Quantcast
Channel: Huffington Post Greece Athena
Viewing all 145222 articles
Browse latest View live

Από την πολιτική στο μουσείο

$
0
0
Στις 17 Νοεμβρίου του 2015, μία εικοσαμελής ομάδα πολιτικών και ακαδημαϊκών συναντήθηκε στο συνεδριακό κέντρο St. Matthew's, κοντά στη Βρετανική Βουλή. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ήταν άνθρωποι που θέλουν τη συνεργασία ανάμεσα στις προοδευτικές πτέρυγες όλων των κομμάτων. Ανάμεσα τους, ο Άντονι Γκίντενς, ο θεωρητικός του τρίτου δρόμου, της ιδεολογικής πλατφόρμας του Τόνι Μπλερ. Ο Βινς Κέιμπλ, ηγετικό στέλεχος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, στους οποίους είχε προσχωρήσει τη δεκαετία του '70 από τους Εργατικούς. Ο Τρίστραμ Χαντ, εκπρόσωπος της νέας γενιάς των κεντρώων Labour.

Συζήτησαν την πιθανότητα δημιουργίας ενός προοδευτικού σχηματισμού. Μία κουβέντα μακρά και ατελέσφορη στη Μεγάλη Βρετανία, και η οποία προσκρούει, ουσιαστικά στα ίδια εμπόδια με αυτά που δυσκολεύουν την αντίστοιχη συζήτηση στην Ελλάδα: Πρώτον, την απουσία ενός προσώπου που θα επιβληθεί στον χώρο, συσπειρώνοντας αβίαστα ένα ετερόκλητο εκλογικό κοινό. Δεύτερον, την ιστορικά δύσκολη σχέση των ανανεωτών με το παραδοσιακό τμήμα των κομμάτων τους, η οποία περιπλέκεται ακόμη περισσότερο με την άνοδο του λαϊκισμού.


Μετά την επικράτηση του Τζέρεμι Κόρμπιν στο Εργατικό Κόμμα, και τη βαριά ήττα των Φιλελεύθερων στις εκλογές του 2015, οι προσπάθειες για ένα νέο κόμμα πύκνωσαν, χωρίς όμως να αποκτήσουν ποτέ κοινωνική απήχηση.

Ο Βινς Κέιμπλ μαζί με τον Τσούκα Ουμούνα, τον βουλευτή των Εργατικών που μέχρι πρόσφατα οι εφημερίδες αποκαλούσαν «Βρετανό Ομπάμα», έφτιαξαν μία πλατφόρμα διαλόγου, το Κέντρο Προοδευτικού Καπιταλισμού.

Ο Πάντι Άσνταουν, πρώην αρχηγός των Lib Dems δημιούργησε το Better Together, κίνηση αντίστοιχη με το κάλεσμα για υπερκομματική συμμαχία που έκανε πριν από λίγες μέρες ο Τόνι Μπλερ. Οι δύο πολιτικοί είχαν προσπαθήσει ξανά το 1997, ο Μπλερ όμως εγκατέλειψε το εγχείρημα, αφού στο πρόσωπο του οι Εργατικοί βρήκαν τον ηγέτη που θα τους εξασφάλιζε τελικά τρεις συνεχόμενες εκλογικές νίκες.

Λίγους μήνες μετά το στρογγυλό τραπέζι στο St Matthew's, συνάντησα τον Βινς Κέιμπλ και συζητήσαμε όσα ειπώθηκαν το 2015. «Το πρόβλημα είναι ουσιαστικά η απουσία ενός νέου ανθρώπου που θα συσπειρώσει τον χώρο. Νέοι πολιτικοί, όπως ο Τρίστραμ Χαντ, όντως προσπαθούν, αλλά δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουν», είπε. Στις αρχές του 2017, ο Χαντ εγκατέλειψε την πολιτική, και ανέλαβε τη διεύθυνση του Μουσείου V&A.

Το παράδοξο είναι ότι την απουσία του ηγέτη επισημαίνουν ως πρόβλημα, ακόμη και τα πρόσωπα που καλούνται να παίξουν αυτόν τον ρόλο. «Ο Μακρόν αποδεικνύει πως όταν η κεντροαριστερά έχει πράγματα να πει, και αν βρεθεί το πρόσωπο να εκφράσει τις αξίες της, θα υπάρξει και το κόμμα για να τις κάνει πράξη», υποστήριξε ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ. Ο αδερφός του Έντ, διάδοχος του Μπλερ στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, και μεγάλος χαμένος της εσωκομματικής αναμέτρησης το 2010, ζει πια στη Νέα Υόρκη, όπου διευθύνει έναν ανθρωπιστικό οργανισμό, τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης IRC.

Ο φιλελεύθερος δεξιός Τζορτζ Όζμπορν, που θα έπαιρνε τη σκυτάλη από τον Κάμερον μετά το δημοψήφισμα, περιέγραφε πριν λίγους μήνες τον Μακρόν ως ένα «νέο αυθεντικό φαινόμενo». Αποσύρθηκε επίσης από την πολιτική, αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση της εφημερίδας Evening Standard.

Το κόμμα

Όταν η Μέι απομάκρυνε τον Όζμπορν από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, του είπε ότι, πριν συνεχίσει με τα υψηλά αξιώματα, «θα πρέπει να μάθει πρώτα το κόμμα». Στη φράση αυτή συμπυκνώνεται το κλασικό πρόβλημα των εκσυγχρονιστών Τόρις. Η παραδοσιακή λαϊκή βάση, τους αντιμετώπισε ως ξένους, αχρείαστα καινοτόμους και αριστερίζοντες που διακινδυνεύουν βασικές αξίες των Συντηρητικών με τις επιλογές τους (μεγάλο άνοιγμα στην Ευρώπη, εκσυγχρονισμός θεσμών όπως η θέσπιση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων κλπ).

Ο Κάμερον κέρδισε το Κέντρο, αλλά έχασε το UKIP. Το ζήτημα δεν υπήρξε απλά αριθμητικό, αλλά άγγιξε την ταυτότητα όσων έμειναν στο κόμμα, χωρίς όμως να εκφράζονται από τη νέα του γραμμή. Αντίστοιχα, στους Εργατικούς, οι μετριοπαθείς έχουν χάσει το έρεισμα τους στη βάση. Τα μέλη εκλέγουν τον Κόρμπιν σε πολύ μεγάλα ποσοστά, αλλά η κοινοβουλευτική ομάδα επιχείρησε να τον ανατρέψει με πρόταση μομφής.

Αυτή η πολιτική συνθήκη τοποθετεί τους φιλόδοξους νέους κεντρώους πολιτικούς στη Μεγάλη Βρετανία σε μία ιδιότυπη νεκρή ζώνη. Δεν μπορούν να επιβληθούν μέσα στο κόμμα, ούτε όμως έχουν την απήχηση, την τόλμη και πιθανώς το ταλέντο για να το εγκαταλείψουν και να ξεκινήσουν ένα νέο πολιτικό εγχείρημα.


Έτσι, ενώ ο λαϊκισμός καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον τόνο στη σύγκρουση Μέι-Κόρμπιν, εκείνοι διευθύνουν ανθρωπιστικούς οργανισμούς, εφημερίδες και μουσεία.

10 λόγοι να επισκεφθείς την Πράγα

$
0
0
Η Πράγα ήταν από εκείνες τις πόλεις που για κάποιο ανεξήγητο λόγο δε μου είχε κάνει αυτό το «κλικ» για να την επισκεφθώ. Ίσως επειδή είχα δει κυρίως χιονισμένες φωτογραφίες οι οποίες μου θύμιζαν και άλλες πρωτεύουσες κοντινών χωρών. Ίσως γιατί κατά βάθος θεωρούσα πως δεν είναι πόλη για solo travelers....

Ακόμα και τώρα, δεν μπορώ να το προσδιορίσω! Μέχρι που προέκυψε ένα επαγγελματικό ταξίδι κατακαλόκαιρο και χωρίς να το περιμένω βρέθηκα στο αεροπλάνο με προορισμό την πρωτεύουσα της Τσεχίας. Μόνη μου.

Fairytale city

A post shared by MARIA KOFOU • Tstories ✈️ (@travelstoriesfromyworld) on






Και χωρίς να έχω καμία μα καμία προσδοκία για την πόλη αυτή, απλά ξετρελάθηκα! Με τα χρώματα, με τα λουλούδια, με το φαγητό και τις καφετέριές της. Και ναι, αν και ξέρω πως οι περισσότεροι την επιλέγουν για χειμώνα εγώ θέλω να σου δώσω 10 λόγους για να την επισκεφθείς από Μάιο μέχρι και Αύγουστο.

Έρχεσαι;

1. Λουλούδια παντού

Το πρώτο πράγμα που μου τράβηξε την προσοχή στην Πράγα ήταν ο γαλάζιος ουρανός, τα χρωματιστά σπίτια, τα καταπράσινα πάρκα της και τα στολισμένα μπαλκονάκια με πολύχρωμα λουλούδια. Κάτι που δε μπορείς να δεις αν πας στην πόλη το χειμώνα ή το φθινόπωρο!

pho

Για ακόμα περισσότερο πράσινο πέρνα απέναντι από τη Γέφυρα του Καρόλου στο Petřín πάρκο και μπες στο μικρό τελεφερίκ για ακόμα πιο σούπερ θέα. Λίγο πιο μπροστά είναι και το παρκάκι Kampa. Μην το αγνοήσεις! Είναι ένα μικρό διαμαντάκι!

Oh my God! I already adore her! #Prague #czechrepublic @laternamagikaprague #Tstories2016 #travelblogger

A post shared by MARIA KOFOU • Tstories ✈️ (@travelstoriesfromyworld) on








2. Bόλτα στην πλατεία της Παλιάς Πόλης

Ναι, τη βόλτα σου θα την κάνεις και το χειμώνα στην πλατεία αλλά πίστεψέ με, αλλιώς θα την απολαύσεις αν δεν τουρτουρίζεις από το κρύο. Περιπλανήσου στη μεσαιωνική αγορά, χάσου στα σοκάκια της και γύρισε πίσω για να δεις το υπέροχο ρολόι της να χτυπάει δυνατά!

pho

Όσο για το βράδυ, η νύχτα αργεί να πέσει και το αεράκι είναι τόσο δροσερό όσο χρειάζεσαι για να περπατήσεις μέχρι αργά χωρίς να τουρτουρίζεις θαυμάζοντας χωρίς βιασύνη τα φωτισμένα μεσαιωνικά κτήρια.

pho

3. Πρωινό περπάτημα στη γέφυρα του Καρόλου

Αυτή η περίοδος είναι ιδανική και για άλλο ένα λόγο. Καθώς οι περισσότεροι τουρίστες το καλοκαίρι ψάχνουν περισσότερο προορισμούς με θάλασσα, το ταξίδι σου στην Πράγα, πέρα από το ότι θα σου βγει σχετικά πιο οικονομικό, θα το απολαύσεις και ακόμα περισσότερο γιατί ο κόσμος είναι πολύ λιγότερος από ότι το χειμώνα.

pho

Ξέρεις τι είναι να περπατάς 9 το πρωί στη γέφυρα του Καρόλου και να μην υπάρχει άνθρωπος; Να μη χρειάζεται να περιμένεις για να βγάλεις μια φωτογραφία ή για να καθίσεις στο τραπεζάκι εκείνης της όμορφης καφετέριας που χωράει μόλις 10 άτομα;

Dreams do come true! Look at this dreamy city! Prague you are amazing!

A post shared by MARIA KOFOU • Tstories ✈️ (@travelstoriesfromyworld) on








4. Καφεδάκι στον κήπο

Μια από τις αγαπημένες μου συνήθειες όταν ταξιδεύω τους ζεστούς μήνες του χρόνου είναι να ανακαλύπτω κρυφές οάσεις μέσα στην πόλη για να πιω την κρύα μου λεμονάδα ή το καφεδάκι μου περιτριγυρισμένη από πράσινο και ηρεμία. Κάτι που το χειμώνα είναι απαγορευτικό λόγω κρύου. Τα δυο αγαπημένα μου στην Πράγα είναι το Bubbles Paneria Fotky καφέ (κοντά στο μουσείο Κάφκα) και το Velkopřevorský Mlýn (κοντά στον τοίχο Lennon).


pho

5. Lennon Wall

Και μιας και το ανέφερα... μια βόλτα και μια στάση για να ακούσεις τον τυπάκο (κούκλος ο άτιμος) που παίζει τραγούδια του Lennon και των Beatles μπροστά από τον τοίχο του Lennon, είναι σίγουρα απαραίτητη. Αγόρασε από πριν παγωτό ή ακόμα καλύτερα trdelník με παγωτό και κάθισε σε μια σκιά να τον ακούσεις! Ε ναι, χειμώνα δε γίνονται αυτά!

pho

6. Ο δρόμος Nerudova

Διασχίζοντας τη γέφυρα του Καρόλου, μιας και ο καιρός το επιτρέπει, πάρε λίγο χρόνο και ανακάλυψε τα κρυμμένα σχέδια και χρυσά κλειδιά πάνω από τις πόρτες κάποιων χαρακτηριστικών κτιρίων στην οδό Nerudova. Ψάξου! Θα νιώσεις ότι παίζεις το παιχνίδι με τον κρυμμένο θησαυρό!

pho

7. Λυρική Σκηνή το καλοκαίρι

Εκεί που το καλοκαίρι οι περισσότερες Λυρικές Σκηνές και Θέατρα της Ευρώπης είναι κλειστά, η Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Πράγας ( Narodni- Divadlo) παραμένει ανοιχτή και μάλιστα με πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις οι οποίες είναι και υποτιτλισμένες στα αγγλικά για τους ξένους. Εγώ παρακολούθησα τον Μικρό Πρίγκιπα και ομολογώ ότι ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες του συγκεκριμένου ταξιδιού μου!

pho


8. Μεσημεριανό στο Cafe Slavia

Ένα από τα πιο παλιά παραδοσιακά εστιατόρια- μπαρ της περιοχής. Το χειμώνα είναι σχεδόν πάντα γεμάτο. Αυτή λοιπόν είναι η καλύτερη περίοδος να το επισκεφθείς καθώς ο κόσμος προτιμάει να κάθεται σε άλλα εστιατόρια με αυλή ή τραπεζάκια έξω, (διεύθυνση)!

pho

9. Και άλλα καφέ

Αυτά τα δύο καφέ αξίζει να τα επισκεφθείς τέτοια περίοδο γιατί το πρώτο ( Cafe-Cafe) ανοίγει τις τεράστιες πόρτες-παράθυρα για να μπαίνει μέσα ο ήλιος (και έχει και φοβερά γλυκά) ενώ το δεύτερο και πιο αγαπημένο μου (Cafe Ebel), επειδή είναι πολύ μικρούλι, το χειμώνα δε βρίσκεις εύκολα να καθίσεις ενώ τέτοια περίοδο που βγάζει και τραπεζάκια έξω, είναι ό,τι πρέπει!


pho

10. Μονοήμερη στο Karlovy Vary

Η περιοχή αυτή βρίσκεται 2 ώρες έξω από την Πράγα και αν αξίζει το χειμώνα φαντάσου πόσο πιο όμορφη και ανθισμένη είναι την άνοιξη και το καλοκαίρι! Ναι ναι! Επίσης τους καλοκαιρινούς μήνες το μέρος αυτό έχει πολύ ενδιαφέροντα φεστιβάλ... που θα σε ταξιδέψουν σε άλλη εποχή.

Dostaveníčko z minulých let #karlovyvary #vary #jaro #saty #zls #zls2017 #zahajeni #sezona #kolonada #minulost

A post shared by Karlovy Vary (@karlovyvarycz) on







Γι' αυτό σου λέω!

Άσε τις παραλίες για τους άλλους και κανόνισε να δεις φέτος το καλοκαίρι από κοντά την πολύχρωμη Πράγα!

Θα την αγαπήσεις!

What about you? What's your super power?

A post shared by MARIA KOFOU • Tstories ✈️ (@travelstoriesfromyworld) on







Δείτε περισσότερα στη σελίδα του tstories.gr

Grexit #με_τον_Κυριάκο;

$
0
0
(Διαβάζεται εν συναρτήσει με το προηγούμενο.)

Μια απόλυτη βεβαιότητα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα, η απόλυτη βεβαιότητα της επερχόμενης κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Το μέλλον είναι άγνωστο και η μοίρα αδιαφανής, αλλά μοναδική εξαίρεση σίγουρης, δεδομένης γνώσης -- αργά ή γρήγορα -- μοιάζει να είναι αυτή η βεβαιότητα. Άπαντες την επικαλούνται: για άλλους αποτελεί χαράς ευαγγέλια, γη της Επαγγελίας και σωτηρία από τους μνημονιακούς κομμουνιστές, ενώ για άλλους έσχατο μπαμπούλα, παλινόρθωση της πιο σκληρής Δεξιάς (ή για την ακρίβεια, του πιο σκληρού Κέντρου), ικανό και επαρκή λόγο για να υπομείνουμε κάθε συριζαϊκότητα.

Με το παρόν σημείωμα θέλουμε να υπαινιχθούμε πως αυτή η βεβαιότητα δεν είναι και τόσο... βέβαιη -- και πως, ακόμα και εάν τελικά αποδειχθεί ορθή, ίσως αυτό να μην συμβεί με τον τρόπο που φαντάζονται φίλοι και πολέμιοι.

Τι νόημα έχει αυτή η συζήτηση -- που θα μπορούσε και να οριστεί ως σπέκουλα; Φυσικά και έχει νόημα, καθ' ότι ειδάλλως συζητούμε πολιτικά πάνω σε εντελώς αυθαίρετες προσλαμβάνουσες, ή απλώς φανερώνουμε εκ νέου τη συλλογική μετα-δημοψηφισματική μας πολιτική κατατονία, όπου κανένα νόημα δεν έχει νόημα και καμία αξία δεν έχει αξία: ο χρόνος απλώς περνάει, ενώ εμείς παρακολουθούμε την αργόσυρτη κηδεία μας. Αν, λοιπόν, η βεβαιότητα του επερχόμενου μητσοτακισμού (για να συνεχίσει το μνημόνιο του Αλέξη Τσίπρα) είναι το όπιο των εκατέρωθεν πολιτικολογούντων, σαφώς και έχει νόημα να πεις όχι στα ναρκωτικά. Δεν επενδύουμε καμία βεβαιότητα στα σενάρια που θα εκθέσουμε: αντιθέτως, τα εκθέτουμε προς άρση των υπολοίπων βεβαιοτήτων.

Αρχίζουμε με την «επερχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη» (σωτήρια για τους μεν, δαιμονική για τους δε). Σύμφωνα με τη δημοφιλή θεωρία, η οποτεδήποτε πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα συνεπάγεται γραμμικά την άνοδο μιας κυβέρνησης Μητσοτάκη: το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, έτερος μεγάλος «παίκτης» δεν υπάρχει και δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις για την ανάδυσή του, ενώ όσον αφορά τις πολιτικές εκπλήξεις, «ό,τι έγινε, έγινε»: οι φαινομενικά τεράστιες πολιτικές ανακατατάξεις που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια εξάντλησαν τις δυνατότητες περαιτέρω μεγάλων αλλαγών. Οι φιλελεύθεροι/κεντρώοι/«σοβαροί» θα προσθέσουν εδώ και το εξής twist, ότι το ελλαδικό ανάλογο των φοβερών ανακατατάξεων που εκδιπλώνονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και στον κόσμο (Brexit, Trump, κρίσιμες εκλογές στη Γαλλία, υφέρπουσα αστάθεια στην Ιταλία κλπ.) δεν το αναμένουμε στο μέλλον, αλλά έχει ήδη συμβεί το 2015 και ηττηθεί, άρα από 'δω και μπρος business as usual: οι «παλαβοί ψευδολόγοι επικίνδυνοι λαϊκιστές» εξελέγησαν ήδη το 2015, απεδείχθη το έωλο των θέσεών τους και συμμορφώθηκαν χρεωκοπώντας πολιτικά, «όπως οι λαϊκιστές πάντοτε νομοτελειακά θα πάθουν».

Το κρίσιμο όμως ερώτημα είναι το εξής, ειδικά δε αν η κυβέρνηση Τσίπρα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2018: την ώρα που παντού εγείρονται αρκετά πρωτοφανείς εκλογικοί/πολιτικοί άξονες υπερεθνικά οριζόμενης πολιτικής από τη μία εναντίον εδαφικά προσδιορισμένου πολιτικού ελέγχου και εντολής από την άλλη (αυτό που ονομάζουμε δημοκρατική, εθνική, λαϊκή κυριαρχία), την ώρα που σχεδόν παντού υψώνεται και συχνότατα κατισχύει η συνειδητή επιδίωξη της αστάθειας έναντι ενός ανεπαρκούς, αποτυχημένου «μετριοπαθούς» (δηλαδή: ακραιοκεντρώου) business as usual, πώς θα είναι εφικτό να κονταροχτυπηθούν στην Ελλάδα δύο κόμματα πλήρως προσαρμοσμένα στον έναν από αυτούς τους δύο άξονες οι οποίοι μοιάζουν να ορίζουν αντιθετικά το πολιτικό παιγνίδι, χωρίς ουσιαστική εκπροσώπηση του δεύτερου; Είναι εφικτό να συμβεί οξεία εκλογική διαμάχη μεταξύ... συναινούντων ενηλίκων μνημονιακών κομμάτων, χωρίς σοβαρή εκπροσώπηση άλλης και ευμεγέθους εναλλακτικής στην αρένα; Επί ποιας βάσης θα λάμβανε χώρα αυτή η διαμάχη; Δεν υποτίθεται πως η φύση απεχθάνεται το κενό; Το ερώτημα εδώ δεν αφορά το γιατί δεν υλοποιούνται οι εκάστοτε θεωρίες για το πώς λειτουργεί η πολιτική διαμάχη, είναι καθαρά πρακτικό: πώς είναι δυνατόν να τεχνουργηθεί η πόλωση «στα σημεία» μεταξύ εξαιρετικά ομοίων και έξωθεν προκαθορισμένων προτάσεων διαχείρισης/υποδοχής επιτροπείας;

Το αδιέξοδο αυτό το βλέπουμε ήδη στον πολιτικό διάλογο: αφού σε όλα τα «μεγάλα» θέματα υπάρχει κατ' ουσίαν πλήρης συναίνεση και αδιόρατες μόνο διαφορές ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μεγεθύνονται κωμικά και εκατέρωθεν οι δευτερεύουσες διαφορές για να πάρουν την θέση τους: οξύνεται μια ρητορική αριστεράς/δεξιάς ακόμα και χωρίς συγκεκριμένη βάση, αλλά μάλλον περισσότερο ως ιστορική μνήμη και συναισθηματικά αντανακλαστικά. Κεντρικό ζήτημα πολιτικής διαμάχης γίνεται άλλοτε το σχεδιασμένο επί Σαμαρά νέο πρόγραμμα σπουδών στα θρησκευτικά, άλλοτε ακόμα σκιαμαχούν για τους πρώτους έξι μήνες του 2015, ενίοτε συμπυγνύεται «μέτωπο της λογικής ενάντια στον λαϊκισμό», κ.ο.κ.

Και αν η ανάγκη έστω προσχηματικά πραγματικών διαφορών--σε μείζονα θέματα, όχι σε τεχνητώς διογκούμενα ελάσσονα--ανάμεσα στα αντίπαλα κόμματα υφίσταται ούτως ή άλλως, αυτή πολλαπλασιάζεται ριζικά μέσα στο παγκόσμιο κλίμα αστάθειας, αλλαγών, απρόβλεπτων αποτελεσμάτων εκλογικών αναμετρήσεων. Πέραν της δυναμικής τέτοιων ανατροπών που ούτως ή άλλως δημιουργείται (όσο κι αν οι «κεντρώοι» χρησμολογούν πως αυτή η δυναμική έχει ήδη εξαντληθεί στη χώρα μας από το 2015), η αποικιακής λογικής Ελλάδα συμμορφώνεται πάντοτε--με μια κάποια χρονοκαθυστέρηση--με τις διεθνείς πολιτικές τάσεις. Και η τάση πλέον δεν είναι η σταθερότητα, αλλά η έλλειψη αυτής. Δεν είναι το μηντιακά προβλεπόμενο, αλλά το «λαϊκιστικά» απρόβλεπτο.

«Ναι, αλλά ποια απρόβλεπτη σήμερα δύναμη θα διεκδικούσε την πρώτη/δεύτερη θέση; Τα πολιτικά κουκιά είναι μετρημένα.» Θυμίζουμε εδώ ότι το πολιτικό φαινόμενο του Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία εμφανίστηκε από το πουθενά και ανδρώθηκε κατ' ουσίαν σε δύο μήνες. Υπό τις παρούσες συνθήκες βαλτώματος, σαφώς και είναι εφικτό να εμφανιστεί μια ταχύτατα ανερχόμενη δύναμη έξωθεν του πολιτικού πλαισίου--για καλό ή για κακό...

Η βεβαιότητα λοιπόν της νομοτελειακής εναλλαγής Τσίπρα-Μητσοτάκη αντιμετωπίζει ένα οξύτατο πρόβλημα πολιτικού ρεαλισμού, το οποίο μεγεθύνεται όσο παρέρχονται οι μήνες και όσο μακρύτερα τοποθετούνται οι εκλογές. Το λογικό παράδοξο δύο κομμάτων που σε συνθήκες κρίσης (διότι άλλοι οι κανόνες των ομαλών συνθηκών, του ό,τι υποτίθεται πως γνωρίσαμε ως «παχιές αγελάδες» για την μεσαία τάξη) διεκδικούν με περίπου την ίδια κατ' ουσίαν πλατφόρμα αθροιστικά πολύ περισσότερο από την απόλυτη πλειοψηφία στην κάλπη, με τις λοιπές ψήφους να διαμοιράζονται σε εξ ίσου αδιαφοροποίητα κόμματα ή σε ένα αρχιπέλαγος μικρών κομμάτων σε κρίση αντιμνημονιακής ταυτότητας, μοιάζει δυσεπίλυτο. Πιο πολύ μοιάζει να οδηγεί, αν όχι στην νίκη ενός εντελώς απρόβλεπτου σήμερα και ανατρεπτικού (για καλό ή για κακό) πόλου απέναντι σε μείζονες μεν κατακερματισμένες δε μνημονιακές δυνάμεις, τότε σε «μεγάλους συνασπισμούς» ή «οικουμενικές κυβερνήσεις» που δεν συνεπάγονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό--αλλά τρίτο πολιτικό ή τεχνοκρατικό πρόσωπο, ή και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με όσα ορθά στηλιτεύονται ως «κόλπα σχολικού δεκαπενταμελούς» έχει καταφέρει να διατηρήσει εντυπωσιακή παρά φύσιν κοινωνική συναίνεση.

Η εικόνα μιας χώρας σε παρατεταμένη κρίση που, ενώ ο κόσμος μεταβάλλεται ταχύτατα, θα πραγματοποιήσει εκλογές με αδιαφοροποίητη την κυρίως ατζέντα των δύο κεντρικών δυνάμεων, χωρίς καμία πραγματική εναλλακτική, είναι εικόνα πολιτικού και κοινωνικού γηροκομείου. Και αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ίσως τη μόνη εξήγηση υλοποίησης ενός τέτοιου ενδεχομένου: δηλαδή, το δημογραφικό προφίλ των ψηφοφόρων, με ηλικιακά γερασμένους πολίτες που αφ' ενός δεν «ρισκάρουν», αφ' ετέρου δεν πολυενδιαφέρονται για το τι θα γίνει μετά από την εποχή τους, ενώ τα νεώτερα και πιο δυναμικά στοιχεία της κοινωνίας έχουν μεταναστεύσει εγκαίρως. Ναι: αν είμαστε μια οριστικά πεθαμένη κοινωνία, τότε η ομαλή εναλλαγή κυβερνήσεων ριζοσπαστικά μνημονιακής αριστεράς και Κυριάκου Μητσοτάκη είναι καθ' όλα εφικτή.

(Εφικτή, χωρίς όμως αυτοδυναμίες: και τότε, με ποιον θα συγκυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία; Με το Ποτάμι που στερεύει οριστικά και δύσκολα θα έφτανε τον πήχυ του 3%; Με τον μετα-πασοκικό χώρο που ελίσσεται κατά όχι πάντοτε προσδιορίσιμο τρόπο και στόχο; Με μόνη ελπίδα συγκυβέρνησης τον Βασίλη Λεβέντη;)


Έστω, όμως, ότι η προφητεία είναι αληθινή και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σχηματίσει οψέποτε κυβέρνηση. Τι θα πράξει αυτή η κυβέρνηση; Στο μυαλό των πλέον αφελέστερων υποστηρικτών του, «επιτέλους το μνημόνιο θα εφαρμοστεί σωστά και αναπτυξιακά, άρα θα πετύχει, ενώ οι εταίροι θα αναγνωρίσουν αμέσως την σοβαρότητα και την καλή του μεταρρυθμιστική θέληση, με όλες τις ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις που αυτό συνεπάγεται». Έτσι θα βγούμε από το Μνημόνιο σε πλήρη ανάπτυξη, διότι το Μνημόνιο στη θεωρία είναι σωστό, απλώς δεν εφαρμόστηκε σωστά... Η πίστη σε αυτό το σενάριο είναι τόσο εμφανώς θρησκευτικής υφής, ώστε δεν κλονίζεται όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερηφάνως τουητάρει πως «και χωρίς τη συμφωνία των εταίρων, η κυβέρνησή μου θα μειώσει τους φόρους».

Όλα αυτά βέβαια επιδεικνύουν εκπληκτική εκούσια τυφλότητα απέναντι στο εξής απλό και εγκαίρως διαγνωσμένο: ότι το τρέχον Μνημόνιο, με τους εν γένει παλαβούς αριθμούς του και το νοσηρά σαδιστικό πλεόνασμα 3,5% το οποίο δεν πετυχαίνουν τα κράτη που μας το προτείνουν (!), δεν έχει ως στόχο να πετύχει. Κανένας οικονομολόγος που σέβεται τον εαυτό του δεν αποδίδει σταγόνα ρεαλισμού στην αντίληψη πως το τρέχον Μνημόνιο είναι εφαρμόσιμο, και αν εφαρμοστεί πετυχαίνει, με το πρόγραμμα να φτάνει στο τέλος του. Η επιτυχία του τρέχοντος προγράμματος είναι το Grexit. Είναι η εξάντληση της ίδιας της δυνατότητας της χώρας να συνεχίσει να υφίσταται εντός των προγραμμάτων, με αποτέλεσμα να εξωθηθεί στο να διεκδικήσει η ίδια το Game Over. Είναι η μακροπρόθεσμη προοπτική του δόκτωρος Σόιμπλε, ο οποίος--πολύ σοφά--θα προτιμούσε μια «μικρή ευρωζώνη/μεγάλη μαρκο-ζώνη» των πλεονασματικών κρατών.

Χιλιοδιαπιστωμένο: παρά τα θεατρικά ιντερλούδια των συχνών μπρα ντε φερ κυβέρνησης-τρόϊκας και των εκτενών μονοπράκτων του Eurogroup, η μεταδημοψηφισματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον ο καλύτερος εταίρος των εταίρων, καλλιεργώντας το φιλέταιρόν τους: εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα στο βαθμό που κανείς μπορεί ρεαλιστικά να αναμένει την εφαρμογή τους, διατηρώντας την κοινωνική αντίσταση απέναντι σε εξαιρετικά βίαιες μεταβολές σε ένα σαγηνευτικά εκπληκτικό μίνιμουμ (ούτε οι αλλαγές που επιφέρουν τα μνημόνια ούτε οι συνέπειες αυτών των αλλαγών δύνανται να είναι πλέον πρώτη είδηση, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ειρωνικό φιλελέ μάντρα ότι «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν λιποθυμούν πλέον τα παιδιά στα σχολεία»). Ο μόνος λόγος για μια ξαφνική εναλλαγή διακυβέρνησης μετά από μια απόδραση ή εκδίωξη Τσίπρα δεν θα ήταν, φυσικά, για να στρωθεί με ροδοπέταλα η επιτυχής έξοδος από τα προγράμματα διάσωσης στα πόδια ενός ακραιοκεντρώου («και όχι δεξιού», όπως πάντοτε θα σπεύσει να θυμίσει) μεταρρυθμιστή, αλλά μάλλον για να παιχθεί η τελευταία πράξη τους, η συνεπής τους απόληξη: το Grexit, το Grexit #με_τον_Κυριάκο.

Η τελευταία σκηνή μιας τραγωδίας έχει πάντοτε και κάποια στοιχεία κωμωδίας: έτσι, εάν και όταν συμβεί το Grexit-σα-στυμμένη-λεμονόκουπα με όλην του την τότε καταστροφικότητα ακριβώς λόγω συνεπούς εφαρμογής του Μνημονίου (και άρα τελεσίδικης έκλειψης κάθε μηχανισμού ασφαλείας), θα είναι πρώτοι οι ευρωμνημονιακοί που, απευθυνόμενοι στους λογής λογής εξωΤΙΝΑϊκούς, θα φωνάξουν: «είδατε; Πέρασε το δικό σας. Εφαρμόστηκε η δική σας γραμμή. Το αίμα στα παιδιά σας και στα παιδιά των παιδιών σας».

Τελικά, είναι πιθανό να έχουμε αργά ή γρήγορα κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη για να συνεχίσει το μνημόνιο του Αλέξη Τσίπρα; Σαφώς πιθανό. Ουδόλως απίθανο. Εξίσου ουδόλως απίθανο είναι το να μην έχουμε. Ή το να έχουμε Grexit #με_τον_Κυριάκο. Καμία βεβαιότητα, για τίποτα. Αν κάτι κερδίζουμε με αυτή τη διαπίστωση, αυτό είναι η επίγνωση πως η υποκατάσταση της πολιτικής με την οιωνοσκοπία έχει μάλλον διαφανή αιτιώδη σχέση με την πρωτοφανή εσωστρέφεια κάθε ενδεχομένου φορέα εναλλακτικής πρότασης--ώρα, λοιπόν, να παύσει.





Προηγούμενη, συντομώτερη εκδοχή του κειμένου δημοσιεύθηκε στο Unfollow 62.

Το τοποτηρητήριο του μίσους

$
0
0
Τυχαίνει να βρίσκομαι κοντα στά γραφεία της Χρυσής Αυγής, όχι δίπλα, αλλά αρκετά κοντά ώστε να περνάω σχεδόν καθημερινά από μπροστά τους οδηγώντας. Στα μπαλκόνια του κτηρίου περιφέρονται, σχεδόν επί μονίμου βάσεως, μαυροφορεμένοι «λεβέντες» που γενικά «κόβουν κίνηση». Φορούν χειμώνα καλοκαίρι γυαλιά ηλίου, όχι όμως για τους προφανείς και αυτονόητους λόγους. Το μαύρο γυαλί αποτελεί αναπόσπαστο αξεσουάρ του τραμπούκου, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής και των συναισθημάτων. Γνωρίζουν καλά ότι οι προσφιλείς τακτικές εκφοβισμού δεν περνάνε με άλλο τρόπο, πολλώ μάλλον όταν εκθέτουν το πιο αδύνατο σημείο τους ή απομακρύνονται από την υπόλοιπη αγέλη.

Δεν ξέρω τι μπορεί να σκεφτεί κάποιος ανεξοικείωτος με την ελληνική πραγματικότητα αντικρίζοντας το θέαμα, το αλλόκοτο αρχηγείο τους δεσπόζει σε μια από τις κεντρικότερες αρτηρίες, δίπλα σε υπερσύγχρονα, φουτουριστικά κτήρια. Παράταιρο σαν θεματικό μουσείο κακογουστιάς ή γραφική τουριστική ατραξιόν. Στην ουσία δεν αποτελεί τίποτα από τα δύο, πρόκειται για ένα γκέτο που η κρίση μετακίνησε από το φυσικό του χώρο, δηλαδή το περιθώριο, στον πυρήνα της δημόσιας ζωής. Χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η σουρεαλιστική αναβάθμιση του εκπολίτισε και τους παροικούντες εντός του. Τις τραγικές συνέπειες τις είδαμε όλοι λίγους μήνες νωρίτερα. Στο πρόσωπο ενός ανυποψίαστου φοιτητή, μπλαβιασμένου από χτυπήματα που θα μπορούσαν να αποβούν θανατηφόρα. Όχι ο πρώτος, αλλά ούτε και ο τελευταίος στη μακρά λίστα.

Ο μανδύας της «σοβαρής» Χρυσής Αυγής δυσκολεύεται να εφαρμόσει στον αρχηγό και τα πρωτοπαλίκαρα του, οι ίδιοι άλλωστε φροντίζουν να τον απεκδύονται με κάθε ευκαιρία. Τους προκαλεί δημοκρατική αναφυλαξία, προτιμούν τις τελετουργικές φιέστες, τα "sieg hail" και τα υπόλοιπα καραγκιοζιλίκια μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Οι ανοχές της πολιτείας ωστόσο δοκιμάζονται καθημερινά, ιδιαίτερα όσο το ανελαστικό δικαστικό σύστημα παρατείνει την ετυμηγορία και την απονομή δικαιοσύνης εγκλωβισμένο σε βραδυκίνητες, γραφειοκρατικες αγκυλώσεις. Είναι βέβαιο ότι σταδιακά η απήχηση του εκτρώματος θα ξεφουσκώσει, όμως η κοινωνία και τα θεσμικά όργανα οφείλουν να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά τους απέναντι στις προκλήσεις του. Μέχρι αυτό να συμβεί, το τοποτηρητήριο του μίσους θα δεσπόζει στη Μεσογείων για να μας υπενθυμίζει τη θλιβερή πραγματικότητα σε μια χώρα που δυσκολεύεται να διαχειριστεί τις φουρτούνες της.

Μη σπουδάσεις Νομική

$
0
0
Γράμμα του του Simon Chesterman στο Letters of the Law. Το Letters of the Law είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από φοιτητές και ζητά από πτυχιούχους νομικής να γράψουν ένα γράμμα στους νεώτερους εαυτούς τους, και στοχεύει στην προώθηση μια θετικής ατμόσφαιρας στη νομική κοινότητα.. Στο παρακάτω γράμμα, ο Simon απευθύνεται στον εαυτό του σε ηλικία 18, τη χρονιά που σπούδαζε Κινεζική Γλώσσα στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών του Ινστιτούτου του Πεκίνου No 2, προτού επιστρέψει στην Αυστραλία και μπει στο Πανεπιστήμιο (το κείμενο έγραψε ο πρύτανης και καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης).


Αγαπητέ Simon,

Μη σπουδάσεις Νομική.

Το εννοώ. Η νομική είναι δύσκολη. Η νομική σπάνια σου προσφέρει ικανοποίηση. Υπάρχει λόγος που όλοι αστειεύονται ότι οι δικηγόροι έχουν ένα κενό που διαχωρίζει το μυαλό από την καρδιά τους.

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να σπουδάσεις νομική επειδή και μόνο οι βαθμοί σου είναι καλοί. Με όλα εκείνα τα δεκάρια θα μπορούσες να ακολουθήσεις καριέρες όπως την πολιτική, τη λογοτεχνία, τα οικονομικά ή και την επιστήμη. Ακόμη και την Ιατρική (Ναι αλλά παράτησες τα μαθήματα Χημείας, έτσι δεν είναι;). Θυμάσαι τότε που σκέφτηκες σοβαρά να εγγραφείς στην κτηνιατρική μόνο και μόνο επειδή η σχολή είχε τη μεγαλύτερη απόκλιση; Μην Το Κάνεις.

Μη σπουδάσεις νομική για τα λεφτά. Γνωρίζεις ήδη αρκετούς δικηγόρους με μεγάλους μισθούς και καθόλου χρόνο στη διάθεση τους για να τους ξοδέψουν, δικηγόρους που παθαίνουν κρίση μέσης ηλικίας στα 35 και καρδιακή προσβολή στα 50.

Επίσης, μη σπουδάσεις νομική για να γίνεις ισχυρός. Ναι, οι δικηγόροι μπορεί να ασκούν επιρροή, αλλά είναι πιθανό αυτή η επιρροή να είναι περισσότερο αρνητική παρά θετική. Ο Carl Schmitt ήταν καθηγητής νομικής σε τελική ανάλυση.

Και για όνομα του Θεού, μη σπουδάσεις νομική επειδή θεωρείς πως έτσι θα κερδίσεις το σεβασμό. Βλέπε την προηγούμενη αναφορά στα αστεία για τους δικηγόρους. (Για παράδειγμα: ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια μέδουσα και έναν δικηγόρο. Το ένα είναι μια ασπόνδυλη δηλητηριώδης μάζα. Το άλλο είναι μια μορφή θαλάσσιας ζωής.)

Οπότε, σπούδασε κάτι το οποίο όντως σε ενδιαφέρει, με το οποίο είσαι παθιασμένος και μέσω αυτού θα μπορέσεις να κάνεις τη διαφορά.

Σοβαρά τώρα; Ακόμα πιστεύεις πως αυτό θα μπορούσε να είναι η νομική; Είσαι περισσότερο ισχυρογνώμων και από τον τωρινό σου εαυτό.

Εντάξει.

Εάν πρέπει όντως να σπουδάσεις νομική, τότε κάνε το επειδή σε ενδιαφέρει να κατανοήσεις τον τρόπο με τον οποίο η εξουσία αντιμετωπίζεται μέσα στην κοινωνία. Ο κανόνας Δικαίου βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην οργανωμένη κοινωνία και στο νόμο της ζούγκλας. Μία μέρα, ακόμα και μια τόσο σπουδαία χώρα, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να ανακαλύψει ότι ο κανόνας Δικαίου είναι η μόνη προστασία που της έχει απομείνει απέναντι σε έναν τηλεοπτικό σταρ reality show που ξαφνικά γίνεται ο 45ος Πρόεδρος (Μπορεί να μην έχεις ιδέα τι είναι τα reality show ακόμα, αλλά σου υπογράφω ότι δεν χάνεις τίποτα).

Να σπουδάσεις νομική επειδή αγαπάς αυτό το οποίο εμπεριέχει: δόγματα που αντιμετωπίζουν κάθε ιδιοτροπία της ανθρωπότητας, θεωρίες που πασχίζουν να ανακαλύψουν τις κρυμμένες δυναμικές που δίνουν μορφή σε αυτά τα δόγματα, τις στρατηγικές και τις τακτικές της νομικής πρακτικής. Τη νομική στα βιβλία όπως και τη νομική εν δράσει. Τη γλώσσα που αποδεικνύει σε καθημερινή βάση ότι η πένα είναι ισχυρότερη από το σπαθί, επειδή εμείς ως κοινωνία έχουμε επιλέξει να πιστεύουμε ότι είναι. Τότε λοιπόν, εστίασε την έρευνα σου στις δυσκολότερες αυτών των περιπτώσεων, όταν οι κυβερνώντες στρέφονται κατά των κυβερνώμενων, όταν οι θεσμοί της κοινωνίας καταρρέουν και τα δεσμά του ανθρώπινου πολιτισμού βρίσκονται στο πιο αδύναμο σημείο τους. Η εθνοκάθαρση είναι άλλος ένας όρος που δεν έχει ακόμη εφευρεθεί για εσένα, αλλά θα συμβεί και αυτό όταν η γενοκτονία επιστρέψει ξανά στην Ευρώπη, μέσα στα επόμενα χρόνια.

Παρόλα αυτά, όμως, μη σταματήσεις να σπουδάζεις νομική. Κάνε έρευνα, δίδαξε, εξάσκησε το επάγγελμα, με την ελπίδα ότι κάνοντας το θα κάνεις τον κόσμο λίγο πιο ασφαλή, λίγο πιο δίκαιο. Να θυμάσαι ότι, ακόμη και ως φοιτητής, μπορείς να βοηθήσεις στα προγράμματα της σχολής σου και να κάνεις εθελοντική εργασία στις Νομικές Υπηρεσίες του Fitzroy. Να παροτρύνεις, όταν σου δίνεται η ευκαιρία, όλο και περισσότερους φοιτητές να αναλαμβάνουν υποθέσεις αφιλοκερδώς (pro bono). (Μπορεί να θεωρείς ότι είναι οξύμωρο η μη αμειβόμενη εργασία να είναι υποχρεωτική, αλλά προσπάθησε να το δεις με ανοικτό μυαλό.)

Πάνω από όλα, ποτέ μη σταματήσεις να αναρωτιέσαι γιατί επέλεξες τη νομική αλλά και τι μπορείς να κάνεις στη συνέχεια με το προνόμιο αυτής σου της επιλογής.

Γεια χαρά,

Simon

ΥΓ. Τα τυχερά νούμερα για τις 10 Μαΐου 2017 θα είναι: 0 5 6 3. Απλά το αναφέρω.





*Μετάφραση από την Αναστασία Λιτζερίνου, προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας από το thestraitstimes.com

Το δίλημμα δεν είναι μεταξύ αριστεράς και δεξιάς, αλλά μεταξύ παλιού και νέου

$
0
0
Συνηθίζω να ξεκινάω μία ομιλία με την έννοια της συνεννόησης ως μία πολύ σημαντική συνθήκη, δυστυχώς όταν προηγούνται πολιτικοί και τους ακούω, αναγκάζομαι να την αφαιρέσω, γιατί μία κακή διαπίστωση είναι, ότι ακόμη και σήμερα, ακόμη και στα πράγματα που συμφωνούμε, αδυνατούμε να συνεννοηθούμε. Είμαι λίγο πιο αισιόδοξος για το επιχειρηματικό κομμάτι, γενικά η συνεννόηση δεν αποτελεί κύριο βασικό χαρακτηριστικό του ελληνικού λαού διαχρονικά. Βλέπω όμως μία αλλαγή αυτής της τάσης στο κομμάτι των επιχειρηματιών. Το κομμάτι της συνεννόησης μεταξύ τους, ειδικά μέσα στα χρόνια της κρίσης, έχει αρχίσει και αυξάνεται κι αυτό καθιστά τα πράγματα πιο αισιόδοξα.


Μιλάμε διαρκώς γι' αυτό το νέο μοντέλο εξωστρέφειας επιχειρηματικά. Αυτό το νέο μοντέλο δεν είναι απλώς σχήμα λόγου, αλλά αποτελεί ένα πεδίο εφαρμογής, το οποίο κάνουν πράξη με το παράδειγμά τους με τις επιχειρήσεις, εκείνες που κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανές και να μεγαλώσουν μέσα στα δύσκολα και συμπυκνωμένα χρόνια της κρίσης. Αυτά τα πρόσωπα, αυτοί οι επιχειρηματίες είναι οι πραγματικοί ηγέτες του ελληνικού επιχειρείν και είναι εκείνοι, που θα πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας ανασυγκρότησης αυτού του τόπου. Κι ο λόγος είναι, ότι κομίζουν όχι απλά το επιτυχημένο τους παράδειγμα, αλλά κυρίως μία νέα λογική, μία νέα κουλτούρα, που θα πρέπει να διέπει τα πράγματα.


Η γνώση εκδημοκρατίζεται και στην Ελλάδα μιλάμε ακόμη κυριολεκτικά, με όρους που ανήκουν στο παρελθόν.


Είναι προτιμότερο να δούμε τι γίνεται στον κόσμο, παρά να κοιτάζουμε τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, την αξιολόγηση, την επόμενη δόση, τις μεταρρυθμίσεις του μνημονίου. Αυτές είναι οι λεγόμενες «αναγκαίες συνθήκες» για να βγει η χώρα στο ξέφωτο. Δεν είναι όμως από μόνες τους και οι «ικανές συνθήκες». Λέμε συχνά σε αυτά τα πάνελ πως χωρίς εξωστρέφεια και χωρίς καινοτομία, η Ελλάδα δε θα καταφέρει να βγει από την κρίση. Και αναρωτιέμαι αν αντιλαμβανόμαστε καλά το μέγεθος του στοιχήματος, που θα πρέπει να κερδίσουμε.

Δείτε τι συμβαίνει στις άλλες γωνιές της γης, υπάρχουν τα self-driving cars και οι πλατφόρμες μεταφορών όπως το Uber και το Lyft, που είναι καταδικασμένες να πετύχουν, διότι έχουν όχι απλά αντιληφθεί τη φορά της τεχνολογικής αλλαγής, αλλά στην πραγματικότητα πλεόν τη διαμορφώνουν. Αντίστοιχες επαναστάσεις πραγματοποιούνται σε πολλούς άλλους χώρους. Στην Ελλάδα έχουμε το debate του Άρθρου 16 του Συντάγματος και των ιδιωτικών πανεπιστημίων και αναρωτιέμαι σε ποιον αιώνα ζούμε. Στις ΗΠΑ βρίσκονται ήδη στην τροχιά των MOOCS, των Massive Open Online Courses. Η γνώση εκδημοκρατίζεται και στην Ελλάδα μιλάμε ακόμη κυριολεκτικά, με όρους που ανήκουν στο παρελθόν. Στο χώρο του τουρισμού, το AirBnB κι ανάλογες πλατφόρμες αλλάζουν εντελώς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί αυτή η αγορά. Δε χρειάζεται να πάτε μακριά - δείτε την επίδραση που είχε η συγκεκριμένη πλατφόρμα στο Κουκάκι. Πώς επέδρασε στα ενοίκια αλλά και στους τζίρους των μικρών καταστημάτων της περιοχής. Το 3D printing, μέσα σε περίπου 10 χρόνια θα έχει κάνει για την παραγωγή ό,τι το internet έκανε για την πληροφορία. Θα την εκδημοκρατίσει. Ο καθένας μας, εκτός από καταναλωτής, θα γίνει και εν δυνάμει παραγωγός.


Τα ανοικτά δεδομένα, το άνοιγμα δηλαδή των δεδομένων που διαθέτει το κράτος για τις λειτουργίες του και για εμάς, τους πολίτες του, μπορεί να είναι από μόνο του καταλύτης οικονομικής ανάπτυξης, εκτός από δύναμη εκδημοκρατισμού. Το πρόγραμμα έξυπνης πόλης του Bristol, στην Αγγλία, για παράδειγμα, μέσα από τη χρήση ανοικτών δεδομένων και ψηφιακών τεχνολογιών, βελτιώνει δραστικά την ποιότητα ζωής των πολιτών και την ποιότητα της δημοκρατίας. Και είναι ενδιαφέρον πως, ενώ η χώρα μας έχει έναν από τους πιο προοδευτικούς νόμους περί ανοικτών δεδομένων, το νόμο 4305/2014, ο νόμος αυτός δεν έχει τηρηθεί πλήρως και λίγα Υπουργεία έχουν όντως δημοσιεύσει τα διαθέσιμα δεδομένα που έχουν. Σαν 24MEDIA, έχουμε αποφασίσει τόσο για λόγους ερευνητικής δημοσιογραφίας όσο και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, να ξεκινήσουμε να ζητάμε τη δημοσιοποίηση των διαθέσιμων δεδομένων ανά υπουργείο, με στόχο να βοηθήσουμε να γίνει αντιληπτή η τεράστια θετική επίδραση που μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να έχει.

Το ερώτημα που θα έπρεπε να κάνουμε σα λαός στους εαυτούς μας δεν είναι αν η χώρα θα επιτύχει να πάρει την επόμενη δόση, αλλά αν η Ελλάδα είναι ή δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για αυτό που έρχεται. Πέρα από την αύξηση της ανεργίας από την επίδραση της κρίσης, πέρα από τη δομική ανεργία των νέων, είναι προ των πυλών και η εκτόξευση της ανεργίας που θα συντελεστεί λόγω της τεχνολογικής αλλαγής, σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας.


Τα μεγάλα διλήμματα της εποχής δεν είναι ανάμεσα στην αριστερά και τη δεξιά. Είναι ανάμεσα στο ανοικτό και στο κλειστό. Στα συστήματα που διαχέεουν τη γνώση, που δημιουργούν συνθήκες καινοτομίας και ανταγωνισμού και στα συστήματα που κλειδώνονται, που προσπαθούν να προστατέψουν επαγγελματικές και επιχειρηματικές τάξεις με πολιτική επιρροή, εις βάρος της προόδου. Και αυτή είναι η πραγματική εσωτερική σύγκρουση στη χώρα μας. Ανάμεσα στους θιασώτες του παλιού μοντέλου και σε εκείνους που αντιλαμβάνονται πως για να υπάρξει χώρα, είναι μονόδρομος να εναγκαλιστούμε το «νέο» και να δημιουργήσουμε τους νέους κανόνες του παιχνιδιού. Αυτό είναι το στοίχημα της γενιάς μας. Και είναι ένα στοίχημα το οποίο θα πρέπει πάση θυσία να το κερδίσουμε.




*Το blog αποτελεί απόσπασμα της ομιλίας του Δ. Μάρη στην 4η ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ).


Φωτογραφίες: Ανδρέας Παπακωνσταντίνου / tourettephoto.com και Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

Η μάχη του Βατερλό, οι Rothchilds, η μάχη των μηχανών και άλλες ιστορίες υπολογιστικής χρηματοοικονομικής

$
0
0
"How long is one forever? Sometimes just one second"

(Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων)


Ένας πόλεμος: στη μάχη του Βατερλό, ο στρατός του Δούκα Wellington νίκησε τον γαλλικό στρατό βάζοντας τέλος στα σχέδια του Ναπολέοντα για κυριαρχία στη Ευρώπη. Ένας τραπεζίτης: στις ακτές της Νότιας Αγγλίας, ο Nathan Rothchild, χρησιμοποίησε ταχυδρομικά περιστέρια για να μάθει πιο πριν από όλους το αποτέλεσμα της μάχης. Μια μπλόφα: ο Rothchild, μαθαίνοντας τα νέα, άρχισε να πουλάει αγγλικά κρατικά ομόλογα, οδηγώντας και άλλους επενδυτές να τον ακολουθήσουν ρίχνοντας την τιμή των ομολόγων. Όταν έφτασαν τα νέα της ήττας του Ναπολέοντα, ο Rothchild άρχισε να αγοράζει ομόλογα που πια άλλαζαν χέρια σε πολύ χαμηλές τιμές. Οι ιστορικοί, μπορεί να διαφωνούν για την αλήθεια που εμπεριέχεται σε αυτήν την ιστορία αλλά στο μυαλό των επενδυτών ο Rothchild είναι ο πρώτος High Frequency Trader (HFT).

Ο όρος HFT αναφέρεται στη χρήση υπολογιστών για την εκτέλεση ενός πολύ μεγάλου αριθμού χρηματιστηριακών εντολών σε πολύ υψηλές συχνότητες κατά τη διάρκεια της ώρας συναλλαγών. Η ταχύτητα και το χαμηλό κόστος είναι τα βασικά γνωρίσματα του HFT. Πόσο γρήγορα είναι πολύ γρήγορα όμως; Κατά μέσο όρο, το ανοιγόκλεισμα των ματιών παίρνει περίπου 300 μιλι-δευτερόλεπτα. Μια χρηματιστηριακή συναλλαγή ενός HFT κάνει λιγότερο από 5 μιλι-δευτερόλεπτα (1 μιλι-δευτερόλεπτο είναι 0.001 δευτερόλεπτα)!

Οι HFT είναι αγαπητοί από τα χρηματιστήρια που τώρα μπορούν να πουλάνε σε πολύ υψηλές τιμές την άδεια στις χρηματιστηριακές εταιρείες να εγκαταστήσουν τους υπολογιστές τους όσο πιο κοντά στο χρηματιστήριο γίνεται: στη μάχη των μηχανών ένας υπολογιστής που λαμβάνει εντολές από το Δουβλίνο έρχεται δεύτερος πίσω από έναν υπολογιστή που είναι εγκατεστημένος στο Λονδίνο. Στον κόσμο τον υπερ-υπολογιστών κάθε μιλι-δευτερόλεπτο μετράει και κανένας δεν θυμάται τον δεύτερο! Οι χρηματιστηριακές αρχές αντιμετωπίζουν με σκεπτικότητα την εμφάνιση των HFT: ο ρόλος ύπαρξης του χρηματιστηρίου είναι η αποτελεσματική κατανομή πόρων και είναι δύσκολο να γίνει πειστικό το επιχείρημα ότι οι πόροι κατανέμονται πιο αποτελεσματικά, αν η διαδικασία παίρνει μιλι-δευτερόλεπτα αντί για δευτερόλεπτα, λεπτά, ώρες.

Φυσικά, όπως έχουμε δει, οι επενδυτές συμπεριφέρονται όχι μόνο μη ορθολογικά, αλλά και με μεγάλη δόση συναισθηματικής φόρτισης. Τι καλύτερο λοιπόν από το να αφήσουμε τους υπολογιστές να κάνουν τη δουλειά για εμάς; Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι η διαδικασία «αυτόματου πιλότου» στην εκτέλεση χρηματιστηριακών εντολών έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τη δημιουργία χρηματιστηριακών κρίσεων.

Ας δούμε ένα υποθετικό σενάριο διαδοχικών συναλλαγών: ο Κώστας είναι στο σουπερμάρκετ και βάζει ένα μπουκάλι γάλα στο καρότσι του. Πριν προλάβει να φτάσει στο ταμείο, ο Δημήτρης παρατηρεί ότι ο Κώστας σκοπεύει να αγοράσει γάλα και τρέχει να αγοράσει μια μεγάλη ποσότητα γάλακτος πριν από τον Κώστα. Αν ο Δημήτρης είναι αρκετά γρήγορος ούτως ώστε να φτάσει στο ταμείο πρώτος, ο Κώστας θα πληρώσει περισσότερο για το γάλα, αφού η τιμή του θα έχει αυξηθεί λόγω υψηλής ζήτησης. Ακόμα χειρότερα, ο μόνος λόγος που ο Κώστας θα πρέπει να πληρώσει περισσότερο είναι επειδή έκανε γνωστό στους γύρω του την προθυμία του να αγοράσει ένα μπουκάλι γάλα. Αν μπορούσε να κρύψει το μπουκάλι στην τσέπη του, ο Δημήτρης δεν θα ανέβαζε την τιμή του γάλακτος, αφού δεν θα ήξερε τα σχέδια του Κώστα. Τα παραπάνω είναι καθημερινό φαινόμενο σε πολλές χρηματιστηριακές αγορές: πολλά χρηματιστήρια πουλάνε στους HFT το δικαίωμα στους τελευταίους να λαμβάνουν πληροφορίες για τις χρηματιστηριακές εντολές των επενδυτών σε «πραγματικό χρόνο» και πριν από την εκτέλεση αυτών των εντολών. Πολύ απλά, οι HFT ξέρουν πότε ένας επενδυτής πατάει "buy" στον υπολογιστή του και είναι αρκετά γρήγοροι ώστε να μπορούν να αγοράσουν πρώτοι πριν η εντολή φτάσει στον παραλήπτη, τη χρηματιστηριακή αγορά.

Όλα αυτά που μας οδηγούν;Το τρίτο και τελευταίο άρθρο κατέδειξε ότι η μάχη των μηχανών έχει οδηγήσει σε μια μείωση του κόστους επένδυσης σε χρηματιστηριακές μετοχές, αλλά έχει επίσης εισάγει καινούριους χρηματιστηριακούς κινδύνους. Γνώμη του αρθρογράφου είναι ότι η εξερεύνηση μιας βέλτιστης λύσης σε σχέση με τα παραπάνω δεν ωφελεί. Δυο ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν πρώτα: ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης της χρηματιστηριακής αγοράς; Είναι οι χρηματιστηριακές αγορές ένα κοινωφελές αγαθό που σκοπό έχει να εξυπηρετεί την οικονομική ανάπτυξη;To 1980 ξεκίνησε μια διαδικασία απο-αμοιβαιοποιησης των χρηματιστηρίων. Ίσως είναι ώρα να αναθεωρήσουμε αυτή την απόφαση.

Οι «τσαμπουκάδες» της πλατείας Πρωτομαγιάς

$
0
0
Η ώρα έχει πάει δύο μετά τα μεσάνυχτα και τα τζάμια του σπιτιού συνεχίζουν να τρίζουν από την εκκωφαντική μουσική που έρχεται από την πλατεία Πρωτομαγιάς, στην πάνω πλευρά του Πεδίου του Άρεως.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη Παρασκευή και Σάββατο που μία οργάνωση (με διαφορετικό όνομα κάθε φορά) στήνει υπαίθριο πάρτι στον συγκεκριμένο δημόσιο χώρο με ώρα έναρξης τις 11 τη νύχτα και ώρα λήξης 3, 4, 5, ή τα χαράματα της επόμενης ημέρας.

Τα πάρτι αυτά είναι μία πολύ κερδοφόρα μπίζνα: οι διοργανωτές σπάνε το κουτί της ΔΕΗ που υπάρχει στην πλατεία, συνδέουν τα καλώδια των τεράστιων ηχείων τους και συγκροτήματα με δήθεν κοινωνική ευαισθησία (αντι-ρατσιστική, αντι-φασιστική, αντι-εξουσιαστική κλπ) αρχίζουν το πρόγραμμά τους την ώρα που οι διοργανωτές πουλάνε αντί 5 ευρώ κουτάκια μπύρας τα οποία έχουν αγοράσει με 0,6 ευρώ. Το promotion της συναυλίας γίνεται από συγκεκριμένα δίκτυα με επίσης δήθεν κοινωνική ευαισθησία (αντι-ρατσιστική, αντι-φασιστική, αντι-εξουσιαστική κλπ).


Ζούμε στην εποχή που λέξεις και έννοιες έχουν πλήρως διαστρεβλωθεί.

Τι πιο φασιστικό υπάρχει από το να κάνεις κατάληψη σε έναν δημόσιο χώρο που ανήκει σε όλους τους πολίτες και να επιβάλλεις με τσαμπουκά τον θόρυβό σου σε μία περιοχή που αρχίζει από τη Νεάπολη και την Πατησίων και πιάνει όλη την Κυψέλη και του Γκύζη;

Τι πιο ρατσιστικό υπάρχει από το να θεωρείς τον εαυτό σου μέλος μίας «ανώτερης ομάδας» που έχει δικαίωμα να ταράζει τη ζωή χιλιάδων νέων, οικογενειών με μικρά παιδιά, άρρωστων, ηλικιωμένων, κουρασμένων ανθρώπων, που αναζητούν λίγη ηρεμία στα σπίτια τους στις 2 μετά τα μεσάνυχτα;

Τι πιο... εξουσιαστικό υπάρχει από το να επιβάλλεις τα δικά σου «γουστάρω» στην πλειοψηφία του κόσμου με τον «τσαμπουκά» που σου δίνει το κλείσιμο του ματιού της κυρίας Δούρου και την αδυναμία της αστυνομίας να εφαρμόσει το νόμο;

pho

«Ναι, μας έχει καλέσει πολύς κόσμος, αλλά τα περιπολικά δεν έχουν πρόσβαση στο χώρο», μου απαντά ο αστυνομικός στο «100» κατά τις 3 μετά τα μεσάνυχτα.

  • Τι σημαίνει δεν έχουν πρόσβαση στον χώρο; Υπάρχει κάποιο μεγάλο... χαντάκι, που δεν μπορούν να περάσουν;


«Δεν μπορούν να πλησιάσουν λόγω των συγκεντρωμένων...»

  • Δηλαδή μου λέτε ότι η αστυνομία δεν πλησιάζει όταν είναι πολλοί οι συγκεντρωμένοι κι ας είναι ξεκάθαρο ότι παραβιάζεται ο νόμος; Και εμείς οι κάτοικοι, τι θα κάνουμε;


«Κοιτάξτε, θα γίνει κάποια αναφορά από εμάς αλλά θα πρέπει να γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί ποιοί είναι οι διοργανωτές, να προσωποποιηθεί το αδίκημα και μετά να κινηθούν οι διαδικασίας επιβολής προστίμων... Λυπάμαι που η απάντησή μου δεν σας ικανοποιεί αλλά...»

Ο αστυνομικός λυπάται ευγενικά κι εγώ λυπάμαι πραγματικά. Λυπάμαι που στις εποχές της ευμάρειας δεν πήρα κάποιο σούπερ στεγαστικό δάνειο να μετακομίσω κι εγώ σε ένα «καλό προάστιο», όπου εφαρμόζεται ο νόμος.

Λυπάμαι επειδή προτίμησα να μείνω στο κέντρο της Αθήνας όπου γεννήθηκα και αγάπησα. Μία περιοχή που προφανώς η κυρία Δούρου θεωρεί «χαμένη υπόθεση» με κατοίκους δεύτερης διαλογής, «πεισματάρηδες» που δεν έφυγαν μαζί με τους πολλούς αλλά συμφιλιώθηκαν με τα μεταναστευτικά κύματα των τελευταίων δεκαετιών.

Προσπάθησα να επικοινωνήσω με την αντιπερεφειάρχη Κεντρικού Τομέα Ερμιόνη Κυπριανίδου, αν και με είχαν προειδοποιήσει οι σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο Πεδίο του Άρεως ότι έχει «αλλεργία» στην επικοινωνία με τους πολίτες. Τηλεφώνησα στο γραφείο της την περασμένη Δευτέρα, ήταν βέβαια σε... σύσκεψη και θα με καλούσε πίσω. Ακόμα περιμένω.

Μου αρέσουν οι συναυλίες. Έχω πάει σε χιλιάδες νεότερος. Καταλαβαίνω την ανάγκη κάποιων παιδιών να ξεδώσουν με δυνατή μουσική και αλκοόλ.

Δεν μου αρέσουν όμως οι «τσαμπουκάδες». Αυτοί οι «ξύπνιοι» που εκμεταλλεύονται τις τρύπες της κοινωνικής οργάνωσης και επιβάλλουν τη «μπίζνα» τους, ανέξοδα και χωρίς κόπο, χρησιμοποιώντας μάλιστα «φερετζέδες» που για πολλούς παραμένουν ακόμα ευγενικές ιδέες.

Δεν μου αρέσει να ζω σε ένα περιβάλλον αυθαιρεσίας, ανομίας, επικράτησης του κάθε «τσαμπουκά» που δεν δίνει δεκάρα για τη ζωή του διπλανού του.

Άραγε πρέπει να μετακομίσω;




Αναδημοσίευση από postmodern.gr

ΕΜΕΑ και το παιδικό «παιχνίδι του τυφλοπόντικα»

$
0
0
Την ώρα που στην περιοχή της Συρίας και του Ιράκ φαίνεται πώς η συμμαχία των εξωτερικών περιφερειακών δυνάμεων ετοιμάζεται να επιφέρει το χαριστικό χτύπημα στο DAESH, επιχειρώντας κατά της Ράκκα, εγείρονται πλέον σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον.

Σε κάθε προηγούμενη περίπτωση Ισλαμικού ή στρατιωτικού καθεστώτος, υπήρχε ένα πλέγμα συγκράτησης και επιβολής μιας παράδοξης και βίαιης Τάξης ομάδων που βρίσκονται στην περιοχή. Στο Ιράκ ήταν ο δικτάτορας Χουσεΐν, στην Αίγυπτο ο καθεστωτικός Μουμπάρακ, στη Λιβύη ο δικτάτορας Καντάφι, στη Συρία ο δικτάτορας Άσαντ. Όλοι τους με ακραίες επιβολές εξουσίας, όλοι τους με κοινή τύχη εκθρονισμού τους (εκτός από την περίπτωση του Άσαντ) από ξένες και εγχώριες δυνάμεις. Η αποχώρηση τους από τη θέση ηγεσίας άφησε ένα κενό εξουσίας που έσπευσαν να προσπαθήσουν να καλύψουν δυνάμεις που είχαν ως χαρακτηριστικό το άλλο ιδεολογικό άκρο. Την επιβολή, δηλαδή, δια της Ισλαμικής πίστης και της θεοκρατούμενης ιδεολογίας που δεν επιδεχόταν αμφισβήτησης.

Στην Αίγυπτο εμφανίστηκε η Μουσουλμανική Αδελφότητα μέσα από τις τάξεις αντιδρώντων στην πλατεία Ταχρίρ. Στο Ιράκ ήρθαν στην εξουσία δυνάμεις Σιιτών που είχαν χρόνια δεχτεί την καταπίεση της Σουνιτικής τάξης και κατόπιν η αντίδραση από τους Σουνίτες μέσα από την «ορθόδοξη Τζιχάντ» της Αλ Κάιντα. Στη Λιβύη και στη Συρία, μέσα από το μωσαϊκό θρησκευτικών ομάδων και φατριών, εμφανίστηκαν διασπαστικές τάσεις που αναβίωσαν έχθρες χιλιετίας. Σε όλες τις περιπτώσεις, το όνειρο της αστικής δημοκρατίας και του κοσμικού κράτους, που θα ήθελε πολύ η Δύση να δει, εξαφανίστηκε και αντικαταστάθηκε από μια ακραία έκφραση βίαιης επιβολής που, μοιραία, οδήγησε και σε αντιδράσεις οι οποίες απειλούν πλέον όλο τον πλανήτη.

Η ιδεολογία της βίαιης Τζιχάντ, του ιερού πολέμου που εκφράζεται από θρησκευτικές ομάδες και επιδιώκει την κυριαρχία του Ισλάμ δεν είναι μια ψευδαίσθηση, ούτε φυσικά είναι μια ουτοπία. Οι εκφραστές της βρίσκονται ακόμα και σε θέσεις ισχυρών κρατών στην περιοχή της Μ. Ανατολής και στην ευρύτερη περιοχή του αραβικού κόσμου (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σ. Αραβία ) ενώ υπάρχουν και ομάδες χειραγώγησης κοσμικής εξουσίας με την ίδια σκέψη, αλλά με διαφορετική έκφραση (Ιράν, Πακιστάν).

Σε όλο αυτό το μπερδεμένο τοπίο, στην κατάρρευση της συμφωνίας των Σάικς Πικότ (Sykes-Picot Agreement -1916) είναι εμφανές πως η αντίληψη και κατανόηση της Δύσης είναι οικειοθελώς περιορισμένη στον ανθρωπιστικό παράγοντα, αγνοώντας κάτι πολύ σημαντικό ως στοιχείο. Το ότι για να επέλθει μια νέα τάξη κοσμικής εξουσίας και ίσως μια αραβικής δημοκρατικής έκφρασης, χρειάζονται δύο πράγματα:

  • Η δημιουργία μιας αστικής πνευματικής τάξης που δεν θα έχει ως κινητήριο μοχλό την Τζιχάντ.


  • Η εξασφάλιση της ικανότητας της πνευματικής αυτής τάξης να σταθεροποιηθεί, απέναντι σε ακραία θρησκευτικά και φανατικά στοιχεία που θα θελήσουν να την καταρρίψουν και να την περιθωριοποιήσουν (όπως συνέβη στην πλατεία Ταχρίρ στην Αίγυπτο κατά την αποκαλούμενη Αραβική Άνοιξη).


Αυτό μοιάζει πλέον σαν εκείνο το παιδικό παιχνίδι με τον «τυφλοπόντικα», όπου προσπαθεί κάποιος με ένα σφυρί να πετύχει τον τυφλοπόντικα που πετάγεται από τις τρύπες, με πρόσθετη δυσκολία να μην πετύχει και καταστρέψει το «καρότο» που ίσως βγει αντί για αυτόν.


Η πληθώρα ακραίων ομάδων, που για δικό της συμφέρον, οραματίζονται ολοκληρωτική επικράτηση του Ισλάμ και δημιουργία νέου χαλιφάτου, η ύπαρξη της αντίληψης πως ο σημερινός πόλεμος οδηγεί στην Ισλαμική Αποκάλυψη, όπως περιγράφεται στο Κοράνι, ή ακόμα και η επιθυμία εξουσίας από παλαιές δυνάμεις στρατιωτικού χαρακτήρα, αφήνουν ελάχιστο περιθώριο για την δημιουργία μιας νέας «Ούμα» στην περιοχή, που δεν θα έχει κύριο χαρακτηριστικό το δογματικό Ισλάμ, αλλά την χρήση του ως εργαλείο ανάπτυξης (περίπου σαν αυτό που έγινε με την βιομηχανική/τεχνολογική επανάσταση στην Δύση μετά την Αναγέννηση).

Αυτά τα ανθρωπιστικά ζητήματα, που σε ένα ιδεατό περιβάλλον όντως θα βοηθούσαν σε μια νέα εικόνα της Μέσης Ανατολής, ως όνειρο (ή ονείρωξη) της Δύσης, γίνονται τροχοπέδη, καθώς η αντίληψη και η κατανόηση της κατάστασης στην περιοχή, περνάει μέσα από το φίλτρο της διεθνούς ασφάλειας. Σε μια περιοχή που επικρατεί πλέον η αναρχία λόγω συγκρούσεων και ο φονταμενταλισμός ακραίων ομάδων του Ισλάμ, είναι πάρα πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη μιας κοσμικής πνευματικής τάξης που θα στηρίξει την έννοια του έθνους-κράτους που αυθαίρετα επιβλήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από Βρετανία και Γαλλία. Αντίθετα, οι ωμές παρεμβάσεις με στρατιωτικά μέσα από τις περιφερειακές δυνάμεις, ακόμα και αν γίνονται προς απαλοιφή του ακραίου παράγοντα, λειτουργούν ως μαχαίρι με δύο λάμες (αντί για λαβή), πληγώνοντας τόσο τις χώρες στην περιοχή όσο και τις δυνάμεις επιβολής.

Η κατάσταση επιδεινώνεται και από εξωτερικά συμφέροντα των περιφερειακών δυνάμεων που δεν θα ήθελαν το Λεβάντ να λειτουργήσει ως «σπόρος κακού» και για τους δικούς τους Ισλαμικούς πληθυσμούς (ειδικά σε Ρωσία και Κίνα), για αυτό και αδιαφορούν για μια νέα «δημοκρατική τάξη», παρά εστιάζουν στην καταπολέμηση Τζιχαντιστών και κάθε άλλης ισλαμικής ακραίας έκφρασης κατά του κοσμικού. Αυτό γίνεται χωρίς ουδεμία πρόβλεψη για τη μεταγενέστερη κατάσταση προσθέτοντας ακόμα ένα «τυφλοπόντικα» σε αυτό το παράδοξο παιχνίδι της πρόβλεψης και καταστολής.

Σε όλο αυτό το σκηνικό προστίθεται και ο απρόβλεπτος αλλά καθοριστικός, μεν, παράγοντας της Τουρκίας, όπως διαμορφώνεται σε πολιτικό επίπεδο. Ένα κράτος της τάξης των 80.000.000 με ισχυρό στρατό και επιρροές σε όλη την περιοχή είναι παράγοντας σταθεροποίησης αλλά και αποσταθεροποίησης συγχρόνως, εξαρτώμενης της κατάστασης εσωτερικά της χώρας. Με μια ηγεσία που ήδη κινείται στον χώρο του φανατικού Ισλάμ με τον τρόπο που είχε ερμηνευθεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μια έκφραση που είχε κυριαρχήσει και ενδυναμώσει τον Ισλαμικό κόσμο ειδικά από το 1300μ.Χ. και έπειτα. Η ενδυνάμωση και η εγκαθίδρυση μιας τέτοιας Ισλαμικής δύναμης στην περιοχή κάνει το έργο της Δύσης για τη καταπολέμηση του Ισλαμικού φανατισμού ακόμη πιο δύσκολο. Ειδικά όταν μπαίνουν εθνικά συμφέροντα στη μέση και δεν αντιμετωπίζεται συνολικά από μια πολιτική της Δύσης. Αν προστεθεί μάλιστα και η αντιμετώπιση υπερδυνάμεων, όπως είναι η Κίνα και η Ρωσία σε αυτό το νέο σημείο αναφοράς της τουρκικής χώρας, τότε προφανώς ο παράγοντας δυσκολίας πολλαπλασιάζεται.

Η εικόνα της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Μεσογείου (Ε.Μ.Ε.Α) αποτελεί εδώ και αιώνες ένα δύσκολο παζλ ως άλλος «γόρδιος δεσμός» του Μ.Αλεξάνδρου. Μη σας κάνει εντύπωση γιατί η εικόνα του «γόρδιου δεσμού» που αδυνατεί κάποιος να βρει ουσιαστική λύση δεν απέχει και πολύ από τη σημερινή πραγματικότητα. Το πρόβλημα είναι πώς η λύση του ξίφους σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι όντως μια επιλογή, όμως το ζητούμενο είναι το μεταγενέστερο στάδιο και η διατήρηση της ηρεμίας και της ανάπτυξης. Κάτι που και ο Μ. Αλέξανδρος απέτυχε να εφαρμόσει παρά τις προσπάθειες του, καθώς η ηρεμία διήρκεσε μόνο όσο ο ίδιος ζούσε.

Ατελέσφορα εργαλεία

$
0
0
Η ιστορία επιβεβαιώνει ότι «ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις». Το Κυπριακό το αποδεικνύει. Παρά τις αρχικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί με τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, η επίτευξη συμφωνίας φαίνεται να μπλοκάρει. Το χάσμα που δημιουργήθηκε μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί δυσχεραίνει τις προσπάθειες που καταβάλλονται. Έτσι για άλλη μια φορά φτάσαμε στην πηγή, κινδυνεύοντας να μην πιούμε νερό. Παράδοξο αποτελεί ότι όσο πιο κοντά έρχεται η λύση, άλλο τόσο απομακρύνεται. Οι ανομολόγητοι στόχοι ενεργοποιούνται, με αποτέλεσμα να ανακύπτουν εμπόδια, αλλά και να εδραιώνουν την ισχύ τους οι δυνάμεις της αδράνειας και της αναβλητικότητας. Το χειρότερο όλων είναι ότι στις περιπτώσεις αυτές ενισχύονται περαιτέρω η καχυποψία, η αντιπαλότητα, η μισαλλοδοξία, καθώς και οι υπάρχουσες εθνικιστικές εμμονές.

Οι ιστορικές διαφορές ανάμεσα σε δύο εθνοτικές κοινότητες που βρίσκονται σε έναν κοινό γεωγραφικό χώρο, δεν επιλύονται εύκολα. Είτε γιατί έχει δηλητηριαστεί το πηγάδι και είναι αδύνατο να καθαριστεί. Είτε διότι η κάθε πλευρά, επιδεικνύοντας κοντόφθαλμη αντίληψη, εμμένει στα κεκτημένα της. Το παράδειγμα του Παλαιστινιακού είναι αποκαλυπτικό. Τη δεκαετία του '90 το «Κανάλι του Όσλο» έφερε τον Αραφάτ και τον Ράμπιν κοντά στην επίλυση μιας μακροχρόνιας εκκρεμότητας και μάλιστα με τη μεσολάβηση του Μπιλ Κλίντον. Η πορεία προς την τελική διευθέτηση θεωρούνταν μη αναστρέψιμη. Παρ' όλα αυτά το 2000 η διαδικασία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Ανεστράφη πλήρως. Ο Ράμπιν δολοφονήθηκε. Η επιρροή του Πέρες συρρικνώθηκε. Ο Σαρόν άνοιξε τον δρόμο στον Νετανιάχου. Ο ισραηλινός στρατός ξαναβρέθηκε στον Λίβανο. Στη Γάζα άνοιξε κύκλος αίματος μεταξύ Εβραίων και Αράβων. Αποτέλεσμα; Το Παλαιστινιακό μπήκε στο ράφι.

Η παραπάνω εμπειρία μάς υποδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο των πρωταγωνιστών. Αν αυτοί στις κρίσιμες και οριακές στιγμές δεν αποδειχτούν αποφασισμένοι, ελλοχεύει ο κίνδυνος της παλινδρόμησης στο τέλμα και στη στασιμότητα. Οι δυσμενείς εξελίξεις στο Κυπριακό θέτουν καίρια ερωτηματικά ως προς τις πραγματικές προθέσεις, επιδιώξεις και δυνατότητες όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Θεωρούν ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός; Αδυνατούν να απεξαρτηθούν από την ατελέσφορη λογική «Τι δίνω; Τι παίρνω;» Πιστεύουν ότι υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια; Προτάσσουν πολιτικούς και προσωπικούς υπολογισμούς; Φοβούνται την κρίση των πολιτών; Ανεξαρτήτως των απαντήσεων που μπορεί κάποιος να δώσει, το σίγουρο είναι ότι το ζήτημα προσεγγίζεται ξανά με παλιά και αναποτελεσματικά εργαλεία. Αγνοείται το ουσιώδες. Η επίλυση του Κυπριακού θα επιτευχθεί με μία και μοναδική προϋπόθεση: Αν η επιδιωκόμενη λύση συνδέει την ασφάλεια με την οικονομική ευημερία.

Ως εκ τούτου, το ζητούμενο δεν είναι ένας συμβιβασμός σε μια χρονίζουσα και εξαιρετικά φορτισμένη υπόθεση, η οποία κουβαλά μέσα της τραυματικές εμπειρίες και τραγικά βιώματα. Αλλά η αναζήτηση μιας φόρμουλας που θα επουλώνει πληγές, θα αποδέχεται τη συνύπαρξη και θα θεμελιώνει μια εμπροσθοβαρή στρατηγική για την επανένωση και ανάπτυξη του νησιού. Η μεγάλη επιτυχία της Κύπρου ήταν αναμφίβολα η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το εγχείρημα αυτό που έμοιαζε στην αρχή ακατόρθωτο, εξαιτίας του διαμελισμού της, επιτεύχθηκε γιατί δεν στηρίχθηκε στον διαχωρισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αλλά στον διαχωρισμό του παρελθόντος από το παρόν και το μέλλον. Αυτή ακριβώς είναι και η φιλοσοφία μιας εμπροσθοβαρούς στρατηγικής.

Αν οι διαπραγματεύσεις δεν φέρουν στον επίκεντρο της διαβούλευσης τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που θα δημιουργήσει η επανένωση, αναπόφευκτα το κλίμα θα επιβαρύνεται και η ατμόσφαιρα θα φορτίζεται. Συνεπώς, τόσο ο Αναστασιάδης όσο και ο Ακιντζί οφείλουν να απεγκλωβίσουν τις συζητήσεις από τη λογική «κεκτημένων-υποχωρήσεων» για να υπάρξει η αναγκαία αποφόρτιση των συνομιλιών. Το κυριότερο, καλούνται να επιδείξουν την απαιτούμενη αποφασιστικότητα και σταθερότητα ως προς την επίτευξη συμφωνίας, αποδεσμευμένοι από τις εσωτερικές πολιτικές σκηνές, καθώς και από τα αποκαλούμενα εθνικά κέντρα. Άλλωστε οι ηγέτες κρίνονται από την ικανότητά τους να λαμβάνουν και δύσκολες αποφάσεις πηγαίνοντας, αν χρειαστεί, κόντρα στο ρεύμα.

Η σωματική άσκηση ρυθμιστής του βάρους και της υγείας μας

$
0
0
H σωματική άσκηση είναι εξαιρετικά σημαντική για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, η μείωση του σωματικού βάρους δεν εξασφαλίζεται με τη σωματική άσκηση, αλλά με τη σωστή διατροφή.
H σωματική άσκηση μπορεί εντούτοις να βοηθήσει μακροπρόθεσμα στη διατήρηση του ιδανικού βάρους

Mε τη σωματική άσκηση μπορούμε να επιτύχουμε μια σειρά από ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό, μερικά από τα οποία είναι:

- η σταθεροποίηση της χοληστερόλης του αίματος

- ταυτόχρονη αύξηση των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL),

- η αύξηση της οξυγόνωσης των ιστών,

- η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου,

- η αύξηση της παραγωγής ενδορφινών που συνεπάγονται αντίστοιχη αντικαταθλιπτική δράση,

- η πρόληψη της υπέρτασης και του διαβήτη,

- η αύξηση των ενζύμων παραγωγής ενέργειας,

- η αύξηση του αριθμού των μιτοχονδρίων στα κύτταρα των σκελετικών μυών.



Άσκηση και σωστή διατροφή






Kατά τη διάρκεια της άσκησης οι οξειδώσεις μπορούν να αυξηθούν μέχρι και 18000 φορές του κανονικού (με τον όρο «οξειδώσεις» εννοούμε τη διαδικασία κατά την οποία με την παρουσία του οξυγόνου τα κύτταρα μετατρέπουν τη γλυκόζη και το λίπος σε ενέργεια).

Ωστόσο, πολλές φορές η διαδικασία αυτή δεν είναι αποτελεσματική με συνέπεια την παραγωγή βλαβερών ουσιών.

Kι εδώ ακριβώς χρειάζονται οι αντιοξειδωτικές ουσίες είτε μέσα από τις τροφές είτε ως συμπληρώματα. H υψηλή αλκαλικότητα των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στην ουδετεροποίηση της οξύτητας που προκαλείται κατά την άσκηση.

Επομένως, φαίνεται -και σε αυτό το παράδειγμα- πως η διατροφή εμπλέκεται και πάλι με καθοριστικό τρόπο.

Τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS: Μεθοδολογία και σκοπιμότητα

$
0
0
Το φάντασμα του φόβου των τρομοκρατικών επιθέσεων κυριάρχησε εδώ και καιρό στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης στο σύνολό της. Η ατμόσφαιρα έχει ενταθεί ακόμα περισσότερο κατά τα δύο τελευταία χρόνια μετά την εμφάνιση της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS και την πραγματοποίηση σειράς τρομοκρατικών ενεργειών σε δυτικές χώρες. Οι επιθέσεις αυτές επέδρασαν στις δυτικές κοινωνίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως ανοικτές σε όλες τις θρησκείες και τις πεποιθήσεις, ώστε να γίνουν πιο συντηρητικές και λιγότερο ανεκτικές. Επηρεάστηκαν, επίσης, οι πολιτικές επιλογές τους, όπως φάνηκε από την άνοδο της άκρας δεξιάς στις εκλογές αρκετών δυτικών χωρών. Οι γαλλικές εκλογές ήταν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν κατάφερε να φτάσει στον δεύτερο γύρο και έχασε μόνο όταν όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι υποψήφιοι στήριξαν τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Πριν μερικές μέρες το ISIS δημοσίευσε νέο 45λεπτο βίντεο με τίτλο "We Will Surely Guide Them To Our Ways", στο οποίο περιγράφεται η ικανότητα της οργάνωσης να αναπτύξει όπλα και στρατιωτική τεχνολογία. Στο βίντεο χρησιμοποιούνται μη Άραβες μαχητές οι οποίοι μιλούν αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά. Ωστόσο, το εντυπωσιακό σε αυτό το βίντεο είναι ο επίλογος, ένα μήνυμα για όποιον θέλει να οργανώσει τρομοκρατική ενέργεια στη Γαλλία, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνει, τι μέσα να χρησιμοποιήσει και πώς να επιλέξει τους στόχους του στους οποίους υποδεικνύονται εκκλησίες και συνωστισμένα μέρη. Αυτό επιβεβαιώνει ότι το ISIS πάσχει από έλλειψη ανθρώπων για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών στη Δύση. Εδώ θα προσπαθήσω να εξηγήσω τους τύπους των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από το ISIS.

1) Ενέργειες απευθείας ρυθμιζόμενες από την οργάνωση

Τέτοια παραδείγματα είναι η επίθεση στο Bataclan και στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Και οι δύο επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση αυτόματων όπλων και προπαρασκευασμένων εκρηκτικών. Οι δράστες είναι εξοικειωμένοι με στρατιωτικούς στόχους και έχουν εμπειρία στη χρήση όπλων. Αυτό το είδος των επιθέσεων βασίζεται στην αποστολή εκπαιδευμένων στοιχείων από τη Συρία και το Ιράκ προς την Ευρώπη, με γνώση των όπλων και της κατασκευής εκρηκτικών. Η επιλογή γίνεται ανάμεσα σε πολίτες της Δύσης, έτσι ώστε να διευκολύνεται η μετακίνησή τους. Ωστόσο, αυτό το είδος των επιχειρήσεων έχει δυσκολέψει εξαιτίας του γεγονότος ότι τα σύνορα του Ιράκ και της Συρίας ελέγχονται αυστηρά. Οι αντικατασκοπείες των δυτικών χωρών έχουν θέσει σε παρακολούθηση όλους όσους εντάχθηκαν σε τρομοκρατικές ομάδες, γεγονός που καθιστά τις κινήσεις τους πολύ δύσκολες. Γι' αυτό τον λόγο αυτές οι επιχειρήσεις έχουν σταματήσει εδώ και πολύ καιρό, αφού είναι εύκολο να προληφθούν.

2) Ενέργειες συντονισμένες από την οργάνωση

Τέτοια είναι η πρόσφατη επίθεση στο Παρίσι, όπου ο δράστης χρησιμοποίησε πολυβόλο στοχεύοντας ένα περιπολικό της αστυνομίας στην περιοχή των Ηλυσίων Πεδίων. Αυτό το είδος των επιθέσεων βασίζεται στην επαφή που διατηρεί η οργάνωση με τους υποστηρικτές της στην Ευρώπη μέσω των δικτύων κοινωνικής επικοινωνίας, τους δίνει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο απόκτησης όπλων, το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης και τον τόπο. Πίσω από αυτό το είδος των επιθέσεων είναι πολύ πιθανό να κρύβονται μυστικές υπηρεσίες, λόγω της δυσκολίας παροχής όπλων, της επιλογής της θέσης και του χρόνου, που στην περίπτωση του Παρισιού στόχευε να ευνοήσει έναν υποψήφιο. Η αντιμετώπιση αυτού του τύπου ενεργειών γίνεται μέσω της αύξησης της ηλεκτρονικής επιτήρησης των ατόμων που είχαν στο παρελθόν επαφές με τρομοκρατικές οργανώσεις.

3) Τυχαίες επιθέσεις

Τέτοια παραδείγματα είναι οι πρόσφατες επιθέσεις στη Νίκαια και το Βερολίνο. Αυτό το είδος των επιθέσεων πραγματοποιείται από άτομα που δεν έχουν επικοινωνήσει ποτέ με το ISIS. Είναι απλές και ως όπλο χρησιμοποιείται ένα φορτηγό για να βλάψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πληθυσμό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιθέσεις αυτές υιοθετούνται από το ISIS αφού έχουν συμβεί, γιατί στην πραγματικότητα δεν έχει εκ των προτέρων ανάμειξη και συνεργασία, οπότε περιμένει τις πληροφορίες που θα δοθούν από τα ΜΜΕ για διεκδικήσει την πατρότητα. Αυτό γίνεται γιατί υπάρχει ανάγκη να διατηρηθεί το κύρος της οργάνωσης και να φανεί ότι εξακολουθεί να διαθέτει την ισχύ να επιτίθεται στη Δύση. Η διαδικασία πρόληψης αυτού του είδους των επιθέσεων είναι πολύ περίπλοκη, γιατί οι επιτιθέμενοι δεν είναι συνδεδεμένοι με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση κατά το παρελθόν και δεν έχουν ιστορικό εγκληματικών ή τρομοκρατικών ενεργειών, στοιχείο που δυσχεραίνει την αντιμετώπισή τους.

Το πρόσφατο βίντεο της οργάνωσης αποτελεί σημαντική πληροφορία για τις διεθνείς μυστικές υπηρεσίες, καταδεικνύοντας την ανάγκη να αυξηθεί η κατάσταση συναγερμού ειδικά σε εορταστικές περιόδους, ή κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων. Τις προσεχείς ημέρες, μπορεί να δούμε και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση, με την Γαλλία να είναι στην κορυφή της λίστας.

Τα δυνατά και υγιή παιδιά χρειάζονται φαγητό!

$
0
0
Η Τερέζα Μέι και η κυβέρνησή της αποφάσισαν να διακόψουν τα δωρεάν σχολικά γεύματα σε εκατομμύρια παιδιά του δημοτικού. Αυτό αποτελεί ντροπή.

Μέσα στα τέσσερα χρόνια στα οποία πραγματοποιήθηκε η πολιτική των δωρεάν γευμάτων στα σχολεία (Universal Infant Free School Meals) είχε σημαντικά αποτελέσματα. Πάνω από 85% των παιδιών στα πρώτα τρία χρόνια δημοτικού σχολείου πλέον τρώνε ένα υγιεινό γεύμα σε σύγκριση με το 2013 που το ποσοστό αυτό ήταν λιγότερο από 45%. Αυτό είναι κάτι για το οποίο άξιζε να είσαι περήφανος, γιατί αυτή η ξαφνική διακοπή;


Λένε πως θα αντικαταστήσουν τα δωρεάν γεύματα με πρωινό. Μην παρεξηγηθώ, το πρωινό είναι επίσης πολύ σημαντικό. Η αύξηση του αριθμού των πρωινών στα σχολεία είναι σπουδαία ιδέα και την υποστηρίζω απόλυτα. Όμως ειλικρινά, δε μπορεί να τίθεται το δίλημμα πρωινό ή μεσημεριανό. Και τα δύο μια χαρά είναι, το δεύτερο όμως είναι το μόνο ζεστό γεύμα που τρώνε τα παιδιά στο σχολείο, οπότε είναι και η μεγαλύτερη ευκαιρία να προσφέρουμε όσα θρεπτικά συστατικά μπορούμε σε ένα πιάτο, κάνοντας μια τεράστια διαφορά στην καθημερινή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών τους. Τα παιδιά μπορεί να έρχονται στο σχολείο με άδειο στομάχι ή έχοντας φάει ένα πρωινό χαμηλό σε θρεπτικά συστατικά - σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο να έχουν ένα θρεπτικό γεύμα την ώρα του μεσημεριανού.

Μπορεί όλα τα παιδιά να μην είναι εγκαίρως στο σχολείο για δωρεάν πρωινό, θα είναι όμως σίγουρα εκεί μέχρι το μεσημεριανό. Και επιπλέον, το να τρως ένα κανονικό γεύμα έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στο διαιτολόγιο των παιδιών όσο και στην ακαδημαϊκή τους απόδοση. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι αν δώσεις δωρεάν γεύματα σε όλα τα παιδιά, αυτά που θα ωφεληθούν περισσότερο είναι τα πιο φτωχά παιδιά. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί η Τερέζα Μέι και η παράταξή της αποφάσισαν να αγνοήσουν κάτι τέτοιο, κυρίως όταν θα υποφέρουν τα παιδιά που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Μόνο 1% των συσκευασμένων γευμάτων πληροί τις διατροφικές προϋποθέσεις για το σχολικό φαγητό - χωρίς το πρόγραμμα δωρεάν γευμάτων στο σχολείο, ο αριθμός των παιδιών που τρώει συσκευασμένα γεύματα σίγουρα θα αυξηθεί.

Είναι πολύ ανησυχητικό ότι τα 2/3 των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για δωρεάν σχολικά γεύματα - χωρίς την πολιτική αυτή, θα τα στερούνται καθημερινά. Το να τους στερείς αυτό το γεύμα θα έχει μια τρομερά αρνητική επίδραση.

Από οικονομικής άποψης, η πολιτική αυτή των δωρεάν γευμάτων δημιουργεί έναν ενάρετο κύκλο. Όταν οι John Vincent και Henry Dimbleby διεξήγαγαν την έρευνά τους για το πρόγραμμα για τα σχολικά γεύματα ανακάλυψαν ότι η λήψη σχολικού φαγητού είχε παραμείνει πεισματικά χαμηλή, στο 43%. Η χρήση της κουζίνας έχει σταθερό κόστος. Παραμένει το ίδιο είτε ταΐζεις 10, είτε 100 παιδιά, γιατί πληρώνεις το μάγειρα, τα αντικείμενα, να αγοράσεις τα συστατικά κτλ. Συνεπώς, για να έχεις οικονομία κλίμακας και να κάνεις το φαγητό όσο το δυνατόν καλύτερο, πρέπει να αυξήσεις τη λήψη. Μόλις ξεκίνησε το πρόγραμμα Universal Infant Free School Meals η λήψη αυτή εκτοξεύθηκε στο 85%, με πάνω από 1,3 εκατομμύρια παιδιά να τρώνε ένα ζεστό γεύμα στη μέση της μέρας. Δε μπορούμε να το αγνοούμε αυτό.


Κι αυτό δεν είναι μόνο δική μου γνώμη- ρωτήστε όποιον διευθυντή σχολείου και θα σας πει το εξής:

«Στο δημοτικό σχολείο Charlton Manor είδαμε πως η συμπεριφορά έχει βελτιωθεί σημαντικά από τότε που ξεκίνησαν τα πιο υγιεινά γεύματα. Διαπιστώσαμε επίσης πως επηρεάζει την επιτυχία. Από τους καλύτερους μαθητές που έχουμε αυτοί που παίρνουν ένα σχολικό γεύμα έχουν καλύτερη απόδοση από αυτούς που έχουν ένα συσκευασμένο γεύμα. Για τα παιδιά η ώρα του γεύματος είναι καίρια. Όχι μόνο προσφέρει τη σωστή διατροφή, επιπλέον τους επιτρέπει να κοινωνικοποιούνται και να αποκτούν αυτοπεποίθηση», Tim Baker, Charlton Manor.


Αν θέλετε να χτίσετε ισχυρή και γερή μελλοντική γενιά, πρέπει να την ταΐζετε!

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον πολύ εύκολο να ακουστεί η φωνή μας. Μπορούμε να μοιραζόμαστε τις απόψεις μας Online και να αλλάξουμε το τοπίο. Προτείνω να στείλετε ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα αυτό σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά ντιμπέιτ και να ρωτήσετε τους πολιτικούς τι σκοπεύουν να κάνουν ώστε να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά μας θα έχουν ένα κατάλληλο σχολικό γεύμα. Με αυτή την αλλαγή πολιτικής, πώς θα εξασφαλίσουν πως η υγεία των παιδιών είναι προτεραιότητα; Εγώ σίγουρα θα θέσω ερωτήσεις!




22 May, 7pm, BBC One:​ Andrew Neil interview with Theresa May

23 May, 7pm, BBC One:​ Andrew Neil interview with Paul Nuttall


24 May, 7pm, BBC One:​ Andrew Neil interview with Tim Farron


25 May, 7pm, BBC One:​ Andrew Neil interview with Nicola Sturgeon

26 May, 7pm, BBC One:​ Andrew Neil interview with Jeremy Corbyn

29 May, 8.30pm, Sky News and Channel 4:​ May v Corbyn Live: The Battle for Number 10, a special joint 90-minute programme between Sky News and Channel 4. The show will open with a studio audience Q&A hosted by Sky's Political Editor, Faisal Islam, before Jeremy Paxman interviews the two party leaders one after the other

31 May, 7.30pm to 9pm, BBC One:​ The BBC Election Debate live, moderated by Mishal Husain, with "spokespeople" from all seven major political parties, but not necessarily leaders

2 June, time TBC, BBC One:​ Theresa May and Jeremy Corbyn take part in a BBC Question Time special hosted by David Dimbleby, but will not appear side by side

4 June, time TBC, BBC One:​ Question Time Leader Special live, moderated by David Dimbleby, with Tim Farron and Nicola Sturgeon

4 June, 10.30pm to 11pm in England (11pm to 11.30pm in Wales),​ BBC​ One:​ Election Questions to UKIP leader Paul Nuttall

4 June, 11pm to 11.30pm in England (10.30pm to 11pm in Wales), BBC One:​ Election Questions to Plaid Cymru leader Leanne Wood

6 June, 10.40pm, BBC One (and live on BBC Radio 1 and the BBC News Channel at 9pm):​ Newsbeat Youth debate, hosted by Tina Daheley, featuring "leading politicians" from all seven major political parties

8 June: Polling​ day BBC General Election Results Night Special - Coverage of the election results led by David Dimbleby with Mishal Husain, Emily Maitlis and Jeremy Vine

8 June:​ ITV News at Ten's Tom Bradby will lead election night coverage

8 June:​ Sky News will broadcast Vote 2017 from 9pm, with Adam Boulton and Sophy Ridge.

9 June, 8.30pm to 9.30pm, BBC One:​ Final Question Time Election Special live from London

9 June 6am to 9.25am,​​ ITV:​ Good Morning Britain extended programme, hosted by Susanna Reid and Piers Morgan, with reporting from political editor Ranvir Singh

9 June 9.25am, ITV:​ ITV News Special on election results presented by Julie Etchingham





Μετάφραση και αναδημοσίευση από τη HuffPost UK.

Ο Σόιμπλε δημιουργεί ιστορία, εμείς την γράφουμε

$
0
0
Το πρωινό της 23ης Μαΐου βρήκε την Αθήνα μουδιασμένη. Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ, με πολλούς νεκρούς (ανάμεσα τους μια 8χρονη με ελληνικές ρίζες), ερχόταν σε ευθεία γραμμή με το σοκ από την αποτυχία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου 2017.

Η αριστερά και η δεξιά είχαν υψηλές προσδοκίες από το Eurogroup. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε φροντίσει να ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη διαρρέοντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι περίμενε τόσο καλά νέα που μπορεί και να αναγκαζόταν να φορέσει γραβάτα (κίνηση συνώνυμη, κατά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον Πρωθυπουργό, της επίλυσης του θέματος χρέους).

Είμαι από εκείνους που θεωρούν ότι η επικοινωνιακή φήμη της Κυβέρνησης είναι αντιστρόφως ανάλογη της πραγματικής επικοινωνιακής της αξίας. Βλέπετε από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ακόμα, που οι καμπάνιες του τότε υποψηφίου δημάρχου Γαβριήλ Σακελλαρίδη και της νυν περιφερειάρχου Ρένας Δούρου είχαν προκαλέσει αίσθηση (ιδιαίτερα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και το Διαδίκτυο), είχε δημιουργηθεί η φήμη μιας ισχυρής επικοινωνιακής ομάδας. Η φήμη αυτή φούντωσε το 2015 κι έμεινε να χαρακτηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ χωρίς πρακτικό ενδιαφέρον, αλλά με ρίγη εκ μέρους στελεχών της ΝΔ, πρωτίστως, που μη μπορώντας να επεξηγήσουν διαφορετικά την πολιτική κατάσταση απέδιδαν στοιχεία και χαρακτηριστικά υπερφυσικού στην επικοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ελλάδα επικρατεί επί έτη η αίσθηση της κακιάς Γερμανίας ή των κακών συμμάχων. Οι κακοί δανειστές που μας κατέστρεφαν. Και πριν, και πολύ περισσότερο από το 2015, το πρόσωπο - συνώνυμο του κακού ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τι κι αν ο ίδιος είχε μια προσωπική περιπέτεια που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο, τι κι αν ο ίδιος ήταν γέννημα θρέμμα της καπιταλιστικής Δυτικής Γερμανίας. Από το 2010 και μετά ήταν ο κακός Γερμανός που ήθελε να μας βγάλει από το ευρώ ή γενικά που ήθελε το κακό μας.

Πρόσφατα, ο κ. Σόιμπλε χαρακτηρίστηκε από έναν άνθρωπο που εκτιμώ βαθύτατα «σύγχρονος Μέτερνιχ». Το αρχικό σοκ μου διαδέχτηκε η άποψη ότι την ίδια αναχρονιστική αντίληψη που έδειξε ο Μέτερνιχ στην κατανόηση της εποχής, την ίδια φαιδρή αντίληψη δείχνει σήμερα και ο κ. Σόιμπλε. Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο ανδρών: η έχθρα έναντι των Ελλήνων και της προσπάθειας αυτοδιάθεσής τους.

Ο Σόιμπλε παρέμεινε αγαπημένο πολιτικό θύμα της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Πρωθυπουργού προσωπικά. Μια έρευνα στο διαδίκτυο φθάνει και περισσεύει για να μετρήσει κανείς δεκάδες άμεσες ή έμμεσες δυσφημιστικές αναφορές του Πρωθυπουργού εναντίον του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.

Πρέπει να ήταν αυτή η αίσθηση προσωπικής βεντέτας που οδήγησε τον Κ. Μητσοτάκη στο ραντεβού του Φεβρουαρίου του 2017 και την αίσθηση ότι ο κ. Σόιμπλε θα έπεφτε στη γοητεία της ΝΔ. Κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι δεν πήγε καλά. Ο κ. Μητσοτάκης φημίζεται για την τεχνογνωσία του και την επιθυμία του για τελειότητα. Άρα είμαι σίγουρος ότι δεν πρέπει να κοιτάξει στο καθρέπτη. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί παραξενεύτηκαν από την παρουσία του κ. Σταϊκούρα, διότι δεν υπήρχε κάποια ουσιαστική ένδειξη ότι η ΝΔ έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στο θέμα των επαφών με τον κ. Σόιμπλε. Ωστόσο ήταν επιβεβλημένη, διότι ο κ. Σταϊκούρας είχε και έχει την πρώτη και καλύτερη εικόνα στο τι συμβαίνει στο κράτος. Σίγουρα, όμως κάτι δεν πήγε καλά σε εκείνο το ραντεβού. Τίποτα μέχρι σήμερα δεν δείχνει το αντίθετο.

Διότι έκτοτε, και με αποκορύφωμα τις τελευταίες ημέρες, αυξάνονται οι φωνές είτε συνομιλητών της ΝΔ, είτε φιλικών προς αυτήν μέσων όπου κατηγορείται ο Σόιμπλε που δεν βρίσκονται οι λύσεις. Μάλιστα σήμερα μια εξαιρετικά καλή ιδέα-αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είναι ο νέος πατριωτισμός και η έμπνευση που πρέπει να έχουν οι Έλληνες πολίτες από τη χώρα τους έτσι ώστε οι θυσίες τους να σημαίνουν και την ταυτόχρονη ανάνηψή της (σπίτι και πατρίδα ένα κι αυτό,) μεταφράστηκε ως «μια επανατοποθέτηση απέναντι στους εταίρους που φέρθηκαν πιο πολύ ως δανειστές παρά ως σύμμαχοι». Ενώ σε φιλικό προς τη ΝΔ μέσο διαβάζει κανείς στο editorial του: «είπαμε, είμαστε ευρωπαϊστές, αλλά πρέπει και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να δείξουν κι αυτοί κάπως, κάπου, κάποτε τον ευρωπαϊσμό τους. Δεν γίνεται να έχουμε ψηφίσει 3-4 μνημόνια (ανάλογα με το μέτρημα που κάνει κανείς), να έχουμε αποδεχτεί πρόσθετα προληπτικά μέτρα και για μετά τη λήξη του προγράμματος, να έχουμε χάσει το ¼ του ΑΕΠ μας, να είναι η ανεργία στο 25% και ο κ. Σόιμπλε μαζί με τους συμμάχους του να μη συναινεί στη ρύθμιση του χρέους. Προσέξτε!»

Υπάρχουν εκατομμύρια λέξεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για να περιγράψει το πρωτόγνωρο της κατάστασης στη χώρα μας. Είμαστε σε μια χρονική περίοδο που η κοινωνία επαναδιαμορφώνεται, γράφονται πάλι βιβλία οικονομίας, πολιτικής επιστήμης, κοινωνιολογίας και φιλοσοφίας. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τόσο πρωτόγνωρη που σχεδόν κανείς δεν μπορεί να τη διαβάσει. Κάθε φορά που νομίζεις ότι έχεις διαβάσει και κατανοήσει ένα κεφάλαιο έρχεται ένα νέο άγνωστο. Η γλώσσα καταρρακώνεται, η ψυχραιμία χάνεται και ο εκνευρισμός γιγαντώνεται.

Σ' αυτή την κατάσταση η πολιτική μοιάζει συνέχεια να αποδυναμώνεται. Και το πολιτικό σύστημα αρέσκεται να βρίσκει ένα κοινό εχθρό παρά να βρίσκει βιώσιμες, πρακτικές κι αξιόπιστες λύσεις. Το πρόβλημα δεν είναι ο εχθρός. Ούτε καν ότι δεν υπάρχει συνειδητοποίηση ότι στην πράξη δεν υπάρχει εσωτερική κατανάλωση. Ό,τι λέμε μέσα (στην πατρίδα μας) το λέμε ταυτόχρονα κι έξω (στο παγκόσμιο χωριό). Το πρόβλημα είναι γιατί δεν υπάρχει κατανόηση ότι πρωτίστως αυτό που μας λένε οι σύμμαχοι, δανειστές, ο Σόιμπλε εάν θέλετε, είναι απλά «δεν σας εμπιστευόμαστε», «δεν σας πιστεύουμε».


Εάν ζήτημα μας είναι να βρούμε τον εχθρό, ο αντισοϊμπλεϊσμός παίζει τρελά. Σίγουρο στοίχημα. Να βάλουμε όλοι εκεί τα -όποια έχουν μείνει- λεφτά μας. Εάν το ζήτημα είναι να βρούμε, επιτέλους, λύση και να κλείσει αυτή η επταετής τρέλα ας σοβαρευτούμε. Όλοι ανεξαιρέτως. Η σημερινή σιωπή της Κυβέρνησης με τη σημερινή αυστηρώς επικοινωνιακή διαχείριση της Αντιπολίτευσης δεν περιποιεί τιμή για το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Οι κενού περιεχομένου δηλώσεις που πλέον δε γίνονται πιστευτές από κανένα δεν μπορούν να καλύψουν το πολιτικό κενό. Και οι θέσεις - ατάκες για μονόστηλα εφημερίδων των κομμάτων της αντιπολίτευσης δε δίνουν πραγματική ελπίδα.

Οι επόμενες τρεις εβδομάδες είναι κρίσιμες. Κρισιμότατες. Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου τα νούμερα δείχνουν πάλι να ευημερούν, αλλά οι πολίτες όχι. Η ανασφάλεια κυριαρχεί. Ο καθένας από εμάς δεν μπορεί παρά να τρελαθεί με την ιδέα ότι θα πάει σε μια συναυλία με τα παιδιά του και δεν θα γυρίσει επειδή κάποιος αποφάσισε να αυτοκτονήσει στο όνομα των όποιων πιστεύω του. Επιτρέψτε μου και πάλι: μια τρέλα. Σ' αυτό το κλίμα που πολλοί δεν το κατανοούν διότι κλείνονται σε τέσσερις (πολιτικούς) τοίχους δεν χωράει άλλο ψέμα ή άλλη προσωπική ανασφάλεια. Και δεν χωράει άλλο δείξιμο του δακτύλου στον φταίχτη. Φθάνει με τα λάθη των άλλων και τις ευθύνες τους. Ας βρούμε εμείς λύση. Κι ας πείσουμε τους άλλους γι' αυτή.

Ποιο είναι το σπουδαιότερο όπλο ενάντια στην τρομοκρατία;

$
0
0
Η τρομοκρατία δεν είναι ένα νέο φαινόμενο, υπάρχουν καταγραφές της από τις αρχές της ιστορίας και μπορεί εύκολα κανείς να τις αναζητήσει. Άλλοτε εμφανίζεται για λόγους τακτικής κι άλλοτε στρατηγικής, σχεδόν πάντα όμως χαρακτηρίζεται είτε ως ιερό καθήκον είτε ως έγκλημα, εξαρτάται πάντα από την οπτική γωνία από την οποία κανείς το εξετάζει, το βιώνει και το αντιλαμβάνεται. Αυτό όμως που με σιγουριά μπορούμε να υποστηρίξουμε είναι πως πρόκειται κυρίως για μια μορφή σύγκρουσης αντιλήψεων που εμφανίζεται κι ενεργεί σχεδόν πάντα στιγμιαία και με μεγάλη ισχύ, με στόχο τον εντυπωσιασμό αλλά και τον εκφοβισμό κυρίως των απλών πολιτών, χωρίς να υπολογίζονται οι παράπλευρες απώλειες και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές ή υλικές αξίες και περιουσίες. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα δηλαδή είναι πως το αποτέλεσμα μιας πράξης τρομοκρατίας επηρεάζει πέρα από το θύμα ή τα θύματά της και τον υπόλοιπο πληθυσμό μιας περιοχής, μιας χώρας ή και του κόσμου ολόκληρου.

Αυτό που η τρομοκρατία επιδιώκει είναι τη διασπορά του φόβου. Ο φόβος με τη σειρά του μετατρέπεται σχεδόν αυτόματα σε μια σειρά άλλων πραγμάτων, κυρίως όμως σε μίσος, μισαλλοδοξία, ρατσισμό αλλά και απομόνωση του ατόμου και των κοινωνιών, σε μια προσπάθεια περιχαράκωσης των κεκτημένων, της ακεραιότητας (ατομικής, συλλογικής κλπ.) και της ασφάλειας. Αυτό με τη σειρά του, οδηγεί σε πολιτικές αποφάσεις που ολοένα και περιορίζουν τις ατομικές ελευθερίες στο όνομα της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και της εθνικής ασφάλειας, κάτι το οποίο τελικά ενέχει τον κίνδυνο τα μέτρα αυτά να αποδειχτούν πως είναι εις βάρος των ίδιων των πολιτών που υπήρξαν τα θύματα αυτών των πράξεων βίας!

Αναζητώντας κανείς τις πηγές αλλά και τις αιτίες που οδηγούν ορισμένους ανθρώπους αλλά και ολόκληρες οργανώσεις σε τοπικό ή και παγκόσμιο επίπεδο, να υιοθετούν τη βία ως έκφραση των διάφορων μορφών που η τρομοκρατία μπορεί να πάρει, θα οδηγηθεί μπροστά σε ένα ευρύ φάσμα προφάσεων, διότι μόνο ως προφάσεις μπορεί κάθε άνθρωπος με νοημοσύνη να τις χαρακτηρίσει, αλλά και συμφερόντων. Πολιτικά συμφέροντα, θρησκευτικά συμφέροντα, γεωστρατηγικά συμφέροντα, οικονομικά συμφέροντα, συμφέροντα που αφορούν σε πηγές ενέργειας κι ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό! Κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι η λαγνεία για την καταστροφή και ο φανατισμός των εκτελεστικών οργάνων, που όχι μόνο βάζει παρωπίδες, αλλά τυφλώνει εντελώς. Στο φόντο δηλαδή κυριαρχεί η αμάθεια και η τυφλή υποταγή σε δόγματα, όποια κι αν είναι αυτά.

Οι συνέπειες από τις τρομοκρατικές ενέργειες είναι πολλές και μεγάλες, συνήθως όμως είναι καλά κρυμμένες πίσω από το φάσμα της προστασίας του πολίτη. Έρχονται σιγά σιγά, επηρεάζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο, σε όλες της μορφές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, ενίοτε δε φτάνουν ακόμα και σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων, αφού η υποψία ακόμα και για τον γείτονα φωλιάζει μέσα στις ψυχές των ανθρώπων.

Δεν είναι μόνο δηλαδή οι πολιτικοί και η πολιτική που φροντίζει να «μεταφράζει» το μήνυμα αυτών των πράξεων τελικά σε στέρηση των ελευθεριών και των δυνατοτήτων των πολιτών, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες που μεγαλώνει μέσα τους ο σπόρος του φόβου. Θα μπορούσε κανείς επιχειρηματολογώντας να θεωρήσει πως η τρομοκρατία είναι κάτι πολύ μεγάλο και πολυσύνθετο για να μπορέσει γρήγορα κι αποτελεσματικά να αντιμετωπιστεί. Όμως, δεν είναι υπερβολή αν ισχυριστούμε πως τούτο το πρόβλημα μπορεί να βρει τη λύση του και να εκκινηθεί η αντιμετώπισή του από κάτι θεμελιώδες σε κάθε κοινωνία, την Παιδεία. Με την αληθινή Παιδεία που διδάσκει το σεβασμό και όχι την επιβολή, την ελεύθερη βούληση και όχι την καταπίεση, τη δημιουργία και όχι την καταστροφή, την αγάπη για το συνάνθρωπο και όχι το μίσος, αυτά τα φαινόμενα είναι μοιραίο να εξαφανιστούν από μόνα τους χωρίς άλλη παρέμβαση από οποιονδήποτε θεσμό.

Άλλωστε τα αισθήματα δε μπορούν να επιβληθούν στους ανθρώπους δια νόμου ούτε μπορεί η πολιτική να επέμβει στο θυμικό των πολιτών. Το σπουδαιότερο όπλο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας είναι η Παιδεία. Είναι όμως αυτό άραγε, και δεν είναι καθόλου ρητορικό τούτο το ερώτημα, βούληση των κέντρων που λαμβάνουν τις αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο;

Σκάνδαλο ετών 70, ονόματι ΟΑΣΘ

$
0
0
Άλλη μία μέρα που η Θεσσαλονίκη βυθίζεται στην παράλυσή της και πλήθος κόσμου έχει επιστρατεύσει τα παροπλισμένα του αυτοκίνητα ή .. τους φίλους με αυτοκίνητα, για να φτάσει στην εργασία του.

Ακόμα και οι ολιγόλεπτες διαδρομές έχουν καταστεί μικρά οδοιπορικά, αφού και η περιφερειακή λεωφόρος προχωρά σημειωτόν, ενώ δε λείπουν τα τροχαία ατυχήματα που δυσχεραίνουν περαιτέρω την κατάσταση και εντείνουν την ταλαιπωρία των οδηγών. Την ίδια στιγμή, ο κόσμος αναμένει μια οποιαδήποτε εξέλιξη στην υπόθεση ΟΑΣΘ, για να προγραμματίσει το πώς θα καταφέρει να κινηθεί, προκειμένου να ολοκληρώσει τις καθημερινές του υποχρεώσεις.


Τι χειρότερο μπορεί να συμβεί;

Να ανέβουν τα κόμιστρα σε ύψη δυσθεώρητα; Να γίνουν απρόσιτα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το μόνο αστικό (δημόσιο) μέσο που διαθέτουν οι άνθρωποι της Θεσσαλονίκης για να κινούνται;

Αυτή ήταν η πρόταση του Υπουργού Υποδομών Χ. Σπίρτζη, που προέβλεπε τη μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 29% και την αύξηση της τιμής του κανονικού εισιτηρίου στα 1.30 ευρώ. Ποιο το νόημα όμως; Οι απώλειες στους μετόχους είναι ελάχιστες, ενώ επιβαρύνονται οι χρήστες των Μέσων με ένα αντίτιμο που δεν αντικατοπτρίζει ούτε στο ελάχιστον ποιότητα υπηρεσιών, ποικιλία μέσων, ούτε όμως και επαρκή χρονική διάρκεια εισιτηρίου.


Λύση σύμβασης και ιδιωτικοποίηση;

Ενώ στο επίκεντρο των ανησυχιών των πολιτών βρισκόταν η πιθανότητα ιδιωτικοποίησης των ΜΜΜ, εν τέλει η πρόταση που διατυπώθηκε από τον Υπ. Υποδομών και αποδοκιμάστηκε μαζικά από τους φορείς της πόλης, είναι πολλώς χειρότερη, οδηγώντας σε μία πατροναρισμένη κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ.

Κατα καιρούς έχουν πέσει πολλές προτάσεις στο τραπέζι. Μέσα σε αυτές ήταν και η λύση σύμβασης των εργαζομένων που απεργούν, η λύση του ίδιου του ΟΑΣΘ και η ιδιωτικοποίησή του. Τα ηθικά διλήμματα, ωστόσο, είναι πολλά. Δηλαδή τι, κάθε τι που θα δυσλειτουργεί θα το ιδιωτικοποιούμε; Ή κάθε φορά που θα εκφράζονται συλλογικά αιτήματα για τα δεδουλευμένα θα απειλούνται με απόλυση οι αιτούντες δικαιοσύνης;


Πώς θα μπορούσε επομένως να γίνει η διαμαρτυρία;

Με συμβολικές στάσεις εργασίας. Όχι σε ώρες αιχμής και κομβικούς δρόμους. Να λειτουργήσουν τα μισά δρομολόγια. Να σταματήσουν το βράδυ. Όσο και αν αντιλέγεται πως τα μερικά μέτρα έχουν ξαναδοκιμαστεί και δεν φέρουν αποτέλεσμα, αν αυτά γίνουν μόνιμα, η αντίδραση θα υπάρξει σίγουρα κάποια στιγμή και θα είναι θετική.

Η προσδοκία για αλληλεγγύη σε καιρούς οικονομικής και ηθικής φθοράς είναι ένα αίτημα ουτοπικό. Και ακόμα δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο είναι κατακριτέοι οι εργαζόμενοι που προχώρησαν σε στάση εργασίας επ' αόριστον.

Πρώτη σκέψη, ναι, είναι απαράδεκτοι. Γιατί είναι αδιανόητο ένα αμελητέο ποσοστό του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης που εργάζεται στον ΟΑΣΘ, να παραλύει το υπόλοιπο ποσοστό που τον χρησιμοποιεί, αλλά και το υπόλοιπο ποσοστό που χρησιμοποιεί ίδια μέσα και γι' αυτό υφίσταται την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Δεύτερη σκέψη και φιλτράρισμα. Τι άλλο να κάνουν και πώς αλλιώς να διεκδικήσουν τους μισθούς τους; Ναι, δεν λησμονείται ότι πολλοί από αυτούς κατά καιρούς έπαιρναν αδικαιολόγητα υψηλούς μισθούς χωρίς να έχουν καταγραφεί εργατοώρες, και τιμούσαν την έννοια του δημοσίου υπαλλήλου υποκλέπτοντας δημόσιο χρήμα και αεργώντας. Δεν λησμονείται η υπέρογκη επιχορήγηση που λαμβάνει ο ΟΑΣΘ σε σύγκριση με τον ΟΑΣΑ, αλλά και τα εκατομμύρια τζίρου του κάθε χρόνο λόγω των συμβάσεων με το ελληνικό δημόσιο.

Αμφότερες περιπτώσεις είναι συνήθεις πρακτικές για τα ελληνικά δεδομένα, ωστόσο για την πρώτη, η γενίκευση δεν πρέπει να είναι αυθαίρετη. Είναι πολλοί που υιοθετούν αυτές τις πρακτικές αλλά όχι όλοι. Και εφόσον υπάρχει μεγάλη μερίδα εργατικού δυναμικού που δεν λαμβάνει τα δεδουλευμένα δύο μηνών, είναι ανεκτό, αν όχι δεκτό, να επιστρετεύει απόλυτα μέσα διαμαρτυρίας.

Πώς λοιπόν να υπάρξει η διαμαρτυρία;

Κάτι πιο κοινωνικά ριζοσπαστικό; Να μην καταβάλλεται αντίτιμο για το εισιτήριο. Γιατί; Γιατί έτσι πλήττεται απευθείας η πηγή του προβληματικού μηχανισμού, ο εργοδότης και όχι τρίτοι ουδέτεροι, οι χρήστες. Βέβαια, με αυτές τις σκέψεις έρχονται και άλλες, για συλλογικό συμφέρον πάνω από το ατομικό, κοινωνίες ιδεαλιστικές, χαμένες πατρίδες και πάει λέγοντας.

Η περίπτωση του ΟΑΣΘ, βέβαια, φαίνεται ότι θα ταλαιπωρεί για αρκετό καιρό ακόμα την πόλη της Θεσσαλονίκης. Και όχι γιατί είναι καμιά ιδιαίτερη περίπτωση αλλά γιατί πάντα θα τίθεται αυτό το δίλημμα σε αυτούς που αποφασίζουν. Συμφέροντα μετόχων ή συμφέροντα επιβατών και εργαζομένων. Και η ζυγαριά, 70 χρόνια τώρα γέρνει ανισοβαρώς στα πρώτα.


Σε κάθε περίπτωση, στρέφοντας την ευθύνη στους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ, αποπροσανατολίζεται η προσοχή από την πραγματική πηγή του προβλήματος, τους διευθύνοντες της υπηρεσίας και τους κυβερνητικούς φορείς που συντηρούν αυτό το ασυνεπές μονοπώλιο.


Εκτός από τη σαθρότητα του δημοσίου, η περίπτωση του ΟΑΣΘ κατέδειξε και μία άλλη πτυχή της χώρας και δη της Θεσσαλονίκης, την παντελή έλλειψη plan b. Και αυτή την έλλειψη της προετοιμασίας θα την πληρώνουν πάντα οι πολίτες.

"Sur(real)vivor";

$
0
0
Στην εποχή που το τηλεοπτικό θέαμα πρυτανεύει, η έλευση των προγραμμάτων ριάλιτι καταρρίπτει εθνικά και πολιτισμικά σύνορα χάρη στην τηλεοπτική τους ανατομία. Τι συμβαίνει, λοιπόν, και γιατί το «Survivor» έχει τόσο μεγάλη επιτυχία και υψηλές θεαματικότητες, ώστε όλοι κάθε βράδυ στήνονται μπροστά στην τηλεόρασή τους, για να παρακολουθήσουν τα ντέρμπι μεταξύ «Μαχητών» και «Διασήμων», ενώ τα social media παίρνουν φωτιά από σχετικά σχόλια, νεκρώνοντας από όποια άλλη εξέλιξη ή γεγονός μας ταλανίζει ως χώρα;

Το Reality αναπαριστά μια μικρογραφία της κοινωνίας. Όπως κάθε τηλεοπτικό θέαμα «δεν αποτελεί ένα σύνολο εικόνων, αλλά μια κοινωνική σχέση ατόμων μεσολαβημένη από εικόνες» (Η «Κοινωνία του θεάματος» του Γκι Ντεμπόρ). Πρόκειται για ένα τηλεοπτικό προϊόν εύπεπτο, που εγείρει προβληματισμούς αναφορικά με τις διαπροσωπικές σχέσεις, ενώ παράλληλα αφυπνίζει την ευκολία της ταύτισης με τους παίκτες της μικρής οθόνης, η οποία καλύπτει την ανθρώπινη ανάγκη της συνύπαρξης με άλλους στα πλαίσια ομαδικότητας, δηλαδή την ανάγκη του «ανήκειν», και μας προσφέρει ένα παραθυράκι διαφυγής από την ανιαρή καθημερινότητα σε νέες, πολλές φορές πρωτοϊδωμένες συγκινήσεις, με παραθύρι στο όνειρο της σφαίρας του μύθου των εξωτικών παραλιών της Καραϊβικής, όπου τουλάχιστον μπορούμε να αγγίξουμε νοερά.

Σ' ένα τέτοιο παιχνίδι, οι τηλεθεατές νιώθουν πως μπορούν να συγκρίνουν τις προσωπικότητές και τις αντιδράσεις τους με εκείνες των παικτών που εμπλέκονται σε περίπλοκες καταστάσεις, στις οποίες οι ίδιοι είτε θα επιθυμούσαν να συμμετέχουν, είτε απεύχονται. Και όλα αυτά, την ίδια στιγμή που η τηλεοπτική κονσέρβα αναμασιέται ξανά και ξανά, έχοντας εξοστρακίσει οτιδήποτε αξιόλογο και πρωτότυπο, και εδραιώνοντας την επαναληψιμότητα των πολιτικών με την «ξύλινη» γλώσσα στις εκπομπές που πραγματεύονται την περίπλοκη ειδησεογραφική επικαιρότητα και το ανιαρό αναμάσημα της δυσμενούς οικονομικής μας κατάστασης.

Εδώ, τα ηθικά διλήμματα, πασπαλισμένα με συναισθηματική φόρτιση, σερβίρονται απευθείας από τον Άγιο Δομίνικο στο τραπέζι του σαλονιού, εντρυφώντας στο μηχανισμό του εσωτερικού μας ψυχισμού. Οι τηλεθεατές παρακολουθούν τις συμπεριφορές των παικτών, να αναμειγνύονται με τις δικές τους υποσυνείδητες ιδέες και την προβολή του εαυτού στον άλλο.


Η επιβίωση ανέκαθεν, είτε κατά μόνας είτε ομαδικά, υπαγορεύεται από τους κανόνες του ανταγωνισμού προς άλλα άτομα ή προς μια άλλη ομάδα για τους διαθέσιμους πόρους, όπως και στο εν λόγω τηλεπαιχνίδι. Ακόμα και οι όποιες «κλίκες», συνεργασίες και η αλληλεγγύη που αναπτύσσεται μέσα στην ίδια ομάδα, στην πραγματικότητα υπηρετούν τους μηχανισμούς του ανταγωνισμού. Και όλα αυτά με κοινό παρονομαστή την επιτυχία που συναρτάται από την αξία και τη διαφοροποίησή μας σε σύγκριση με τους άλλους. Πάντα πρέπει να υπάρχει αντίπαλος, λοιπόν, ως βράχος προσωπικής αναρρίχησης και ως αντίβαρο στην πλάστιγγα της αυτοαξιολόγησης. Ας μη γελιόμαστε! Υπό αυτό το πρίσμα, ο ανταγωνισμός είναι το κλειδί της επιτυχίας και ο υπ' αριθμόν ένα λόγος της τεράστιας θεαματικότητας του «Επιζήσαντα».

Σε κάποιο από τα άρθρα εφημερίδων που πραγματεύονται τους λόγους που σαρώνει σε τηλεθέαση το τηλεπαιχνίδι, διάβασα το παρακάτω σχόλιο:

«Το βέβαιο είναι ότι ένα απλό ψυχογράφημα το χρειάζονται όσοι αφήνουν τον "άγονο" αγώνα της επιβίωσής τους για να δουν μαχητές και διάσημους να παλεύουν για ένα πιάτο ρύζι αφού περάσουν των παθών τους τον τάραχο».

Άραγε γιατί π.χ οι τηλεθεατές χρειάζονται ψυχογράφημα, επειδή βλέπουν ένα τηλεπαιχνίδι, όπου κάποιοι αναμετρούνται σε αθλητικές δραστηριότητες, μαλώνουν, συμφωνούν, διαφωνούν, και όχι αυτοί που παρακολουθούν αποκλειστικά εκπομπές αριστερής διανόησης της κρατικής τηλεόρασης;

Από αυτό το σημείο, βέβαια, μέχρι αυτό της τηλεοπτικής νοοτροπίας, αντίστοιχης του Φονταμενταλισμού, απέχουμε παρασάγγας. Γιατί εδώ, όντως, υπάρχουν άνθρωποι (που η τραγική ειρωνεία έγκειται στο ότι δηλώνουν πιστοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι) που, αντί να παρακολουθούν χαλαρά ένα τηλεοπτικό προϊόν, πωρώνονται και καταριούνται. Αυτοί πράγματι χρειάζονται το ψυχογραφηματάκι τους... Πιο πολύ γιατί με τη σειρά τους επηρεάζουν τα παιδιά που πιστά τους ακολουθούν στο διάβα της αποχαύνωσης...

13 Σημάδια που δείχνουν ότι ένας άνδρας πάσχει από διατροφικές διαταραχές

$
0
0
Πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι μόνο οι γυναίκες νοούν κατά κόρον από διατροφικές διαταραχές, αφού το κοινωνικό στερεότυπο τις θέλει πιο λεπτές, έως και αποστεωμένες θα τολμούσα να πω! Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Πρόκειται απλά για έναν επιπλέον μύθο ανάμεσα σε πολλούς άλλους που έχουν διαμορφωθεί γύρω από την νόσο.

Αγαπητοί αναγνώστες, οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι γένους θηλυκού και η αναζήτηση του τέλειου ιδανικού σώματος δεν θεωρείται πλέον αποκλειστική ενασχόληση των γυναικών. Τα τελευταία χρόνια οι στατιστικές δείχνουν ότι το «ισχυρό φύλο» υποκύπτει όλο και πιο πολύ στα κελεύσματα που επιτάσσει το στερεότυπο του δυνατού μυώδη γραμμωμένου άντρα! Καθώς το «τέλειο» ανδρικό σώμα επιβάλλεται να έχει σχήμα V, με κατά 10 κιλά αυξημένη μυϊκή μάζα από το μέσο όρο, με δυνατό μυώδη άνω κορμό, με επίπεδη κοιλιά και στενούς γοφούς. Αυτό, λοιπόν, το ιδεατό τέλειο σώμα οδηγεί σε εγκλωβισμό όλο και περισσότερους άντρες στο φαύλο κύκλο της άσκησης, του περιορισμού της τροφής (κυρίως των λιπαρών τροφών και των υδατανθράκων) και της αλόγιστης χρήσης αναβολικών και στεροειδών για την άμεση και γρήγορη ενίσχυση του μυικού συστήματος. Και επιπλέον να θυμάστε πάντα ότι η θεμέλιος λίθος για την ανάπτυξη συμπεριφορών διατροφικής διαταραχής είναι η έντονη ανησυχία γύρω από την εικόνα σώματος. Αντιλαμβάνεστε σε τι παγίδα μπαίνουν οι άντρες και πόσο δεν διαφέρουν καθόλου τελικά από εμάς τις γυναίκες!

Περίπου το 25% - 40% των ατόμων που νοσούν είναι άντρες με το μεγαλύτερο ποσοστό να πάσχει από αδηφαγική διαταραχή (Binge Eating Disorder) και νευρική βουλιμία. Διάφορες επιδημιολογικές έρευνες αναφέρουν ότι το 0.2-0.3% του αντρικού πληθυσμού νοσεί από ανορεξία, αντίστοιχα 0.1-0.5% από νευρική βουλιμία ενώ 1.1-3.1% από αδηφαγική διαταραχή. Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών που ασχολείται συστηματικά με το body building πάσχει από σωματική δυσμορφία και ειδικότερα μυϊκή δυσμορφία. Πρόκειται για μια διαταραχή, σύμφωνα με την οποία το άτομο εστιάζει αποκλειστικά στις ατέλειες που βλέπει στο σώμα του και συνεπώς αναζητά όλο και πιο αποτελεσματικούς - επικίνδυνους τρόπους, αποσκοπώντας φυσικά στην τελειοποίηση ενός γραμμωμένου σώματος.


Τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή έχουν μια παθολογικά διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που να καθορίζει καταλυτικά τις διαπροσωπικές και εργασιακές τους σχέσεις. Η εμμονή τους είναι τόσο έντονη ώστε όλη η υπόλοιπη καθημερινότητα να θεωρείται εμπόδιο στην ασίγαστη ανάγκη τους για την απόκτηση του τέλειου σώματος. Πολύ συχνά αυτή την διαταραχή την συναντάμε με το όρο αντίστροφη ανορεξία (reverse anorexia nervosa), η οποία χαρακτηρίζεται από την ανάγκη και εμμονή της απόκτησης μυώδη όγκου, ενώ είναι ενδεικτικό πως οι ασθενείς βιώνουν το σώμα τους ως μικρό, μη αρρενωπό και μη επαρκώς μυώδες. Ο όρος αυτός φωτογραφίζει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που εμφανίζουν οι γυναίκες στην ανορεξία, οι οποίες δηλαδή αδυνατούν να δουν την καχεκτικότητα στο σώμα τους και υποστηρίζουν με σθένος πόσο παχιές είναι.

Δυστυχώς πολλοί ειδικοί αδυνατούν να διαγνώσουν εγκαίρως την διατροφική διαταραχή σ' έναν άντρα, ιδίως όταν είναι πολύ γυμνασμένος και με αυξημένη μυική μάζα η οποία λόγω του όγκου, παραπλανεί τους ειδικούς, καθώς κυριαρχεί ευρέως η αντίληψη ότι η έντονη αθλητική και σωματική δραστηριότητα ενός άντρα είναι ένδειξη υγιεινού τρόπου ζωής. Ως συνέπεια πολλοί άντρες μένουν αβοήθητοι και εγκλωβισμένοι μέσα στην ασθένεια για χρόνια!

Θεωρώ λοιπόν σημαντικό να αναφερθώ σε κάποια από τα βασικά σημάδια που υποδηλώνουν ότι ένα αγόρι ή ένας άντρας φλερτάρει ή νοσεί από διατροφική διαταραχή:

  • Έντονη ενασχόληση με την γυμναστική, όπως body building και άρση βαρών.


  • Συνεχές τσεκάρισμα στον καθρέπτη ή μέτρημα με μεζούρα της περιμέτρου της κοιλιάς, των μηρών, της ωμοπλάτης κτλ.


  • Ό,τι και να γίνει, «βρέξει -χιονίσει» δεν αναβάλλει την άσκηση ακόμα και αν είναι τραυματισμένος ή άρρωστος.


  • Περιορίζει αισθητά τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά και αποκλείει ολόκληρες γκάμες τροφών.


  • Έντονη ενασχόληση με την περιεκτικότητα των συστατικών των τροφών και με τις θερμίδες.


  • Κάνει υπερφαγικά επεισόδια και λόγω των ενοχών προσπαθεί να ασκείται περισσότερο ή μπορεί να κάνει αλόγιστη χρήση λιποδιαλυτών.


  • Αδιαφορία για το άλλο φύλο και μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας ή διάθεσης.


  • Έντονα ξεσπάσματα θυμού που κάποιες φορές εκφράζονται ακόμη και με άσκηση σωματικής βίας.


  • Μείωση της τεστοστερόνης και ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


  • Έντονος εκνευρισμός κατά τη διάρκεια των γευμάτων καθώς και αποφυγή του να τρώει μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια.


  • Δημιουργία τελετουργικών διαδικασιών κατά την διάρκεια της μέρας, που συχνά αφορούν την τροφή και το σώμα.


  • Βραδινό ξύπνημα για να φάει είτε μεγάλες ποσότητες, είτε να τσιμπολογήσει κάτι.


  • Προβλήματα ύπνου και σημάδια έντονης κόπωσης σε σημείο να πέφτει σε λήθαργο.


Μέσω της ανάγνωσης αυτού του άρθρο μου, ευελπιστώ να αποκομίσατε την κατάλληλη γνώση συμβάλλοντας έτσι και εσείς ενεργά στη αποδήμηση ενός μεγάλου μύθου που υπάρχει στην Ελλάδα, ότι οι άντρες δηλαδή δεν έχουν αρνητική εικόνα σώματος και δεν πάσχουν από διατροφικές διαταραχές.

Politically (In)correct

$
0
0
Η πολιτική ορθότητα σχετίζεται ως μέγεθος και ως πρακτική με το κατά περίπτωση ηθικοκανονιστικό πλαίσιο αναφοράς της. Πιο συγκεκριμένα προσδιορίζεται από τις εκάστοτε κυρίαρχες αντιλήψεις περί κοινωνικής πραγματικότητας και πολιτικής συγκρότησης. Έτσι και στην Ελλάδα, κατά την μεταπολιτευτική περίοδο, εκπλήρωσε την αποστολή της αποτυπώνοντας εν πολλοίς τις επιχώριες ιδιαιτερότητες και κυρίως παθογένειές μας.

Ως μέγεθος η πολιτική ορθότητα ορίζει το φάσμα της αποδεκτής πολιτικής συμπεριφοράς και πραξεολογίας. Στην παρούσα συγκυρία της πολυεπίπεδης και παρατεταμένης ελληνικής κρίσης ήταν λογικό να επηρεάσει και τον τρόπο που λαμβάνει χώρα το πολιτικό γεγονός. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της δυσώδους κατάστασης που βιώνουμε, ως αίτιο αλλά και ως δυσοίωνη προοπτική, συνιστά η περαιτέρω σχετικοποίηση εφαρμογής του νόμου. Είτε αφορά την μη τήρηση του ΚΟΚ (Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας), είτε την εμπεδωμένη φοροδιαφυγή, είτε τέλος την διάπραξη πολεοδομικών παραβάσεων, συν τω χρόνω έγινε κτήμα της ελληνικής κοινωνίας η μερική, κατά περίπτωση και κατά το δοκούν, τήρηση των νόμων. Ακολούθως, ως λογική προέκταση της σχετικής ανομίας, άρχισαν να εκδηλώνονται πρακτικές λεκτικής και φυσικής άσκησης βίας, είτε ως απαράβατο συντεχνιακό δικαίωμα, είτε ως ιστορική «δικαίωση» διάφορων πολιτικών χώρων, είτε τέλος ως εργαλείο κοινωνικού μετασχηματισμού και επιβολής από θλιβερές μειοψηφίες. Δυστυχώς η βία έχει ανατιμηθεί ως μέσο πολιτικής έκφρασης, αποτυπώνοντας μια νοσηρή πολιτική πραγματικότητα που επηρεάζει και την ορθότητα.

Η χειροδικία μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου σε βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης από «συνάδελφό» του, έστω και αν προέρχεται από κόμμα που διακηρυγμένα αντιτίθεται στον κοινοβουλευτισμό και τελώντας υπό καθεστώς περιοριστικών μέτρων, δηλοί τον διευρυμένο ρόλο της βίας στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι και μάλλον αποτελεί ένας από τους λόγους που εκπροσωπείται το συγκεκριμένο κόμμα στην Βουλή. Φυσικά ο δημόσιος λόγος ήταν διακηρυκτικά καταδικαστικός για την συγκεκριμένη πράξη. Η λεκτική μόνο αποδοκιμασία, όπως δεν απέτρεψαν την εκδήλωση βίας εντός του Κοινοβουλίου οι προγενέστερες κατακρίσεις για τις χειροδικίες έναντι βουλευτών του ίδιου κόμματος στα πέριξ του κοινοβουλίου, από διαδηλώνοντες «πολίτες», δύσκολο θα αποτρέψει μια νέα εκδήλωση βίας. Μάλλον αυτήν την «λαϊκή» απαίτηση θέλησε ο εκφράσει ο χειροδικών βουλευτής.


Η ανεπάρκεια, το ψεύδος και η (αυτ)απάτη ανατιμήθηκαν πολιτικά δια της ανοχής του κοινωνικού σώματος, ως εγγενή φαινόμενα του πολιτικού μας βίου εδώ και πολλά χρόνια, σε τέτοιο βαθμό που η παρούσα κυβέρνηση τα επικαλείται σχεδόν ως δικαιολογίες για τα πεπραγμένα της! Η πολιτική ορθότητα συνδέεται αιτιωδώς με το ηθικοκανονιστικό σύστημα και επομένως μόνο δεοντολογικά μπορεί να αυτονομηθεί από το κοινωνικό πλαίσιο που εκδηλώνεται. Ποια αντικειμενική πολιτική ορθότητα δύναται να εξηγήσει ότι επαίρονται πολιτικοί για την άγνοια τους επί σημαντικών εγχωρίων ή διεθνών ζητημάτων, τα οποία όμως δεν εμπίπτουν των ενδιαφερόντων τους, ή ότι αμφισβητούν εμπράκτως την εφαρμογή ψηφισμένων νόμων;

Στη γειτονική Τουρκία ο λαός μέσω δημοκρατικών διαδικασιών - εκλογές, δημοψηφίσματα, κόμματα- εξέλεξε επανειλημμένως έναν μη δημοκράτη πολιτικό, ο οποίος επιδιώκει τον περιορισμό του δημοκρατικού χαρακτήρα του πολιτεύματός της! Ποια δυτική πολιτική ορθότητα μπορεί να ερμηνεύσει την πορεία της Τουρκίας; Πώς οι καθεστηκυίες ευρωπαϊκές ελίτ εξέλαβαν τον πολιτικό λόγο, πώς ερμήνευσαν την εκλογή και πώς αντιμετωπίζουν την δράση του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ; Η πολιτική ορθότητα δεν δύναται να αυτονομηθεί από τον χώρο εκδίπλωσής της παρά μόνο ως αυτάρεσκη κριτική θέση προς αυτόν. Είναι ένα πράγμα η πολιτική ορθότητα η οποία προσδιορίζεται εν τέλει συλλογικά και είναι άλλο πράγμα η ατομική στάση προς την πολιτική και τον βίο γενικότερα που μπορεί όντως να έχει ο/η καθένας /καθεμία μας.




Αναδημοσίευση από neapolitiki.gr

Ψάχνοντας για το θαύμα

$
0
0
Εφτά χρόνια έχουμε συνηθίσει να προσκυνάμε. Έχουμε ρουτινιάσει στην ιδέα ότι κάποιοι άλλοι βρίσκονται από πάνω μας, ίσως δυνατότεροι, ίσως οικονομικά ισχυρότεροι. Δε σκεφτήκαμε ποτέ να σηκωθούμε. Ίσως για λίγο, εκείνο το θολό Ιούλη του 2015. Και μετά τι; Άλλα δύο μνημόνια, άλλα βαρύτερα μέτρα, μεγαλύτερη οικονομική ύφεση. Μια Ελλάδα που παραπαίει, μια Ευρώπη που φτάνει στην άκρη του γκρεμού. Υπερβολικός; Ίσως και όχι!

Σε αυτά τα εφτά χρόνια μείναμε ίδιοι. Οι ίδιοι Έλληνες. Η κρίση δε μας έκανε καλύτερους. Τουναντίον, μας συνεπήρε η άποψη ότι «κρίση είναι δε μπορούμε να κάνουμε κάτι». Γίναμε χειρότεροι, ο ένας προσπαθεί να ρίξει τα βαρίδια στον άλλον. Όλοι επιρρίπτουν ευθύνες, κανένας δεν τις παίρνει πάνω του. Και οι πολίτες έρμαια του κάθε Μεσσία, αριστερού ή δεξιού.

Ήρθε η κάρα της Αγίας Ελένης. Όλοι έτρεξαν να προσκυνήσουν. Πολιτικά πρόσωπα, κυβερνώντες, πρόσωπα του παρασκηνίου. Όλοι περιμένουν να τους βοηθήσει το Θείο. Δε μπορούμε εμείς, μπορούν οι ανώτερες δυνάμεις, οι υπερφυσικές. Εμείς δείξαμε, άλλωστε, ότι δε μπορούμε να τα καταφέρουμε. Συνεχίζουμε να προσκυνάμε. Το Θεό, τους δυνάστες της Ευρώπης, τον κακό μας εαυτό.

Αυτή η σκέψη δεν είναι αντιευρωπαϊκή. Ίσα ίσα η Ενωμένη Ευρώπη μπορεί να φέρει χίλια καλά. Σε ποια χώρα όμως; Στην Ελλάδα που δε μπορεί να αποδείξει ότι αυτά τα 7 χρόνια δε μπορεί να κουνήσει ούτε το μικρό της δαχτυλάκι για να δείξει ότι μπορεί να ανακάμψει; Δε νομίζω. Όσο η Ελλάδα δείχνει κατώτερη των περιστάσεων θα έρχονται οι άλλοι. Σα γύπες θα στέκονται πάνω από την άψυχη σάρκα της.

Ο Μεσσιανισμός μας έχει κατακλύσει. Περιμένουμε τον ηγέτη που θα φέρει τη ριζική αλλαγή, τη σανίδα σωτηρίας, την έξοδο από την κρίση. Μάταια. Οι «ηγέτες» δράττονται της ευκαιρίας και μετατρέπονται σε πιόνια της σκακιέρας. Φυσικά, τα στρατιωτάκια της υπόθεσης, τα εύκολα θύματα του Βασιλιά και της Βασίλισσας. Βασιλιάς η Ευρώπη, Βασίλισσες οι τράπεζες.

Σώζουμε τις τράπεζες, καταστρέφουμε τους εαυτούς μας. Ένας φαύλος κύκλος εσωστρέφειας και αυταπάρνησης. Κανένας δεν προθυμοποιείται να κάνει την αρχή. Η αρχή είναι υπόθεση των άλλων. Εμείς απλά ακολουθούμε. Ακολουθούμε τη μάζα. Μια μάζα που μέχρι στιγμής δείχνει ότι δε μπορεί να αντεπεξέλθει των προσδοκιών. Θαμώνες στα δύσβατα μέρη, σε αδιέξοδα κρίσιμα που μπορεί να φέρει την καταστροφή. Δεν είναι κινδυνολογία, όλα κάποια στιγμή ακολουθούν το δρόμο τους. Και ο δρόμος που ακολουθεί η Ελλάδα δυστυχώς είναι τραχύς.

Η επανάσταση ξεκινά από μέσα μας. Αν δεν ξορκίσουμε τον κακό μας εαυτό θα παραμείνουμε δέσμιοι αυτών των ετών. Στάσιμοι σαν το νερό της λίμνης. Προσπαθούμε για εύκολο χρήμα, δεν κοπιάζουμε, προτιμάμε τα πολλά και τα εύκολα. Μας λένε εργατικούς. Μπούρδες. Πάντα υπάρχουν οι κομπίνες και οι λαμογιές που αποδεικνύουν το αντίθετο. Και το ελληνικό τοπίο βρίθει από παραδείγματα τέτοιων.

Δυστυχώς, δε θα μας σώσει καμία Αγία Ελένη! Γιατί; Ίσως γιατί δεν το αξίζουμε. Δεν είναι καιρός για θαύματα, αλλά για πράξεις. Αυτές θα δείξουν το δρόμο για την Ελλάδα στην Ευρώπη, θα αποτελούν την πυξίδα για ένα καλύτερο αύριο. Ένα αύριο που το κέντρο της δύναμης θα είναι τα έργα μας και όχι οι προσευχές μας. Ας αφήσουμε όλα τα άλλα και ας επικεντρωθούμε στο βασικό στόχο. Και πάντα η σκληρή δουλειά ανταμείβεται επάξια, είναι δεδομένο...
Viewing all 145222 articles
Browse latest View live


Latest Images

<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>