να «συμφιλιώνουν» την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή δεν φαίνεται να αρκεί για να πείσει τους πολίτες. Δεν είναι μάλιστα λίγα τα παραδείγματα των γυναικών που αντιμετωπίζονται σεξιστικά όχι μόνο από τους άνδρες, αλλά κι από τις ίδιες τις γυναίκες.

Η ισότητα είναι μια έννοια δυναμική και διαρκώς εξελισσόμενη, ανάλογα με το χώρο, το χρόνο και τις συνθήκες στις οποίες διαμορφώνεται. Με βάση τα ποσοστά των εκλογών που συγκεντρώθηκαν και μελετήθηκαν, φαίνεται πως ενώ η θέση της γυναίκας στην πολιτική έχει γνωρίσει πρόοδο, η έννοια της ισότητας δεν έχει ακόμα «εμπεδωθεί» αρκετά στις συνειδήσεις των πολιτών, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται συμπεριφορές που «αμαυρώνουν» την εικόνα της ισότητας των φύλων ακόμα και στον εξελιγμένο δυτικό κόσμο.

Ένα τεράστιο τσαντίρι στην πλατεία Ομονοίας

$
0
0
Με τα χρόνια έχουμε μάθει να γελάμε με την κακογουστιά μας. Ρώτησα τον περιπτερά στην Ομόνοια, τι είναι αυτό το... τσαντίρι που έχει σκεπάσει ολόκληρη την πλατεία και μου απάντησε με χαμόγελο: «είναι ελαιόδιχτο. Μόνο που επειδή ο δήμαρχος είναι πρωτευουσιάνος και δεν ξέρει ότι το δίχτυ το βάζουν κάτω από τις ελιές για να μαζέψουν τον καρπό, το έβαλε από πάνω...».

Ένα τεράστιο τσαντίρι, φίλες και φίλοι, έχει στηθεί αυτές τις ημέρες στη δεύτερη πιο σημαντική πλατεία της Αθήνας. Δεν είναι «καλλιτεχνική παρέμβαση» στο πλαίσιο της Documenta 14, αλλά μία αποκρουστική κατασκευή με σκαλωσιές οικοδομής, τεράστια αντίβαρα και ένα κακοστημένο ψιλό δίκτυ, πρασινωπό και μουτζουρωμένο, που καλύπτει όλη την επιφάνεια της πλατείας.

pho

pho

Το δίκτυ υποτίθεται ότι από ψηλά θα δείχνει μία ζωγραφιά. Αλλά επειδή εμείς που ζούμε στην Αθήνα δεν συνηθίζουμε να κυκλοφορούμε με... ελικόπτερο, βλέπουμε μόνο την από κάτω πλευρά του που απεικονίζει μουτζούρες, καυσαέριο και βρωμιά.

Η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί το τσαντίρι είναι ότι στήθηκε για να προστατέψει από τον ήλιο τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, τα τοξικοεξαρτημένα άτομα και τις εκδιδόμενες γυναίκες και άνδρες που κατοικοεδρεύουν στην πλατεία.

Θα ήταν μία αισθητικά άσχημη επιλογή αλλά ευγενικών κινήτρων σε μία κατάσταση κρίσης, όπως αυτή που ζούμε. Δεν είναι όμως αυτός ο λόγος. Το τσαντίρι στήθηκε για να φιλοξενήσει μελλοντικά μία περιοδική αγορά λουλουδιών! Κάτω δηλαδή από αυτή την τεράστια ασχήμια, θα πωλούνται όμορφα λουλούδια...

pho

Γιατί έπρεπε η αγορά λουλουδιών να γίνει στη δεύτερη πιο σημαντική πλατεία της Αθήνας;

Η απάντηση που δίνουν από το Δήμο είναι ότι έτσι θα κυκλοφορήσει και «κανονικός» κόσμος στην πλατεία, θα σταματήσει να είναι γκέτο συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού, και σε συνδυασμό με τις καφετέριες που στήνονται, ίσως μελλοντικά η Ομόνοια να σταματήσει να είναι ένα άθλιο τοπόσημο της Αθήνας.


Οι πιθανότητες επιτυχίας του σχεδίου; Από μηδαμινές μέχρι μηδενικές.

Όσο η Ομόνοια παραμένει μία άθλια, κακοσχηματισμένη, βρώμικη, μπαζωμένη αλάνα, ποτέ δεν πρόκειται να αλλάξει χαρακτήρα και να προσελκύσει κόσμο.

Όσες ελιές κι αν βάλει σε γλαστρούλες ο δήμος, όσα χάπενινγκ κι αν πραγματοποιηθούν, όσο φτηνά κι αν πωλούνται οι καφέδες και τα σουβλάκια, η πλατεία θα παραμένει μία ασχήμια στο κέντρο της πρωτεύουσας που οι περισσότεροι θα συνεχίσουμε να αποφεύγουμε. Η Ομόνοια χρειάζεται κατεδάφιση και στήσιμο από την αρχή.

Είναι η πιο αποτυχημένη κεντρική πλατεία, όχι της Ευρώπης, αλλά των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Πηγαίνετε στη Σόφια, στο Βουκουρέστι, στο Αμάν, στο Κάιρο... Τέτοια αθλιότητα δεν θα συναντήσετε πουθενά.

Η Ομόνοια είναι μία μείξη των απολιθωμάτων της τελευταίας, αποτυχημένης ανάπλασης (αλήθεια, οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί δεν αισθάνονται την ανάγκη να μαζέψουν τα ρημάδια των έργων τους;) και μίας σειράς πρόχειρων και αντιαισθητικών μπαλωμάτων που αναδεικνύουν την έλλειψη στοιχειώδους αστικής αισθητικής.


«Η μόνη λύση είναι να τη δώσουμε σε έναν ευεργέτη και να την φτιάξει από την αρχή. Πρόσεξε: όχι να κάνει τα σχέδια και μετά να έρθουν δήμος και κράτος να ξεκοκαλίσουν την ανάθεση. Με το «κλειδί στο χέρι» να την παραδώσει. Από την αρχή μέχρι το τέλος δικό του έργο. Κι ας της αλλάξει όνομα. Να τη βγάλουμε «πλατεία Φουφουτίδη». Μόνο έτσι θα γίνει ανθρώπινη η Ομόνοια», μου λέει ο περιπτεράς, αυτή τη φορά χωρίς χαμόγελο αλλά με οργή.

Δεν ξέρω αν είναι η λύση. Είμαι σίγουρος όμως ότι η σημερινή Ομόνοια είναι απλά μία ντροπή για τους Αθηναίους.




Αναδημοσίευση από postmodern.gr

Στη γκαλερί της Ιλεάνας Τούντα

$
0
0
Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα ιδρύθηκε το 1988 και στεγάζεται στους χώρους του παλιού εργοστασίου της Αρματολών και Κλεφτών 48, που είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως τυπογραφείο και επιπλοποιείο.


Μια σημερινή επίσκεψη σ' αυτό είναι μία απόλαυση.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης είχε ως στόχο την παρουσίαση και προώθηση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γι' αυτό και επικεντρώθηκε στην οργάνωση εκθέσεων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, σε συνεργασίες με γκαλερί στην Ευρώπη, καθώς επίσης λάμβανε μέρος και σε διεθνείς Foires. Το ΚΣΙΤ έκανε γνωστή στο ελληνικό κοινό τη σημαντική γενιά των Ελλήνων εικαστικών, που δρούσαν στο εξωτερικό από το 1950, διοργανώνοντας μεγάλες ατομικές εκθέσεις, όπως των Κουλεντιανού, Μολφέση, Στάμου, Αντωνάκου, Δάφνη, Δανιήλ κ.α. Η δημιουργός του εξαιρετικά δυναμική γυναίκα, η Ιλεάνα, με επιμονή και πείσμα στο υψηλό επίπεδο του έργου της παρά τις δύσκολες συνήκες έδωσε το προσωπικό της στίγμα στο χώρο αυτό. Εκεί όπου και εμείς οι φίλοι της οικογένειας Τούντα έχουμε ζήσει χρόνια τωρα όμορφες στιγμές.

Τη διετία 2001 - 2003 το Κέντρο αναικαινίστηκε ολοκληρωτικά, διατηρώντας από το παλαιό κτίριο μόνο την ιδιαίτερη πρόσοψή του. Και βέβαια η γκαλερί συνέχισε την πλούσια δραστηριότητά της. Με νέους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες .




Integral





Ως στις 3 Ιουνίου διαρκεί η ομαδική έκθεση INTEGRAL.

Ο στόχος της έκθεσης αυτής είναι να αποτυπώσει το κλίμα της κρίσης στην Ελλάδα με καλλιτέχνες από διαφορετικές γενιές, όπου τα έργα τους δημιουργούν την ατμόσφαιρα μιας δύσκολης περιόδου.


pho
Η Ιλεάνα Τούντα



Κρίση





Η Ιλεάνα μιλάει για την κρίση: «Το 2010 είναι το έτος που ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα. Μετά το πρώτο σοκ, κάποιοι από εμάς αρχίσαμε με μεγαλύτερη ψυχραιμία να οραματιζόμαστε τα οφέλη που θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε ως κοινωνία. Μετά από δεκαετίες απληστίας, ματαιότητας και άκρατου καπιταλισμού, η οικονομική κρίση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μία ευκαιρία να κοιτάξουμε λίγο μέσα μας, να επιστρέψουμε σε αξίες που είχαν εκλείψει και να δούμε πάλι τον κόσμο στις "αληθινές" του διαστάσεις. Στο μυαλό μας βέβαια, η κρίση θα ήταν μία κατάσταση προσωρινή. Σήμερα, μετά από 7 χρόνια ανέχειας, ανεργίας και ανασφάλειας - όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, - μετά το κύμα των προσφύγων και των μεταναστών, η οποιαδήποτε αισιοδοξία έχει εξαλειφθεί. Πλέον δεν μιλάμε για μια οικονομική κρίση μεμονωμένων χωρών, αλλά για μια κρίση παγκόσμια, πολιτισμική και ηθική».



Επιβλητικό γλυπτό





pho

Εισερχόμενος ο επισκέπτης στον χώρο της έκθεσης εισπράττει μία αίσθηση πεσιμισμού. Φως, χρώμα χαρά πουθενά... Και μόνο οι τίτλοι των έργων τα λένε όλα. Ο Μεγάλος Τρελός, το επιβλητικό γλυπτό από σίδερο του Κώστα Κουλεντιανού (1982), οι Μαύροι ουρανοί Π. Φαμέλη, έργα του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου (1990) και άλλων. Τα έργα του Αλέξη Ακριθάκη (1970 - 80), οι βαλίτσες του είναι σύμβολο αίωνιας φυγής.

pho
Η Φρύνη Μουζακίτου



«Κατεβασμένα ρολά» της Φρύνης Μουζακίτου





Την σημερινή εικόνα της πόλης απεικόνισε η εγκατάσταση της Φρύνης Μουζακίτου με τίτλο The Athénée Project, στα παλαίσια πάντα της Έκθεσης INTEGRAL.Το έργο στην ιστορική στοά Αρσακείου, σηματοδοτεί την ερήμωση ενός κεντρικού εμπορικού άξονα την Αθήνας, όπως η οδός Σταδίου που ενώνει δύο ιστορικές πλατείες της πόλης, την πλατεία Ομονοίας και την πλατεία Συντάγματος, με τα κλειστά μαγαζιά με τα ρολά τους κατεβασμένα, που θυμίζουν έρημη πόλη.
Η έκθεση αυτή ολοκληρώθηκε τέλη Απριλίου.



Με πολλές εκθέσεις





Η Φρύνη Μουζακίτου σπούδασε Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και αποφοίτησε το 1987. Συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο στο Royal College of Art και απέκτησε τον μεταπτυχιακό της τίτλο το 1991. Έχει στο ενεργητικό της μια σειρά ατομικών και ομαδικών εκθέσεων σε γκαλερί και δημόσιους χώρους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έργα της βρίσκονται σε πολλές συλλογές.

Έχει συγγράψει το βιβλίο Φόρμα - Η Οπτική Γλώσσα στον Σύγχρονο Σχεδιασμό, εκδόσεις Οδυσσέας, Αθήνα, 2004 και από το 2001 διδάσκει εικαστικά στο ΤΕΙ Αθήνας, στο τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακοσμητικής και Σχεδιασμού αντικειμένων. Η Φρύνη είναι σύζυγος, του καθηγητή της Ιατρικής Γιάννη Τούντα.




Η καλλιτέχνης εξηγεί το έργο της





Η στοά Αρσακείου ή στοά Ορφέα, ήταν μια αντιπροσωπευτική σκεπαστή εμπορική στοά της αστικής Αθήνας, στα πρότυπα των στοών που σχεδιάστηκαν κατά τον ύστερο 19ο αιώνα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Απευθυνόταν στη μεσαία αστική τάξη, την τάξη που αποδεκατίστηκε και πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, τα περισσότερα καταστήματα της στοάς κατέβασαν ρολά και πλέον η στοά αποτελεί απλά ένα γρήγορο πέρασμα, παρά ένα σημείο συνάντησης.
pho





Πολιτική έκθεση





Τα κατεβασμένα ρολά, ο χαρακτηριστικός κεντρικός τρούλος της στοάς από σίδερο και γυαλί, αλλά και ίχνη μέσα στον ίδιο τον χώρο του καταστήματος, όπως αποτυπώματα στους τοίχους, ράφια βιτρίνας και σημάδια καταστροφής απο την υγρασία και τον χρόνο, αποτέλεσαν τον βασικό καμβά πάνω στον οποίο σχεδιάστηκε αυτή η εγκατάσταση.


Αναβιώνει την παρακμή του χώρου.μέσα από ένα σύμπλεγμα έργων με συγγένειας με ένα «μοντερνιστικό» παρελθόν. Η σιδερένια δομή στο δάπεδο αποσυντίθεται κάτω από το βάρος των κατεβασμένων ρολών. Ο συσχετισμός με την παρακμή που έφερε η Ελληνική οικονομική κρίση είναι αναπόφευκτος.Η καλλιτέχνης τονίζει πως πρόκειται για μια βαθιά πολιτική έκφραση, αφορμή διαλόγου με την Ντοκουμέντα.

Λαϊκισμός και έλλειψη οράματος

$
0
0
macron le pen


Πριν λίγες μέρες ο Εμμάνουελ Μακρόν εξελέγη Πρόεδρος της Γαλλίας, κατατροπώνοντας εκλογικά τη Μαρίν Λεπέν με ποσοστό που ξεπέρασε το 65% επί των εκλογέων, επιβεβαιώνοντας έτσι τα προγνωστικά και διαψεύδοντας παράλληλα τους «κινδυνολόγους» (;) των τελευταίων ετών.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο αντίστοιχος εκπρόσωπος λαϊκίστικης ακροδεξιάς στην Ολλανδία, Γκερτ Βίλντερς, υπέστη παρόμοια ήττα. Ο κεντροδεξιός Μαρκ Ρούτε κατάφερε να συνασπίσει σεβαστό ποσοστό ετερόκλητων ψηφοφόρων, που αντιτίθεντο στο ενδεχόμενο μιας ακροδεξιάς αντιευρωπαϊκής κυβέρνησης. Μπορεί εκλογικά τουλάχιστον, το φάντασμα του λαϊκισμού να φαίνεται να υποχωρεί, το φαινόμενο όμως αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τα σοκαριστικά ποσοστά της Γαλλίδας υποψήφιας μεταξύ των νεότερων εκλογέων. Στον πρώτο γύρο, περίπου το 1/3 των ψηφοφόρων μεταξύ 18 και 24 ετών επέλεξαν την πρώην ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, εγκαταλείποντας τη συνήθη ροπή τους προς αριστερούς ή εν γένει προοδευτικούς υποψηφίους.

Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εξισώνονται πολιτικά κινήματα διαφορετικής ιδεολογικής αφετηρίας και χώρας προέλευσης. Ακόμη και στην περίπτωση του Τραμπ με τη Λεπέν. Οι πολιτικές όμως αυτές δυνάμεις, που αναδύθηκαν τα τελευταία χρόνια στο δυτικό κόσμο φέρουν ένα κοινό στοιχείο: Τον λαϊκισμό. Παρότι στερείται ενιαίας οικουμενικής ερμηνείας, ο όρος αυτός παραπέμπει γενικότερα σε μια κοινή καχυποψία και εχθρότητα ενάντια στις ελίτ, στα mainstream κόμματα και σε κάθε είδους θεσμικά «κατεστημένα». Επιδιώκει να απηχήσει στους μέσους, καθημερινούς ανθρώπους, που φαίνεται να έχουν παραμεληθεί και «ξεχαστεί» σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων, πολιτισμικής πολλαπλότητας και ποικιλομορφίας. Η πολιτική του λαϊκισμού τίθεται ως αντίβαρο από τους ασκητές της στην πολιτική της ελίτ. Με αυτό τον τρόπο, προσπαθούν οι λαϊκιστές να επωφεληθούν από το καθιερωμένο πλέον συγκρουόμενο δίπολο: λαός εναντίον ελίτ.

Στην πραγματικότητα η συνολικότερη αυτή τάση πηγάζει και τροφοδοτείται από ποικίλους παράγοντες όπως οι δημογραφικές αλλαγές, η πολυεπίπεδη παγκοσμιοποίηση και η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη και τέλος, η μετατόπιση της οικονομικής ισχύος προς Ανατολάς.

Η αφετηρία του προβλήματος ωστόσο έχει βαθύτερες γενεσιουργούς αιτίες: Το γεγονός ότι οι ελίτ και οι φορείς και εκφραστές της παγκοσμιοποίησης και του οικονομικού ορθολογισμού έλαβαν ως δεδομένο πως η ανθρώπινη ψυχοσύνθεση αποτελείται μόνο από την ορθολογική διάσταση, παραβλέποντας την πνευματική και τη βιολογική διάσταση. Πρώτος άλλωστε ο Αριστοτέλης είχε φροντίσει να διακρίνει μεταξύ των τριών μερών της ψυχής.

Σήμερα οι πολιτικοί του ευρύτερου φιλελεύθερου χώρου δείχνουν να έχουν ξεχάσει αυτή τη διάκριση, λαμβάνοντας ως προϋπόθεση ότι ο σύγχρονος άνθρωπος του 21ου αιώνα και κληρονόμος των διδαγμάτων του Διαφωτισμού έχει κατορθώσει να υποτάξει και να τιθασεύσει πλήρως τις βιολογικές του παρορμήσεις και τις πνευματικές του φιλοδοξίες στις επιταγές του ορθολογισμού. H εξύψωση της πολιτικής σε επιστημονική τέχνη και η τεχνοκρατική επέκτασή της στον τρόπο με τον οποίο ασκείται, εξέφραζε την καλοπροαίρετη ορθολογιστική πεποίθηση πως η εφαρμογή των επιστημονικών μεθόδων στα ζητήματα κρατικής οργάνωσης θα επέφερε μια οριστική πρόοδο οικουμενικά εφαρμόσιμη και αποδοτική.

Αυτή όμως η προσπάθεια εξορθολογισμού της τέχνης της πολιτικής και η τριπλή ταύτιση επιστήμης, ηθικής και πολιτικής δεν φαίνεται να πέτυχε το σκοπό της. Αντιθέτως, η απόζευξη της πολιτικής από τη σφαίρα της οικονομίας μεγέθυνε σταδιακά το χάσμα μεταξύ ελίτ και πολιτών, με τους ψηφοφόρους να νιώθουν ότι έχουν απολέσει το αίσθημα συμμετοχικότητας δια του ιερού δικαιώματος του εκλέγεσθαι, διαχρονικά τον ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας μας. Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα φαντάζει η περίπτωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου μια αποστασιοποιημένη ελίτ αδυνατεί πλέον να αφουγκραστεί τον παλμό της ευρωπαϊκής κοινωνίας, έχοντας μετατραπεί σε γραφειοκρατική νομενκλατούρα από την οποία ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης αισθάνεται απομονωμένος, αναζητώντας ακόμη περισσότερη διαφάνεια.

Η πολιτική δείχνει να επανέρχεται εκ νέου στο προσκήνιο, όμως οι εκφραστές της αυτή τη φορά είναι ξενοφοβικοί, οικονομικά ακατάρτιστοι καλλιεργητές μίσους και πόλωσης που εκμεταλλεύονται αυτό το χάσμα που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση και ο οικονομικός ορθολογισμός, αγγίζοντας πρωτόγνωρα εκλογικά ποσοστά. Το τρομακτικότερο όλων είναι το γεγονός ότι πλέον αντλούν εκλογική δύναμη μεταξύ διαφόρων ετερόκλητων υποομάδων. Η παραδοσιακή σφαίρα διαχωρισμού πολιτικών πεποιθήσεων φαίνεται να έχει μετασχηματιστεί και το πρότερο δίπολο «Δεξιάς» και «Αριστεράς» έχει παρέλθει προ πολλού. Πλέον η σύγκρουση είναι διαφορετικής υπόστασης και μπορεί σχηματικά να συνοψιστεί ως «Παγκοσμιοποίηση/οικονομικός ορθολογισμός εναντίον Λαϊκισμού/εθνικής αξιοπρέπειας», ζήτημα το όποιο χρήζει ξεχωριστής ανάλυσης.

Για να επιστρέψουμε όμως στο θέμα των εκλογών, είναι πλάνη λοιπόν το να λαμβάνουμε ως δεδομένο ότι οι πολίτες ψηφίζουν με καθαρά ορθολογικά κριτήρια, ανεξαρτήτως μάλιστα μορφωτικού επιπέδου. Στην επιλογή ψήφου υπεισέρχονται και επιδρούν υποσυνείδητοι παράγοντες όπως πρώτες εικόνες, εντυπώσεις και ένστικτα. Μάλιστα η παρουσία των social media, με ιδιαίτερη έμφαση στα «memes» έχει εξυψώσει τον ρόλο αυτών των παραγόντων. Συνεκτικές εικόνες και αφηγήματα αντικαθιστούν περίπλοκες και πολύπλοκες έννοιες, ενώ ο συναισθηματικός παράγοντας παραμένει κυρίαρχος, ακόμα και αν καταλύει τη λογική και την επαφή με την πραγματικότητα. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε απόγνωση έχουν ανάγκη να πιστέψουν σε ψευδο-αφηγήματα, γοητευμένοι από τους επίδοξους προφήτες. Ακόμη και αν πρόκειται για ψευδείς υποσχέσεις επιστροφής σε μια πρότερη μεγαλειώδη κατάσταση που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Brexit και της χαμένης αίγλης και μεγαλείου της πάλαι ποτέ τρανής βρετανικής αυτοκρατορίας, στις υποσχέσεις της Λεπέν για επαναφορά μιας ένδοξης Γαλλίας, τη δέσμευση Τραμπ να καταστήσει τις ΗΠΑ «great again» ή ακόμη και στην ελληνική περίπτωση του Σύριζα, η επιστροφή στο καταναλωτικό πάρτι του μεταπολιτευτικού κρατισμού.

Αυτές οι αυταπάτες και οι σειρήνες που αντηχούν και γοητεύουν τα εκλογικά σώματα, όχι μόνο δεν προσφέρουν τη λύση στα προβλήματα που χρησιμοποιούν ως πρόσοψη - και μάλιστα τροφοδοτούν- αλλά στη πραγματικότητα καθυστερούν και δυσχεραίνουν περαιτέρω την ωρίμανση των συνθηκών για μια πραγματική αλλαγή. Είναι πλέον αυταπόδεικτο πως ο κόσμος δεν ζητάει απλά αριθμούς και στοιχεία για να πεισθεί εκλογικά. Ζητάει ένα όραμα στο οποίο να μπορεί να πιστέψει. Αυτό που λείπει σήμερα, είναι ένα αφήγημα με θετικό πρόσημο. Για την ώρα ξεχωρίζουν βολικά απλουστευτικά αφηγήματα με απαισιόδοξο πρόσημο, διακατεχόμενα από ξενοφοβία, ανασφάλεια, κινδυνολογία και στροφή προς τον τυφλό και αντιπαραγωγικό οικονομικό νέο-μερκαντιλισμό.

Χρειάζεται έναν νέο αφήγημα που θα συμβιβάζει και θα συνδυάζει την παγκοσμιοποίηση και τον πατριωτισμό, την πρόοδο και συνάμα το σεβασμό προς την πολιτισμική ετερότητα, μακριά από ακρότητες κάθε είδους, το οποίο θα εδράζεται σε ένα κοινωνικό συμβόλαιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τη πραγματικότητα του 21ου αιώνα.


Το φιλελεύθερο κέντρο, φαίνεται για την ώρα να επανακάμπτει, αν κρίνουμε τουλάχιστον από τη θριαμβευτική νίκη του Μακρόν. Ωστόσο, το μεγάλο πλεονέκτημα του ίδιου, η αποστασιοποίηση από το παραδοσιακό δίπολο δεξιάς-αριστεράς και η ευελιξία σε επίπεδο πολιτικής, ενδέχεται να αποδειχθεί και η αχίλλειος πτέρνα του. Το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπει βασιζόμενο στον πραγματισμό, δεν θα πρέπει να περιοριστεί από αυτόν και να παγιδευτεί στην αοριστία, αλλά να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο και όραμα. Συστατικά απαραίτητα αν θέλει να προσφέρει λύσεις στα υπαρξιακά προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα την Ένωση και η δύσκαμπτη γερμανική ηγεσία αρνείται ή αδυνατεί να αντιμετωπίσει.

Οι όποιοι νέοι εκπρόσωποι του κέντρου και της λογικής θα πρέπει να αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος και τις παγίδες του ελιτισμού, αν θέλουν να απελευθερώσουν την πολιτική και τη δημοκρατία από τους σύγχρονους καπηλευτές τους.
Viewing all 145222 articles
Browse latest View live


Latest Images

<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>